• Ναυτιλία

    Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο στη Νιγηρία-Απήγαγαν 10 μέλη του πληρώματος


    Επίθεση από πειρατές δέχθηκε το βράδυ της 30ης Απριλίου 2020 πλοίο ελληνικών συμφερόντων στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απήχθησαν 10 μέλη του πληρώματος.

    Πρόκειται για το χωρητικότητας 6,200 dwt πλοίο Vemahope, κατασκευής 2009, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Queensway Navigation.

    Στην ιστοσελίδα της η ναυτιλιακή σε ανακοίνωση της -η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε- επισήμανε ότι δεσμεύεται να κάνει ότι μπορεί προκειμένου οι ναυτικοί να επιστρέψουν με ασφάλεια. Επίσης, ανέφερε ότι οι οικογένειες των απαχθέντων έχουν ενημερωθεί και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και δεν θα δοθούν άλλες πληροφορίες για το περιστατικό.

    Η εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Dryad Global, επιβεβαιώνει την επίθεση στο πλοίο Vemahope και επισημαίνει ότι με την απαγωγή των 10 μελών του πληρώματος του, ο συνολικός αριθμός των ναυτικών που έχουν πέσει θύματα απαγωγής από πλοία που βρίσκονταν στη Δυτική Αφρική εντός του 2020, αυξήθηκε στους 42.

    Αν επιβεβαιωθεί το περιστατικό, θα πρόκειται για το 7ο κρούσμα που συμβαίνει εντός της ΑΟΖ της Νιγηρίας από τις αρχές του έτους.

    Ιστορικά, ωστόσο, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην περιοχή είναι αρκετά λιγότερα από εκείνα της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα, κυρίως λόγω της μικρότερης πυκνότητας στην κυκλοφορία. Παρόλα αυτά, το 2019 και το 2020 σημειώθηκε σταδιακή αύξηση των περιστατικών.



    ΣΧΟΛΙΑ