• Ναυτιλία

    Γ. Αγγελικούσης: Πούλησε τάνκερ 20ετίας, αλλά όχι για διάλυση

    • Εριέττα Κομνηνού
    Αγγελικούσης

    Γιάννης Αγγελικούσης


    Στην πώληση ενός τάνκερ VLCC 20 ετών προχώρησε η ναυτιλιακή Maran Tankers, συμφερόντων του Γιάννη Αγγελικούση. Ωστόσο, αν και αρχικά το πλοίο επρόκειτο να πουληθεί για scrap τελικά η εταιρεία βρήκε έναν άλλο τρόπο να το αξιοποιήσει.

    Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της  Clarksons Research το χωρητικότητας 299,167 dwt τάνκερ Maran Callisto, κατασκευής 1999, πουλήθηκε σε Κινέζους αγοραστές για αποθήκευση, στην τιμή των 18 εκατ. δολαρίων.

    Η αξία ενός παλαιού πλοίου αν πουληθεί για διάλυση είναι αρκετά διαφορετική από το να πουληθεί στη second hand αγορά προς εκμετάλλευση. Οι αξίες στα scrap έχουν υποχωρήσει κατά τους τελευταίους μήνες και κυμαίνονται στα 350 δολ. ανά ldt.

    “Είναι απογοητευτικό για όσους ασχολούνται με τη βιομηχανία της ανακύκλωσης, το γεγονός ότι πολλά παλαιάς κατασκευής πλοία εξακολουθούν να εξαγοράζονται με στόχο την περαιτέρω εκμετάλλευση τους, με φόντο την ισχυρή αγορά μεταφοράς εμπορευμάτων. Έτσι, ενώ υπάρχουν στην αγορά αρκετά τέτοια πλοία, οι πραγματικές πωλήσεις για ανακύκλωση παραμένουν περιορισμένες”, αναφέρει η Clarksons Research.

    Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που πούλησε πλοίο VLCC για scrap η Maran Tankers, ήταν τον Αύγουστο 2017, όταν έστειλε προς διάλυση το χωρητικότητας 300,000-dwt Ekta (κατασκευής 1995).

    Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Maran Tankers έχει πουλήσει και ένα ακόμη από τα παλαιά τάνκερ VLCC του στόλου της. Πρόκειται για το χωρητικότητας 306,000-dwt Antonis I Angelicoussis (κατασκευής 2000), το οποίο εξαγόρασε εταιρεία από την Άπω Ανατολή στην τιμή των 25 εκατ. δολαρίων.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ