• Ναυτιλία

    Γαβριήλ Αμίτσης: Το 70% των Ελλήνων ναυτικών είναι κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤ

    Γαβριήλ Αμίτσης

    Γαβριήλ Αμίτσης


    Τα βασικά πορίσματα από την επεξεργασία των δεδομένων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ως προς την κατάσταση της εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης το 2022, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο σε εκδήλωση στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο καθηγητής Γαβριήλ Αμίτσης, στο πλαίσιο της μελέτης «η πρώτη ετήσια έκθεση του ΝΑΤ για τη ναυτική απασχόληση στην Ελλάδα» συνοψίζονται ως εξής:

    Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών ανήλθε στους 24.162, εκ των οποίων οι 1.814 ήταν αλλοδαποί (υπήκοοι άλλων Κρατών Μελών ΕΕ).

    Ειδικά κατά τον 8ο μήνα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών ανήλθε στους 16.877, εκ των οποίων 1.174 ήταν αλλοδαποί (υπήκοοι άλλων Κρατών Μελών ΕΕ).

    Ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων γυναικών ναυτικών ανήλθε στις 1.619. Ειδικά κατά τον 8ο μήνα, η εγγεγραμμένη γυναικεία ναυτική απασχόληση αντιστοιχούσε σε 1.133 21 2023 άτομα. Η μεγάλη πλειονότητα (ποσοστό 70%) αφορούσε εργαζόμενες στην ευρύτερη κατηγορία των επιβατηγών.

    Το ποσοστό των γυναικών ναυτικών ηλικίας κάτω των 45 ετών ήταν 84%.

    Η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ναυτικών (ποσοστό σχεδόν 70%) ήταν ηλικίας κάτω των 45 ετών, με τους περισσότερους (ποσοστό σχεδόν 40%) να ανήκουν στην κρίσιμη ηλικιακή κατηγορία 31 – 45 ετών.

    Η ομάδα των νεοεισερχόμενων ναυτικών (ηλικίας έως 30 ετών) αντιστοιχούσε στο 30% επί του συνόλου.

    Οι πλέον πολυπληθείς ειδικότητες ναυτολόγησης στους εγγεγραμμένους ναυτικούς αντιστοιχούσαν στους μηχανικούς (Α΄, Β΄, Γ΄), τους ναύτες, τους θαλαμηπόλους και τους πλοιάρχους.

    Ο αριθμός των εγγεγραμμένων δοκίμων και εκπαιδευόμενων ναυτικών που απασχολήθηκαν σε πλοία ανήλθε στους 3.555 (109 από αυτούς απασχολήθηκαν στην ευρύτερη κατηγορία των επιβατηγών πλοίων).

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Group: Απέκτησε το Φ/Γ-Ο/Γ πλοίο Clementine από την CldN Ferries NV – Στα 13,4 εκατ. ευρώ το τίμημα

    Η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης ξεκινάει από το Νηπιαγωγείο με την παιδική HELMEPA



    ΣΧΟΛΙΑ