• Ναυτιλία

    Μελίνα Τραυλού: Η συνεργασία και η ενότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία μας

    Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

    Μελίνα Τραυλού


    «Ο κλάδος της ναυτιλίας εισέρχεται σε μια νέα εποχή», επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, μιλώντας στο 13th Annual Capital Link Greek Shipping Forum “Stay Calm & Sail On”.

    Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία, με όραμα, προσαρμοστικότητα και τεχνογνωσία, έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ραγδαίες αλλαγές και στις σύνθετες προκλήσεις κάθε νέας τάξης πραγμάτων και πρόσθεσε:

    «“Το Stay Calm and Sail On”, είναι μονόδρομος! Η ναυτιλία οφείλει να συνεχίζει να “πλέει” ψύχραιμη και να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Η συνεργασία και η ενότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία μας, σε αυτή την ταχύτατα μεταβαλλόμενη εποχή”».

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ναυτιλία των Ελλήνων πάντα πρωταγωνιστεί και αγκαλιάζει από τους πρώτους τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Ανταποκρίνεται με επιτυχία στις γρήγορες αλλαγές και στις σύνθετες προκλήσεις και συνέχισε:

    «Ο τίτλος του συνεδρίου “Stay Calm and Sail On” είναι το DNA του κλάδου μας. Για να παραμείνουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η ναυτιλία και οι άνθρωποί της, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας, έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το απαιτητικό περιβάλλον των ημερών μας. Καθήκον μας ήταν, είναι και θα είναι να υπηρετούμε και να προστατεύουμε τη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Ο κλάδος μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Η ελληνική ναυτιλία, με το γνωστό της όραμα, την προσαρμοστικότητα και την τεχνογνωσία της, έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται με επιτυχία στις γρήγορες αλλαγές και στις σύνθετες προκλήσεις. Ακόμη και τώρα που η ναυτιλία αντιμετωπίζει την ενεργειακή μετάβαση, οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι και πάλι από τους πρώτους που αγκάλιασαν τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Η δέσμευσή μας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι γεγονός. Ωστόσο, δύο κρίσιμα προαπαιτούμενα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    Η αποδέσμευση από τις ανθρακούχες εκπομπές εξαρτάται από την ενεργό συνεισφορά και τις επενδύσεις των ενδιαφερομένων εκτός κλάδου, όπως οι παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας, οι κατασκευαστές κινητήρων πλοίων και τα ναυπηγεία. Επίσης απαιτείται η δημιουργία οικονομικά βιώσιμων και κατάλληλων για το σκοπό αυτό λύσεων, οι οποίες θα είναι παγκοσμίως διαθέσιμες και πάνω από όλα ασφαλείς. Και αυτή είναι η δεύτερη ζωτική και αδιαπραγμάτευτη παράμετρός μας. Πρώτα η ασφάλεια.

    Οι νέες λύσεις δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ναυτικών μας, των πλοίων μας μας και του περιβάλλοντος. Για εμάς, το ανθρώπινο στοιχείο είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξής μας.

    Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποί μας υποστηρίζονται όχι μόνο για να μπορέσουν να προσαρμοστούν, αλλά και ακολουθήσουν την τεχνολογική εξέλιξη.

    Η αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί παγκόσμιες λύσεις.

    Ο παγκόσμιος ρυθμιστής μας είναι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ((ΙΜΟ). Βιώσιμα και κατάλληλα μέτρα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία μπορούν να επιτευχθούν μόνο από τον ΙΜΟ. Και αυτό ισχύει και για τη διαδικασία απαλλαγής του κλάδου μας από τον άνθρακα. Είναι επείγον να υιοθετηθούν αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών του κλάδου.

    Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να υποστηρίξω την ισχυρή υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην πρόταση της διεθνούς βιομηχανίας για συνεισφορά ανά τόνο εκπεμπόμενου CO2.

    Αυτό θα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, κατάλληλο για τη συντριπτική πλειοψηφία των ναυτιλιακών επιμέρους ναυτιλιακών κλάδων.

    Το Stay Calm and Sail On Είναι ένας μονόδρομος.

    Η ναυτιλία πρέπει να παραμείνει ήρεμη και να πλεύσει για την ευημερία και την ευημερία του πλανήτη μας.

    Η ομαδικότητα είναι το κλειδί για να πετύχει αυτό, σε αυτήν την εποχή που αλλάζει γρήγορα».

    Διαβάστε επίσης:

    Drewry: Συνεχίζεται η πτώση στους ναύλους εμπορευματοκιβωτίων

    Η Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου πουλά πλοίο στον Γιάννη Μυτιληναίο



    ΣΧΟΛΙΑ