• Ναυτιλία

    Π. Παππάς: Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τη νέα μερισματική πολιτική της Star Bulk

    • Δανάη Στρατή

    Πέτρος Παππάς, ετών 62. Εφοπλιστής.


    Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Star Bulk, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, να διανείμει μέρισμα για το τρίτο τρίμηνο του 2019, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, καθώς και να χαράξει συγκεκριμένη μερισματική πολιτική για το επόμενο διάστημα.

    Θετικά ήταν τα σχόλια των αναλυτών, ενώ οι μετοχές της εταιρείας μετά την ανακοίνωση, σημείωσαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης κέρδη 6,27% κλείνοντας στα 10,68 δολάρια.

    Η εξέλιξη αυτή υποστηρίζουν οι αναλυτές ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον τίτλο της ναυτιλιακής. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να διπλασιάσει την αξία του, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Η εταιρεία, με στόλο 118 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ακολουθήσει μία σταθερή μερισματική πολιτική κάθε τρίμηνο, ξεκινώντας με τη διανομή μερίσματος 0,05 δολαρίων για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019.

    Προϋπόθεση για τη διανομή μερίσματος θα αποτελέσει η εξασφάλιση ελάχιστου ταμειακού διαθεσίμου, το οποίο, η διοίκηση της Star Bulk εκτιμά ότι θα επιτύχει.

    “Η πολιτική αυτή μπορεί να αποφέρει για το 2020 μέρισμα άνω των 2 δολαρίων ανά μετοχή αν τα λειτουργικά κέρδη διαμορφωθούν τουλάχιστον στα 470 εκατ. δολάρια στο σύνολο του έτους, εκτιμά ο Amit Mehrotra αναλυτής της Deutsche Bank.

    “Μία μερισματική απόδοση 10% συνεπάγεται ότι η αξία της μετοχής θα προσεγγίσει τα 22 δολάρια, διπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδα”, επισήμανε σε σημείωμα του σε έναν πελάτη.

    Ο αναλυτής της Stifel, Ben Nolan, υποστήριξε ότι η μερισματική πολιτική είναι πολύ ικανοποιητική αλλά τα κέρδη της εταιρεία στο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αυτό μπορεί να επηρεάσει την μετοχή της.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή Randy Giveans της Jefferies, οι μετοχές της Star Bulk θα ωφεληθούν το 2020 από το «θετικό τρίπτυχο» της μερισματικής πολιτικής, των ισχυρών ναύλων και της σημαντικής προόδου της ναυτιλιακής στη διαδικασία εξοπλισμού των πλοίων της με scrubbers εν όψει του ΙΜΟ”.

    “Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα κάνουν οι μετοχές βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένεται το Δεκέμβριο ανοδικό ράλι στα ναύλα του ξηρού φορτίου, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των τίτλων της Star Bulk”, συμπλήρωσε.

    “Ερμηνεύουμε την ανακοίνωση ως ένα μεγάλο πρώτο βήμα σε μια σαφή και αποτελεσματική στρατηγική που θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τις μετοχές της Star Bulk, με την πάροδο του χρόνου”, εκτίμησε ο Giveans.

    Ο Πέτρος Παππάς, CEO της Star Bulk επισήμανε σχολιάζοντας τη νέα μερισματική πολιτική της εταιρείας: «Πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή θα διαφυλάξει τον ισχυρό ισολογισμό μας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους επιστρέφοντας τους μετρητά».



    ΣΧΟΛΙΑ