ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Στέφανου Γκίκα, με τον Kim Sung – bum και με διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών της Κορέας
Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Ν. Ηλείας, συμμετείχε στην υψηλού επιπέδου εκδήλωση “Parliament of the Sea”, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC3), στη Νίκαια της Γαλλίας.
Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου 2025), συγκέντρωσε βουλευτές από όλο τον κόσμο με στόχο την ίδρυση διεθνούς διακοινοβουλευτικής συμμαχίας για την προστασία των θαλασσών. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης προήλθε από το Γαλλικό Κοινοβούλιο, με ενεργό ρόλο της βουλευτού Eléonore Caroit, η οποία ανέλαβε την αποστολή ενίσχυσης των διακοινοβουλευτικών προσπαθειών για την κύρωση της Συμφωνίας για τη Βιοποικιλότητα πέραν της Εθνικής Δικαιοδοσίας (BBNJ).
Οι βουλευτές κατά την Συνάντηση υπέγραψαν και ένα ψήφισμα με σκοπό να εργαστούν στα κοινοβούλιά τους, ώστε να γίνει η προστασία των θαλασσών προτεραιότητα στην πολιτική.
Στη δήλωσή της, η Δρ. Αυγερινοπούλου ανέδειξε τη διαχρονική ναυτική παράδοση της Ελλάδας και την ηγετική της θέση στη ναυτιλία, καθώς και τον στενό δεσμό της χώρας με το θαλάσσιο περιβάλλον. Επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας για την προστασία των ωκεανών και τόνισε τη σημασία της κοινοβουλευτικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων, όπως η ρύπανση, η υπεραλίευση, η οξίνιση των θαλασσών και η απώλεια βιοποικιλότητας. Η κα Αλεξάνδρα Κουστώ, ομιλήτρια στην
Συνάντηση, σε μια ξεχωριστή στιγμή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοπορία της Ελλάδας να απαγορεύσει το ψάρεμα βαθέων υδάτων (bottom trawling) στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, θεματική η οποία είναι κεντρική στη Διάσκεψη, ενώ αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία του νέου ντοκιμαντέρ «Ocean» του David Attenborough.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου, η οποία ήταν εισηγήτρια για την κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή, εξέφρασε την ισχυρή στήριξή της στην κύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας για τη Διατήρηση και τη Βιώσιμη Χρήση της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας σε Περιοχές Πέραν της Εθνικής Δικαιοδοσίας (BBNJ), χαρακτηρίζοντάς την ως ένα ιστορικό βήμα για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών. Επιπλέον, στήριξε τη δημιουργία ενός Διεθνούς Δικτύου Νομοθετών για τους Ωκεανούς, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει δυναμική πλατφόρμα για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου, της νομοθετικής συνεργασίας και της εφαρμογής του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 – Ζωή στο Νερό.
«Η προστασία των ωκεανών αποτελεί παγκόσμια ευθύνη. Ως νομοθέτες, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις παράκτιες κοινότητές μας και για τις επόμενες γενιές. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά και εποικοδομητικά σε αυτή την παγκόσμια κοινοβουλευτική προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ενεργή παρουσία της Ελλάδας στην UNOC3 επιβεβαιώνει τη στρατηγική της προσήλωση στη βιώσιμη διακυβέρνηση των ωκεανών και τον ενισχυόμενο ρόλο της στην παγκόσμια περιβαλλοντική διπλωματία.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
