ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αγωνία επικρατεί για τους αγνοούμενους ναυτικούς του φορτηγού πλοίου Eternity C, σημαίας Λιβερίας, το οποίο βυθίστηκε έπειτα αό επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα.
Μεταξύ των αγνοούμενων μελών του πληρώματος θεωρείται πως βρίσκεται και ένας Έλληνας ένοπλος φρουρός, οι οποίοι αντιστάθηκαν στους μαχητές των Χούθι που επιχείρησαν ρεσάλτο μετά τον βομβαρδισμό του πλοίου. Υπάρχουν φόβοι πως μπορεί να κρατείται αιχμάλωτος μαζί με τον Φιλιππινέζο πλοίαρχο και άλλα μέλη του πληρώματος, από τους αντάρτες της Υεμένης. Οι δυό τους ήταν οι τελευταίοι που εγκατέλειψαν το πλοίο, πριν αρχίσει να βθίζεται.
Συνολικά, 15 ναυτικοί εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ 6 έχουν διασωθεί από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αποστολής στην περιοχή. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Συγκινητική είναι η συμμετοχή του αδελφού του Έλληνα φρουρού στην επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης. Εργάζεται σε βρετανική εταιρεία ασφάλειας και ρισκάρει τη ζωή του για να εντοπίσει τον αγνοούμενο συγγενή του και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως «πράξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό». Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, το Πολεμικό τους Ναυτικό παρενέβη για να παρέχει ιατρική βοήθεια σε ορισμένους ναυτικούς και να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιοι κρατούνται και πόσοι είναι συνολικά οι όμηροι.
مشاهد استهداف وإغراق سفينة (ETERNITY C) بعدد من الصواريخ الباليستية والمجنحة أثناء قيامها بانتهاك قرار حظر القوات المسلحة اليمنية واتجاهها إلى ميناء أم الرشراش في فلسطين المحتلة. pic.twitter.com/dbs404YF6u
— أمين حيان Ameen Hayyan (@AminHian) July 9, 2025
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης. Το Eternity C, συμφερόντων της Cosmoship Managment του εφοπλιστή Νίκου Σάββα, δέχθηκε σφοδρή επίθεση με πυρά, πλωτά drones και ένοπλους σε ταχύπλοα. Η πρώτη επίθεση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας και η δεύτερη το βράδυ της Τρίτης, όταν πλέον το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πλοίο πηδώντας στη θάλασσα, καθώς οι σωστικές λέμβοι είχαν ήδη καταστραφεί.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε ελληνικών συμφερόντων πλοίο μέσα σε 24 ώρες, καθώς είχε προηγηθεί επίθεση στο Magic Seas. Πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
Διαβάστε επίσης
Υεμένη: Για απαγωγή των ναυτικών του Eternity C κατηγορεί τους Χούθι η αμερικανική πρεσβεία
Νίκος Σάββας: Ένας άγνωστος εφοπλιστής με 31 πλοία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
