• Ναυτιλία

    Ηρακλής Προκοπάκης: Από το κίνημα του Ναυτικού, στο «Βέλος», στην αντίσταση κατά της Χούντας και στην επιτυχημένη καριέρα στη ναυτιλία

    Ηρακλής Προκοπάκης, Senior Vice President και COO της Danaos Corporation


    Ο Ηρακλής Προκοπάκης είχε από παιδί την φιλοδοξία να γίνει αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Το παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα. Μετά τις επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις που έδωσε, φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και έγινε ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, από το 1971 έως το 1973.

    Όμως, όταν έγινε το Κίνημα του Ναυτικού, στις 23 Μαΐου 2023, υπηρετούσε στο αντιτορπιλικό “Βέλος” με πλοίαρχο – διοικητή τον Νίκο Παππά, ο οποίος αποφάσισε να διαφύγει με το πλοίο και τους περισσότερους αξιωματικούς του, στην Ιταλία.

    Ο νεαρός ανθυποπλοίαρχος Ηρακλής Προκοπάκης όταν ρωτήθηκε από τον Νίκο Παππά, αν θα τον ακολουθήσει στην “ανταρσία”, είπε το μεγάλο ΝΑΙ.

    Η απόφαση αυτή του Ηρακλή Προκοπάκη του άλλαξε τη ζωή, αλλά και τα σχέδια. Η αυτοεξορία στην περίοδο της Χούντας, είχε και οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ωστόσο, ως οραματιστής και με πρώϊμη ωριμότητα , αποφάσισε να σπουδάσει στο Λονδίνο και να βάλει καινούργιους στόχους.

    Έτσι, απέκτησε Bachelor of Science in Mechanical Engineering από το Portsmouth University του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταπτυχιακό στη Ναυτική Αρχιτεκτονική και δίπλωμα Ship Risk Management από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες και μεταπτυχιακό δίπλωμα στις επιχειρηματικές σπουδές από το London School of Economics.

    Στη συνέχεια, ο Ηρακλής Προκοπάκης εμπλούτισε τις γνώσεις του και πήρε επίσης Πιστοποιητικό Λειτουργικού Ελέγχου Τραπεζών από το Management Center Europe στις Βρυξέλλες και Πιστοποιητικό Διαχείρισης Κινδύνων Ασφαλείας από την Det Norske Veritas.

    Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, έχοντας τα πτυχία του μηχανολόγου μηχανικού και του ναυπηγού, συνδέθηκε με τη ναυτιλία και από το 1998 ήταν το “δεξί χέρι” του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα και του ναυτιλιακού ομίλου Danaos Shipping. Υπηρέτησε με συνέπεια ως αντιπρόεδρος, οικονομικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

    Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Επιτροπής Πλοιοκτητών του Κορεατικού Μητρώου Ναυτιλίας και της Επιτροπής Μελών του Skuld.

    Επίσης, είναι μέλος του Ινστιτούτου Marine Engineers Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο Ηρακλής Προκοπάκης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1951 στα Χανιά. Πατέρας του ο Προκόπης Προκοπάκης και η μητέρα του, η Δανάης Προκοπάκη, το γένος Μαμιδάκη. Πήρε Πτυχίο Μηχανικού, από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1971, Πτυχίο Επιστημών, στο Πολυτεχνείο Πόρτσμουθ, 1977. Master of Science, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, το 1980. Επίσης, πήρε δίπλωμα, London School of Economics, 1983.

    Εργάστηκε ως μηχανικός στον όμιλο Μαμιδάκη, από το 1977 έως το 1979. Στη συνέχεια, έγινε γενικός διευθυντής, στη Mamidakis Hydrofoils, από το 1980 έως το 1982. Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία και ορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής, στη Mamidakis Shipping, στο Λονδίνο, στη διετία 1982-1983. Αμέσως, μετά έγινε διευθυντής, γενικός διευθυντής της Mamidakis Shipping, στον Πειραιά, από το 1983.

    Το 1998, ανέλαβε αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Danaos Shipping Ltd.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι ο Ηρακλής Προκοπάκης ανακοινώθηκε από την Danaos Shipping, ότι στο τέλος του έτους, θα αποχωρήσει από την εταιρεία. Την θέση του αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου που κατείχε θα την αναλάβει ο Δημήτρης Βασταρούχας. Επίσης, διευκρινίστηκε ότι ο Ηρακλής Προκοπάκης, “θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο και θα συνεχίσει τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα μετά τη συνταξιοδότησή του”.

    Για την αποχώρηση του Ηρακλή Προκοπάκη, ο εφοπλιστής Δρ. Γιάννης Κούστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos, επισήμανε: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και ολόκληρης της ομάδας Danaos, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Ηρακλή, έναν καλό φίλο και πολύτιμο συνάδελφο, για την πολυετή υπηρεσία του.  Η ηγεσία και η τεχνογνωσία του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Danaos τα τελευταία 25 χρόνια και ο Ηρακλής φεύγει σε μια εποχή που η εταιρεία είναι τόσο δυνατή όσο ποτέ. Είμαστε χαρούμενοι που ο Ηρακλής θα παραμείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Danaos και θα συνεχίσει να συνεισφέρει τις βαθιές γνώσεις και την εμπειρία του στην εταιρεία, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τον συνεχή στρατηγικό σχεδιασμό.

    Το 2020, ο Ηρακλής Προκοπάκης, τιμήθηκε ως μάνατζερ της χρονιάς, με τα βραβεία “Ευκράντη” των “Ναυτικών Χρονικών”. Η Επιτροπή Αξιολόγησης των βραβείων, στο βιογραφικό σημείωμα που παρουσίασε, αναφέρει:

    “Ο Ηρακλής Προκοπάκης είναι ο Senior Vice President, Treasurer, Chief Operating Officer και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Danaos Corporation. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1951, υιός του Προκόπη και της Δανάης, το γένος Μαμιδάκη. Από παιδική ηλικία διακατεχόταν από μια αγάπη για τη θάλασσα, η οποία θα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.

    Τον Σεπτέμβριο του 1967 θα εισαχθεί στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, απόφαση που έμελλε να τον σημαδέψει, καθώς λίγα χρόνια μετά, τον Μάιο του 1973, συμμετείχε στην ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος», πράξη που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σύμβολα του αντιδικτατορικού αγώνα.

    Μετά την πτώση του καθεστώτος των Συνταγματαρχών, αποστρατεύεται με τον τιμητικό βαθμό του Πλοιάρχου και ξεκινάει να εργάζεται ως βοηθός αρχιμηχανικού στην οικογενειακή επιχείρηση Μαμιδάκη, στα κενά διαστήματα των σπουδών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η είσοδός του στη ναυτιλιακή βιομηχανία θα συνδυαστεί με μια μεγάλη δίψα για την απόκτηση περαιτέρω γνώσεων πάνω στον κλάδο στον οποίο εργαζόταν.

    Είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυτική Αρχιτεκτονική και είναι κάτοχος διπλώματος στο Ship Risk Management από το MIT. Τέλος, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Επιχειρηματικές Σπουδές από το London School of Economics.
    Οι σπουδές του, που καλύπτουν ένα εντυπωσιακό και ευρύ φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μαρτυρούν έναν άνθρωπο ιδιαίτερα φιλομαθή, ο οποίος θέλησε να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά εφόδια τα οποία θα τον βοηθούσαν να γίνει ένας από τους ικανότερους και αξιολογότερους managers στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Έχοντας φτάσει στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ναυτιλιακού τμήματος της οικογενειακής επιχείρησης Μαμιδάκη το 1998, ο Ηρακλής Προκοπάκης αποφασίζει να χαράξει τον δικό του δρόμο στις θάλασσες και στους ωκεανούς, ως αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην Danaos Corporation, στο πλευρό του Δρος Γιάννη Κούστα.

    Πλέον, έχοντας συμπληρώσει πολλές δεκαετίες εργασιακής εμπειρίας σε μία από τις πλέον ανταγωνιστικές και απαιτητικές βιομηχανίες του πλανήτη, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους της ναυτιλίας, που ποτέ δεν φοβήθηκε να αναλάβει τα ρίσκα και τις ευθύνες που συνοδεύουν τη θέση του.

    Ο Ηρακλής Προκοπάκης αποτελεί μία από τις πιο αξιοσέβαστες μορφές της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, διατελώντας μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αλλά και άλλων σημαντικών οργάνων εκπροσώπησης του εφοπλισμού.

    Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν τον Ηρακλή Προκοπάκη με το Βραβείο του Καλύτερου Μάνατζερ, καθώς αναγνώρισαν ότι, μέσω της άρτιας τεχνικής και επιστημονικής του κατάρτισης αλλά και της βαθιάς γνώσης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία που κατέχει, έχει κερδίσει την εκτίμηση και την αναγνώριση από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας.

    Ο επαγγελματισμός και η προσήνεια που χαρακτηρίζουν τη σκέψη και τον λόγο του καθιστούν τον Ηρακλή Προκοπάκη έναν σημαντικό manager μιας ναυτιλιακής επιχείρησης, που ανταποκρίνεται επιτυχώς στις σύγχρονες επιταγές και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής μας”.

    Διαβάστε επίσης

    Drewry: Συνεχίζεται η πτώση των ναύλων στα πλοία εμπορευματοκιβωτίων

    Συνέδριο BlueGeneration: Ο Λιμένας Ελευσίνας κοντά στους νέους για τις ευκαιρίες απασχόλησης στην Γαλάζια Οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ