Ναυτιλία

Οικογένεια Μαρτίνου: Από μια θρυλική εφοπλίστρια στην τρίτη γενιά κυριαρχίας των θαλασσών

Μαρτίνος


Πρώτη υπήρξε η Αθηνά ή Νουνού Μαρτίνου, η γιαγιά! Μπορεί, λένε, να είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης, προσωπική φίλη της Βασίλισσας Ελισάβετ, στην οποία καυχιέται πάντα για τη δεξιοτεχνία της στο κυνήγι και τις απαράμιλλες ικανότητές της στην σκοποβολή, με θέση της πάντα η ίδια και η οικογένειά της να κρατούν χαμηλό προφίλ, ενώ ακόμη και σήμερα, πάει μόνη της στη λαϊκή αγορά για τα ψώνια της.

Είναι αυτή που ρίχτηκε στα καράβια και στη ναυτιλία και μπόρεσε να ορθώσει μια αυτοκρατορία σε ανδροκρατούμενους χώρους. Λένε, ακόμα, πως η απλή γυναίκα, με την καθόλου εξεζητημένη εμφάνιση, η μητέρα και γιαγιά, είναι η πλέον αποτελεσματική, ορθολογική, μαθηματικής σκέψης, σύγχρονη, αυστηρή και ίσως κάποτε σκληρή, τεχνοκράτισσα που υπάρχει.

Με τις αρχές της και την μεθοδικότητά της κινήθηκαν και οι τρεις της γιοι, ο Ανδρέας, ο Θανάσης, ο Ντίνος, ενώ τη σκυτάλη της ναυτιλίας ανέλαβαν τα εγγόνια της, ο Νικόλας και ο Γιάννης του Nτίνου και ο Aνδρέας Jr του Aντρέα. Η οικογένεια, με το χαμηλό κοσμικό προφίλ, που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας κυριαρχεί στις 7 θάλασσες -και κάτι ψηλά- εδώ και τρεις γενιές. Και όλα ξεκίνησαν όταν…

Από τον «Θανάση», στην Thenamaris και στις Eastern Mediterranean Maritime, Minerva Marine

Η Αθηνά Μαρτίνου, το γένος Μεθενίτη, είχε δυο αδελφούς, τον Μελέτη και τον Κλεόβουλο ή τον Μπίμπη, όπως τον αποκαλούσαν στην οικογένεια που επίσης έγιναν εφοπλιστές. Ήταν η δυναμική κόρη ευκατάστατης οικογένειας των Αθηνών με πολλά ακίνητα τα οποία κληρονόμησε εν είδει προικός σε ποσοστό 90% από την οικογένειά της, όταν παντρεύτηκε τον Ιωάννη Μαρτίνο.

Εκείνος που γεννήθηκε το 1907 και έφυγε το 1977 έχοντας ευτυχίσει να δημιουργήσει και να δει παιδιά και εγγόνια, είχε ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα με αντίκες και έργα τέχνης στο Μοναστηράκι, στην καρδιά της Αθήνας, που υπάρχει ακόμα στη οδό Πανδρόσου. Η καταγωγή του ήταν από τη Στεμνίτσα της Γορτυνίας. Η Αθηνά, απ’ την άλλη έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά και την Ελευσίνα. Οι δυο τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Η πρώτη επένδυση στη θάλασσα από την οικογένεια Μαρτίνου έγινε τη δεκαετία του ’60 υπό την καθοδήγηση της Αθηνάς Μαρτίνου. Τότε με τα κέρδη από την γκαλερί και τα έργα τέχνης αγόρασαν το πρώτο πλοίο. Ήταν φορτηγό με το όνομα «Θανάσης», χωρητικότητας 10.000 τόνων. Το αγόρασαν από την εταιρεία του Ν. Λιβανού. Τα δύο πρώτα πλοία τα διαχειριζόταν η ναυτιλιακή επιχείρηση της οικογένειας Μεθενίτη που είχε έδρα τον Πειραιά και η Kronos Shipping του Δ. Λεμού που είχε έδρα στο City του Λονδίνου.

Το 1971 η Αθηνά Μαρτίνου αποφάσισε να πάρει στα χέρια της τη διαχείριση των πλοίων της οικογένειας και μαζί με τους γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris Ships Management. Αμέσως μετά αγόρασε και τρίτο πλοίο. Το 1975 η Thenamaris ήλεγχε έναν στόλο από 36 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 850.000 τόνων!

Ο Γιάννης Μαρτίνος με τη σύζυγο του Μάγια Ζαφειροπούλου

Όταν, τη δεκαετία του ΄90 και συγκεκριμένα το 1991, η Αθηνά αποφασίζει να αφήσει τα καράβια της να αρμενίσουνε οι γιοι της, ο Θανάσης Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime.

Ανδρέας Μαρτίνος, εφοπλιστής Minerva Marine

Το 1997, ακολούθησε ο Ανδρέας, για να δημιουργήσει και αυτός με την σειρά του τη Minerva Marine, αφήνοντας ουσιαστικά στο τιμόνι της Thenamaris τον μικρότερο σε ηλικία αδελφό Ντίνο.

Με τους τρεις ξεχωριστούς πια ναυτικούς δρόμους και με άριστες οικογενειακές σχέσεις, κατάφεραν να γίνουν οι πλέον ισχυροί της ελληνικής ναυτιλίας. Έτσι, οι Μαρτίνοι με τις τρεις εταιρείες τους ελέγχουν 162 πλοία διαφόρων τύπων, συνολικής χωρητικότητας 16,1 εκατομμυρίων τόνων.

Ο Ντίνος Μαρτίνος, με τη Thenamaris, έχει 60 πλοία συνολικής χωρητικότητας 5,54 εκατομμυρίων τόνων.

Ο πρωτότοκος Θανάσης με την Eastern Mediterranean διαθέτει 48 πλοία, χωρητικότητας 4,23 εκατομμυρίων τόνων και ο Ανδρέας με τη Minerva έχει 54 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 6,42 εκατομμυρίων τόνων!

Τα τρία αδέλφια θεωρούνται από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο real estate. Έχουν στην κατοχή τους ολόκληρες εκτάσεις σε περιοχές – φιλέτα του Λεκανοπέδιου, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά στο Καβούρι, μία από τις ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης, έχουν επενδύσει σεβαστό μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Ανήκουν στην περίπτωση των επιχειρηματιών που επένδυσαν τα κέρδη από τις επιχειρήσεις της στεριάς στη θάλασσα.

Θανάσης Μαρτίνος, επικεφαλής Eastern Mediterranean Maritime ναυτιλία
Θανάσης Μαρτίνος, επικεφαλής Eastern Mediterranean Maritime

Οικογενειακοί δεσμοί

Ο Ανδρέας Μαρτίνος παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Μαρτίνου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Αταλάντη, τον Κίκο και την Αλίκη. Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», χαρακτηρίζεται για την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την επιθυμία της να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και κυρίως τα παιδιά. Και τα τρία τους παιδιά αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Αθηνών. Η Αταλάντη Μαρτίνου ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον γιο του Σωκράτη και της Ελένης Κόκκαλη, Ντίνο.

Το ζευγάρι έκανε ένα παραμυθένιο γάμο στις Σπέτσες με καλεσμένους όλη την επιχειρηματική και εφοπλιστική ελίτ της χώρας. Η Αλίκη παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Ντένη Ηλιάδη με τον οποίο απέκτησαν ένα παιδί. Ο Κίκος πριν παντρευτεί τη Μαρίνα Λιβανού ήταν περιζήτητος εργένης. Ο Θανάσης παντρεύτηκε τη Μαρίνα Μαρτίνου και σήμερα έχουν δύο κόρες, τη Γεωργία και τη Μαρίνα, που έχουν αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Αθηνών.

Ο τρίτος αδελφός Ντίνος Μαρτίνος, έχει αποκτήσει με τη γυναίκα του τρία παιδιά, την Ιωάννα, τον Νικόλα και τον Γιάννη και ακολουθεί κι αυτός τη γενικότερη φιλοσοφία όλης της οικογένειας. Χαμηλό προφίλ και διακριτικότητα σε ό,τι κι αν κάνουν. Η μοναχοκόρη της Νουνούς και του Γιάννη Μαρτίνου, Ελένη, παντρεύτηκε το 1972 τον Λέοντα Μελά, γόνο καλής οικογένειας και ιδιοκτήτη του ακινήτου Piazza Mela στην Κηφισιά. Απέκτησαν τρία παιδιά, την Αλεξάνδρα, τον Δημήτρη και τον Ανδρέα.

Μαρτίνος
Θανάσης Μαρτίνος, εφοπλιστής Eastern Mediterranean Maritime

Η Τρίτη Γενιά: Ο Γιάννης Μαρτίνος και η Signal Maritime

Τον Ιούνιο του 2014 ο Γιάννης, ο γιος του Ντίνου, αποφάσισε να χαράξει τη δική του ρότα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, πάντοτε όμως συνεργασία με την οικογενειακή εταιρεία των Μαρτίνων, τη Thenamaris. Αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, και ίδρυσε τη Signal Maritime. Για να προλάβει όλους όσοι θα διέδιδαν φήμες και θα καλλιεργούσαν εντυπώσεις για οικογενειακές διαφωνίες και διαφορές, έκανε αμέσως σαφές ότι πρόθεσή του είναι να δοκιμάσει τις δικές του δυνάμεις του στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό διατήρησε το μερίδιό του στη Thenamaris, την οποία πλέον διοικούν ο πατέρας του και ο αδελφός του, Νικόλας.

Στη νέα εταιρεία, ο Γιάννης Μαρτίνος πήρε μαζί του τέσσερα επιτελικά στελέχη της Thenamaris, εκ των οποίων έναν διευθυντή υπεύθυνο για τις ναυλώσεις πλοίων. Ο στόλος της Thenamaris, υπολογίζεται σήμερα σε αξία άνω των 2 δισ. δολαρίων, συν καινούργια πλοία, αποκτημένα το 2015, να αξίζουν 907 εκατ. δολάρια επιπλέον. Παράλληλα, βρίσκονται υπό κατασκευή έντεκα νέα πλοία της εταιρίας, συνολικής χωρητικότητας άνω του ενός εκατ. dwt, στα οποία περιλαμβάνονται δύο VLCCs (Very Large Crude Carriers), τρία δεξαμενόπλοια τύπου Suezmax, τέσσερα τύπου aframax για μεταφορά προϊόντων και δύο aframax για μεταφορά αργού. Και με αυτή την οικογενειακή δύναμη ο Γιάννης Μαρτίνος κατάφερε να κερδίσει όλες τις εντυπώσεις με την προσωπική του ναυτιλιακή εταιρεία, μόλις σε τρία χρόνια!

Η γιαγιά Αθηνά, αλλά και ο πατέρας του Γιάννη, Ντίνος Μαρτίνος, ήταν της απαράβατης αρχής να μην ξεχωρίζουν από όλους τους άλλους, για να ζουν καλά και ελευθέρα. Ο Γιάννης κράτησε την ίδια θέση, με μόνη εξαίρεση τον γάμο του με τη Μάγια Ζαφειροπούλου, που τράβηξέ όλη την προσοχή και αν και εξαιρετικά νεανικός και κεφάτος, θεωρήθηκε κοσμικός. Πρόσφατα ο Γιάννης Μαρτίνος, τιμήθηκε με το βραβείο «New Generation Shipping Award» της Loyd’s, έκανε ακριβώς αυτό, με βάσεις απ’ την εμπειρία όλων εκείνων που έχτισαν το μεταπολεμικό θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες της ναυτιλίας με δυναμική και επιτεύγματα, που βρίσκονται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών.

Κόρη του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, η Αταλάντη, είναι γόνος μιας από τις ισχυρότερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας και όχι μόνο.

Nικόλας και Ανδρέας Jr. Μαρτίνος

O Nικόλας, ο οποίος είναι γνωστός και από τον χώρο της μουσικής, έχοντας παίξει ως DJ σε κοσμοπολίτικα club της Μυκόνου και του εξωτερικού και έχοντας υπογράψει τη μουσική και την παραγωγή στο single Looking for Love, εδώ και τουλάχιστον μια τριετία έχει μπει δυνατά στη Thenamaris ασκώντας καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Προκοπίου, κόρη ενός άλλου ισχυρού της ναυτιλίας, του Δημήτρη Προκοπίου και βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη «δύση» του 2017 λόγω της παραγγελίας δύο νεότευκτων aframaxes τάνκερ που θα προστεθούν στον στόλο των 57 δεξαμενόπλοιων της εταιρίας το 2020.

Ο στόλος της Thenamaris, υπολογίζεται σήμερα σε αξία άνω των 2 δισ. δολαρίων, συν καινούργια πλοία, αποκτημένα το 2015, να αξίζουν 907 εκατ. δολάρια επιπλέον. Παράλληλα, βρίσκονται υπό κατασκευή έντεκα νέα πλοία της εταιρίας, συνολικής χωρητικότητας άνω του ενός εκατ. dwt, στα οποία περιλαμβάνονται δύο VLCCs (Very Large Crude Carriers), τρία δεξαμενόπλοια τύπου Suezmax, τέσσερα τύπου aframax για μεταφορά προϊόντων και δύο aframax για μεταφορά αργού. Ο Aνδρέας ο νεότερος, ή Κίκος είναι ο ξάδελφος των προηγουμένων και γιος του Αντρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, που κινδύνευσε να πέσει θύμα απαγωγής το 2013 και έκανε όλη την οικογένεια να αυξήσει μέτρα ασφαλείας.

Ο Ανδρέας Μαρτίνος junior αποτελεί ένα από τα μέλη της νέας γενιάς των Ελλήνων εφοπλιστών. Πριν καλά τα 30 του έχτισε το όνομα του, με προσεκτικούς και εύστοχους χειρισμούς στη ναυτιλιακή εταιρεία του Minerva Marine Inc. Η δραματική απόπειρα απαγωγής του έγινε κοντά στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας στη Βούλα το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου του 2013 και ο ίδιος κατάφερε να ξεφύγει από τους επίδοξους απαγωγείς του.

«Εμείς οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι γεμάτοι συναισθήματα, με την πατρίδα μας να είναι δίπλα στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει διαποτίσει τη ζωή μας. Είναι στο αίμα μας. Και το μαγευτικό είναι ότι το καταλαβαίνεις αυτό από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις στο κατάστρωμα ενός πλοίου. Το νιώθεις στην καρδιά σου ότι αυτή η δουλειά είναι για σένα. Σε αιχμαλωτίζει.

«Είναι μια σχέση που δεν τελειώνει ποτέ», έχει δηλώσει και πραγματικά δε χάνει ευκαιρία να βρεθεί στο υγρό στοιχείο επιδιδόμενος σε θαλάσσια σπορ, ή απλώς κάνοντας βόλτα κοντά της. Η πρώτη και καθοριστική του επαφή με τα πλοία έγινε σε ηλικία 15 ετών, όταν αποβιβάστηκε στο κατάστρωμα του πλοίου ολοκαίνουργου και ομορφοχτισμένου «Matilda», που ήταν το καμάρι της εταιρείας. Περιζήτητος εργένης για χρόνια μιας και είναι αθλητικός και ιδιαίτερα εμφανίσιμός, ράγισε καρδιές όταν παντρεύτηκε με την ωραία Μαρίνα Λιβανού.

Ανδρέας Μαρτίνος, εφοπλιστής Minerva Marine

Η βουλευτής Γεωργία Μαρτίνου

Η ξακουστή αποφυγή κάθε δημοσιότητας απ’ τους Μαρτίνους, φάνηκε να υποχωρεί στην περίπτωση της Γεωργίας, της κόρης του Θανάση, όπου στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη και μάλιστα με διαφορά χιλιάδων ψήφων από γνωστά στελέχη του κόμματος που ήταν υποψήφιοι στην ίδια περιφέρεια.

Τις πρώτες μέρες της θητείας της στην βουλή γινόταν λόγος για την πλουσιότερη εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου, για να εντυπωσιάσει με την απλότητα και τη νεανικότητα της και να ακούει, σε λίγο διάστημα, πως «περισσότερο μοιάζει με Συριζαία, παρά με εφοπλίστρια».

Η Γεωργία, αν μη τι άλλο, με επίγνωση της ναυτιλίας, του σημαντικότερου οικονομικού τομέα της χωράς και την οικογενειακή της περιουσία, που δεν έχει ανάγκη για όποιο άλλο κέρδος απ την πολιτική, μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή φωνή για ουσιαστικά θέματα της ελληνικής ναυτοσύνης και οικονομίας.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Θανάσης Μαρτίνος-Εφοπλιστής, Ειρήνη Σαρπ-αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Ηλίας Κανέλλης -δημοσιογράφος/συντονιστής της εκδήλωσης, Χρήστος Χωμενίδης- πεζογράφος, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος- Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ακαδημαϊκός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Deep Sea Metro II»: Το πλωτό γεωτρύπανο που πέρασε από την οικογένεια Αγγελόπουλου στην Τουρκία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Μανίκης: Ο Έλληνας manager που αναλαμβάνει Πρόεδρος και CEO της Wyndham για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελβετικές τράπεζες μπλόκαραν λογαριασμούς 1 δισ. Ρώσου δισεκατομμυριούχουΣΧΟΛΙΑ