• Ναυτιλία

    Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Τα έσοδα που προέρχονται από τη ναυτιλία να επιστρέφουν σε αυτή

    Γιώργος Δ. Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΝΕΕ) - Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος

    Γιώργος Δ. Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΝΕΕ)


    Το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος γνωστοποίησε ότι η Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητείται η δέσμευση των εσόδων που θα προέλθουν από την ένταξη της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU ETS), για τη χρηματοδότηση δράσεων που θα συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση του κλάδου.

    Επίσης, το ΝΕΕ, τονίζει ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσυπογράφεται από 11 ακόμα φορείς του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου και προμηθευτές καυσίμων.

    Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος χαιρετίζει την ανακοίνωση επισημαίνοντας πως το κόστος που επωμίζεται ο τελικός καταναλωτής με την υιοθέτηση περιβαλλοντικών μέτρων, οφείλουν να επιστρέφουν πίσω σε αυτόν, χρηματοδοτώντας μέτρα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση των περιβαλλοντικού αντίκτυπου της θαλάσσιας μεταφοράς των προϊόντων.

    Είναι άλλωστε δίκαιο και συνεπές, τα έσοδα που προέρχονται από τη ναυτιλία να επιστρέφουν σε αυτή προς όφελος της απανθρακοποίησης του κλάδου.

    Αξίζει να αναφερθεί πως οι απαιτήσεις για την απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι εξαιρετικά σύνθετες, προσθέτει το ΝΕΕ, ενώ ο κλάδος διαθέτει το υψηλότερο κόστος προσαρμογής σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας και των μεταφορών.

    Διαβάστε επίσης:

    Καθαρά έσοδα 7 δισ. δολάρια είχε η CMA-CGM στο 3ο τρίμηνο και 21,8 δισ. δολάρια το 9μηνο

    Drewry: Μειώθηκαν οι ναύλοι κατά 7% στα εμπορευματοκιβώτια για 39η εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ