• Ναυτιλία

    Σεμίραμις Παληού: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Helmepa

    Diana Shipping

    Σεμίραμις Παληού


    Για πρώτη φορά στα 38 χρόνια λειτουργίας της, η Helmepa θα έχει επικεφαλής μια γυναίκα.

    Η κα. Σεμίραμις Παληού, κόρη του Έλληνα εφοπλιστή Συμεών Παληού, διαδέχθηκε χθες στην θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της περιβαλλοντικής οργάνωσης που είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ναυτιλία τον Δρ. Γιώργο Γράτσο, απερχόμενο πρόεδρο της Helmepa. Παράλληλα, «έσπασε» μια αλυσίδα διαδοχής που συγκροτούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, που θήτευσαν ως επικεφαλής της Helmepa τα προηγούμενα 38 χρόνια.

    Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMΕPA, που έχει ως σήμα κατατεθέν τον γνωστό γλάρο, ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου του 1982 στον Πειραιά, όταν, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Έλληνα πλοιοκτήτη Γιώργου Π. Λιβανού, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών υπέγραψαν τη Διακήρυξη Εθελοντικής Δέσμευσης «Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

    Από τότε, στην ηγεσία της περιβαλλοντικής οργάνωσης ανέλαβαν, εκτός του Γιώργου Π. Λιβανού (πρώτος πρόεδρος), ο Βασίλης Φρ. Παπαχρηστίδης, ο Καπετάν Γιάννης Χαλάς, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ο Καπετάν Βασίλης Κ. Κωνσταντακόπουλος (τρεις φορές), o Νίκος Π. Τσάκος, ο Νίκος Παππαδάκης, ο Δρ. Ιωάννης Κούστας (δυο φορές) και ο Δρ Γεώργιος Γράτσος (δυο φορές).

    Η κα. Σεμίραμις Παληού είναι η 14η προεδρος της Helmepa και κατέκτησε τη θέση αυτή μετά από πρόταση παλαιότερων μελών του ΔΣ. Η ίδια εξελέγη για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης το 2018. Ασχολείται ιδιαίτερα με τα περιβαλλοντικά θέματα και τα ζητήματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και, όπως εκτιμάται στην Ακτή Μιαούλη, θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση της Helmepa και των παρεμβάσεών της.

    Η κα Παληού έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση ναυτιλιακών θεμάτων, καθώς εργάστηκε σε όλα σχεδόν τα πόστα μια ναυτιλιακής επιχείρισης, τόσο στο τεχνικό, όσο και το εμπορικό κομμάτι. Ξεκίνησε την καριέρα της, όμως, εκτός του οικογενειακού ναυτιλιακού ομίλου που ίδρυσε ο πατέρας της, Συμεών Παληός, διατηρώντας μία εφοπλιστική παράδοση που θέλει τα παιδιά των εφοπλιστών να ξεκινούν να εκπαιδεύονται και εργάζονται εκτός της οικογενειακής επιχείρισης.

    Έτσι, από το 1996 μέχρι και το 1998 εργάστηκε στον Llioyd’s Register, ως ασκούμενη επιθεωρήτρια πλοίων. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στις οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στην Diana Shipping Agencies S.A, για δέκα περίπου χρόνια. Από το 2007 έως το 2010 ανέλαβε director και πρόεδρος στην Alpha Sigma Shipping Corp, μιας συγγενούς ιδιωτικής εταιρείας της οικογένειας Παληού. Από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι και το Νοέμβριο του 2015, ήταν επικεφαλής στα τμήματα Operations, Τεχνικό και Πληρωμάτων της Diana Shipping Services S.A, ενώ από τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου μέχρι και το Οκτώβριο του 2016 ανέλαβε και αντιπρόεδρος της ίδια εταιρείας.

    Στη συνέχεια και μέχρι τον Ιούλιο του 2018, ήταν διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής των Technical, Operations, Crew και Supply τμημάτων της ιδιωτικής εταιρείας της οικογένειας, της Unitized Ocean Transport Limited. Operations που δραστηριοποιείται στα δεξαμενόπλοια.

    Στο μεταξύ, από τον Μάρτιο του 2010 είχε εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της Diana Shipping. Από τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε Chief Operating Officer και από τον Οκτώβριο του 2019 ανέλαβε Deputy Chief Executive Officer.

    Ο διορισμός της ως αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου στην Diana Shipping, εισηγμένης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, έγινε μετά από την σχετική πρόταση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων. Σχολιάζοντας την επιλογή της, ο κ. Κωνσταντίνος Ψάλτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της εταιρείας, δήλωσε ότι η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων πιστεύει ότι η Σεμίραμις Παληού είναι ιδανική για την διαδοχή και για να συνεχίσει την πειθαρχημένη ανάπτυξη της Εταιρείας που ξεκίνησε ο σημερινός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Συμεών Παληός.

    Η Σεμίραμις έδειξε τόσο τη βαθιά γνώση, όσο και την κατανόηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο σύνολό της, καθώς και τις ισχυρές ηγετικές της ικανότητες στην εταιρεία. Ενώ η επιτροπή αναμένει ότι ο Συμεών θα συνεχίσει να υπηρετεί την Εταιρεία υπό την τρέχουσα ιδιότητά του για το ορατό μέλλον, ο σημερινός διορισμός γίνεται σε αναγνώριση της σημασίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μιας απρόσκοπτης διαδοχής σε αυτή την κρίσιμη θέση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Συμεών Παλιός δήλωσε ότι η τοποθέτηση της Σεμίραμις στη συγκεκριμένη θέση «σηματοδοτεί την αρχή μιας σημαντικής μετάβασης σε μια νέα γενιά ανώτερων ηγετών, που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν το στρατηγικό όραμα και τις αρχές που η εταιρεία μας από την ίδρυση της και την αρχική δημόσια προσφορά της το 2005 υλοποιεί».

    Η κα. Παληού απέκτησε το πτυχίο της ως Μηχανικός από το Imperial College του Λονδίνου και το MSc στη ναυπηγική από το University College του Λονδίνου. Παρακολούθησε σεμινάρια εξειδικευμένα στα Οικονομικά και σε θέματα ηγεσίας στο Harvard Business School.

    Τέλος, έχει μία δραστήρια παρουσία σε ναυτιλιακούς οργανισμούς, καθώς συμμετέχει στις ελληνικές τεχνικές επιτροπές τριών νηογνωμόνων και συγκεκριμένα του Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd, του Nippon Kaiji Kyokai και του Bureau Veritas.



    ΣΧΟΛΙΑ