• Ναυτιλία

    Πρώτοι με διαφορά οι Έλληνες εφοπλιστές στις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων – Οι πρωταγωνιστές

    (Από αριστερά) Πέτρος Παππάς, Αγγελική Φράγκου, Διαμαντής Διαμαντίδης


    Για μία ακόμη χρονιά οι Έλληνες εφοπλιστές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων από τις αρχές του 2018.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου 2018, οι ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων έχουν ξοδέψει 3,49 δισ. δολ. για αγορές second hand πλοίων και είναι πρώτοι με διαφορά, καθώς ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι Κινέζοι εφοπλιστές που έχουν διαθέσει 1,52 δισ. δολ.

    Οι προτιμήσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών επικεντρώνονται στην αγορά μεταφοράς ξηρού φορτίου, αφού τα 1,78 δισ. δολ. έχουν επενδυθεί σε φορτηγά πλοία και ακολουθούν τα τάνκερ με 1,19 δισ. δολ., τα containers με 384 εκατ. δολ. και τα πλοία LNG με 126,7 εκατ. δολ.

    Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές, σύμφωνα με τα στοιχεία που επιμελήθηκε για το mononews.gr η VesselsValue, την πρώτη θέση στη 10άδα έχει η Star Bulk Carriers, του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, ο οποίος έχει εξαγοράσει συνολικά 37 πλοία, αξίας 917,62 εκατ. δολ.

    Πηγή: VesselsValue

    Ακολουθούν η Navios Maritime Containers της Αγγελικής Φράγκου, η οποία έχει ενισχύσει φέτος το στόλο της με 8 μεταχειρισμένα πλοία, καταβάλλοντας συνολικά 321,93 εκατ. δολ.

    Η Hellenic Tankers, του εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη, έχει πραγματοποιήσει αγορές έξι πλοίων, των οποίων η συνολική αξία ανέρχεται στα 97,8 εκατ. δολ. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα αγόρασε από την αμερικανική  International Seaways ένα ακόμη VLCC, το  Seaways Sakura (κατασκευής 2001), χωρητικότητας 298,600-dwt.

    Κεφάλαια 90,85 εκατ. δολ. έχει διαθέσει για την αγορά πέντε πλοίων η Avin International, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Mπαράζ εξαγορών πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η ναυτιλιακή Times Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Καραγιώργη, εστιάζοντας σε πλοία τύπου supramax και capesize. Σύμφωνα με τη VesselsValue έχει αποκτήσει πέντε μεταχειρισμένη αξία 64,85 εκατ. δολ.

    Τέσσερα πλοία έχει αποκτήσει η Delta Tankers, του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, αξίας 136,5 εκατ. δολ. Μάλιστα στη δεκάδα βρίσκεται και η έταιρη ναυτιλιακή του, Marmaras Navigation, με εξαγορές επίσης 4 πλοίων αξίας 98 εκατ. δολαρίων.

    Ακολουθούν η Aeolos Management του Φίλιπ Εμπειρίκου με εξαγορές 4 πλοίων αξίας 133,4 εκατ. δολαρίων, η Ionic Shipping με 4 πλοία αξίας 110 εκατ. δολαρίων και η Kassian Maritime του Νίκου Παππαδάκη, επίσης με 4 πλοία αξίας 72,7 εκατ. δολαρίων.

     

    Πηγή: VesselsValue

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μ. Μποδούρογλου: H Αllseas πούλησε το τελευταίο handysize. Τα επόμενα σχέδια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Κασιδόκωστας-Λάτσης: Σε ελληνικά χέρια και πάλι το πλοίο που πούλησε η Ivy Shipping

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Προχωρά με διαδικασία-εξπρές ο διαγωνισμός για το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Ο ρόλος της GasLog



    ΣΧΟΛΙΑ