• Ναυτιλία

    Γιώργος Προκοπίου: Νέα κίνηση της Dynacom Tankers στην αγορά των δεξαμενόπλοιων

    Γιώργος Προκοπίου


    Στην εξαγορά ενός τάνκερ VLCC από την ιαπωνική NYK Line, προχώρησε η Dynacom Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, σε μία περίοδο κατά την οποία η συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως επισημαίνουν ναυλομεσίτες.

    Στο εβδομαδιαίο της report η Allied Shipbroking, αναφέρει ότι η ναυτιλιακή του κ. Προκοπίου απέκτησε το χωρητικότητας 300,390 dwt VLCC Takasaki, κατασκευής 2005, έναντι 37,8 εκατ. δολαρίων.

    Αν επιβεβαιωθεί η κίνηση αυτή θα πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά που πραγματοποιεί ο ισχυρός πλοιοκτήτης από τις αρχές του έτους. Πριν από περίπου ένα μήνα, το όνομα του είχε συνδεθεί και με την απόκτηση του χωρητικότητας 302,000-dwt τάνκερ Yugawasan (κατασκευής 2005) από την ιαπωνική NS United, στην συμφέρουσα, σύμφωνα με τους αναλυτές, τιμή των 33,5 εκατ. δολαρίων.

    Εκτός από την αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, η Dynacom Tankers έχει παρουσία και στις νέες παραγγελίες. Λίγο πριν η πανδημία λάβει τόσο μεγάλη έκταση, η ναυτιλιακή σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία με το κρατικό κινέζικο ναυπηγείο Dalian Shipbuilding Industry για την παραγγελία δύο νεότευκτων VLCCs, στην τιμή των 164 εκατ. δολαρίων.

    Παράλληλα, στις αρχές του έτους βρίσκονταν σε συζητήσεις με το άλλο κινέζικο ναυπηγείο, το New Times Shipbuilding, με το οποίο διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία, για την κατασκευή πέντε suezmaxes χωρητικότητας 158,000 dwt, κόστους 55 εκατ. δολαρίων έκαστο.

    Σημειώνεται ότι η Dynacom αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες του ναυπηγείου New Times Shipbuilding, καθώς υπολογίζεται ότι έχει παραγγείλει σε αυτό σχεδόν 40 πλοία κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, ο κ. Προκοπίου παραμένει αντίθετος με τη χρήση των scrubbers και σύμφωνα με αναλυτές, εξετάζει τις τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να πετύχει την καλύτερη λύση για το περιβάλλον.

    Σύμφωνα με την VesselsValue, ο στόλος της Dynacom αποτελείται από 61 δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων τα 15 είναι τύπου VLCC.



    ΣΧΟΛΙΑ