• Ναυτιλία

    Συνάντηση Στυλιανίδη με το προεδρείο της Ένωσης Τραπεζικών Στελεχών

    Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

    Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής


    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη.

    Η συνάντηση παρόντων όλων των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση της Ένωσης από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Ξηραδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψης, που αποσκοπούσε τόσο με τη γνωριμία των παραβρισκόμενων όσο και με την ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις και προκλήσεις της χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της θαλάσσιας οικονομίας και την προσέλκυση νέων χρηματοδοτικών οργανισμών.

    Κάνοντας μία ιστορική ανασκόπηση της πορείας της ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας τα τελευταία 20 χρόνια αναφέρθηκε στη μείωση των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων των ξένων τραπεζών μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, την άνοδο των Ελληνικών τραπεζών καθώς και τις υπάρχουσες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης (εισαγωγή σε ξένα Χρηματιστήρια, Funds, leasing houses) που έρχονται να συμπληρώσουν τα κενό της τραπεζικής αγοράς.

    Ο Γενικός Γραμματέας κ. Κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι Ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία αυξάνοντας συνεχώς τα χαρτοφυλάκιά τους τα οποία ανέρχονται συνολικά σε δολ. ΗΠΑ 14 δισ. ήτοι 27% της συνολικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Ελληνικής ναυτιλίας.

    Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ελληνόκτητος στόλος για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ναυτιλίας.

    Ο κ. Στυλιανίδης συμφώνησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι απαιτούνται ουσιαστικές επενδύσεις, καινοτόμες λύσεις και νέοι μηχανισμοί χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και τη σταδιακή ενεργειακή της μετάβαση.

    Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και τη συμμετοχή των Αναπτυξιακών τραπεζών στη στήριξη της ανανέωσης του στόλου της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, του Ακτοπλοϊκού στόλου και των βοηθητικών πλοιαρίων των Ελληνικών λιμένων και θαλασσών.

    Ο Υπουργός εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την προσέλκυση κεφαλαίων για την αναγκαία ανανέωση αυτών των κλάδων με πλοία νεότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον και αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις του με τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε.

    Κλείνοντας την συνάντηση ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και εξέφρασε την επιθυμία να ξανασυναντηθεί σύντομα με το Δ.Σ. προκειμένου να συμβάλλουν τα μέγιστα και οι δύο πλευρές στη στήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας και των αναγκαίων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση του κλάδου.

    Διαβάστε επίσης:
    Luis Blancas (Παγκόσμια Τράπεζα): Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας

    Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο φετινός Οκτώβριος, ο θερμότερος τα τελευταία 15 χρόνια

    Φορολογικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Πώς θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή



    ΣΧΟΛΙΑ