• Posidonia Sea Tourism Forum

    Ευκαιρίες και προκλήσεις για εταιρείες κρουαζιέρας και προορισμούς στην ατζέντα του 7ου Posidonia Sea Tourism Forum 2023

    • Σάββας Αθανασίου

    Το Posidonia Sea Tourism Forum 2023, το πρώτο που πραγματοποιείται εκτός Αθηνών στη 12χρονη ιστορία της διοργάνωσης, έρχεται σε μία κομβική στιγμή για τον κλάδο της κρουαζιέρας, που προσδοκά να ανακάμψει πλήρως από την πανδημία και να χαράξει πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον.

    Διαχρονικά, το Forum αυτό αποτελεί κορυφαία εκδήλωση που φέρνει κοντά τους ηγέτες της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού και τους προσφέρει μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του κλάδου.

    «Ειδικά το 7ο Posidonia Sea Tourism Forum, σε μία τόσο κομβική στιγμή για τον κλάδο, παρέχει μια μοναδική ευκαιρία σε κορυφαία στελέχη και ηγέτες της κρουαζιέρας από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους, καθώς και να τονίσουν τη σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη ανάδειξης νέων προορισμών για να συμβαδίσουν με την ταχεία ανάπτυξη και τις αναδυόμενες τάσεις της κρουαζιέρας στην περιοχή», σημειώνει ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.

    Το φετινό Forum θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους του εμβληματικού Makedonia Palace. «Η απόφασή μας να μεταφέρουμε, για πρώτη φορά, το Forum εκτός Αθηνών, συνδέεται με τις αναδυόμενες τάσεις σε έναν κλάδο που επιθυμεί να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά την αυξανόμενη κριτική για τη συμβολή του στον υπερτουρισμό πολλών δημοφιλών προορισμών κρουαζιέρας. Γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς στόχους του Forum είναι η ανάδειξη νέων προορισμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ο κλάδος χρειάζεται περισσότερες επιλογές στο μέλλον», εξηγεί ο κ. Βώκος και προσθέτει: «Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την διοργάνωση του Forum ήταν εύκολη, καθώς η πόλη εξελίσσεται ταχύτατα σε εποχικό κόμβο για το Βόρειο Αιγαίο, με φιλοδοξίες να γίνει σημαντικός περιφερειακός λιμένας βάσης (homeport) για μια εκτεταμένη σεζόν για όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας που επιλέγουν να έχουν βάση στην Ελλάδα».

    Το 7ο Posidonia Sea Tourism Forum συμπίπτει και με το εντυπωσιακό μομέντουμ της Ελλάδας ως δυναμικά αναπτυσσόμενου προορισμού αλλά και βάσης (homeport) για τις εταιρείες κρουαζιέρας. «Με τη δρομολογημένη μετά το 2024 κατασκευή νέων τερματικών σταθμών κρουαζιέρας στη Σούδα, στα Χανιά της Κρήτης, την προγραμματισμένη επέκταση του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στον Πειραιά και την αυξανόμενη δυναμική της Θεσσαλονίκης ως πρόσθετου κόμβου κρουαζιέρας, η ανάπτυξη του κλάδου πρόκειται να συνεχιστεί στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια», εκτιμά ο κ. Βώκος.

    Η διοργάνωση θα καλύψει όλα τα σημαντικά θέματα του κλάδου της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, ανάμεσά τους την κορυφαία προτεραιότητα της βιωσιμότητας και πώς αυτή θα επιτευχθεί, αλλά και την ενημέρωση και προσέλκυση των νέων για απασχόληση στον κλάδο. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η CLIA Ευρώπης θα διοργανώσει στο φετινό Forum μια συνεδρία για να παρουσιάσει την πρόοδο προς την επίτευξη του οράματος της βιομηχανίας για μία κρουαζιέρα με μηδενικό άνθρακα παγκοσμίως έως το 2050, και είμαστε εξίσου ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τη νεότερη γενιά να συμμετέχει στο ‘YES to SEApping Forum 2023’. Η φετινή εκδήλωση υπόσχεται να είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς για τον κλάδο της κρουαζιέρας», καταλήγει ο Θεόδωρος Βώκος.

    Ποιος είναι ο Θεόδωρος Βώκος

    Ο Θεόδωρος Βώκος εντάχθηκε στην Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ το 2003 και από το 2017 διατελεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Είναι υπεύθυνος για τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Posidonia και το 2011 ξεκίνησε το Posidonia Sea Tourism Forum, το οποίο έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις για τον κλάδο της κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Από το 2022, ο Θεόδωρος Βώκος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ), που εκπροσωπεί τους διοργανωτές εκθέσεων, τους κατασκευαστές περιπτέρων και τα εκθεσιακά κέντρα στην Ελλάδα.

    Θεόδωρος Βώκος
    Θεόδωρος Βώκος

    Ο κ. Βώκος κατέχει Master στις Διεθνείς Σχέσεις & Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Canterbury, και πτυχίο Bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Πριν από την ένταξή του στην Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ, διατέλεσε ως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ως Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων στην εταιρία Unisystems SA Information Technology.

    Ο Θεόδωρος Βώκος ήταν μέλος της ομάδας που εγκαινίασε την έκθεση και συνέδριο «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης» το 2008, στο Ζάππειο Μέγαρο, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Μιλάει ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Posidonia Sea Tourism Forum