• Ναυτιλία

    Danaos Corporation: Η οικογένεια Κούστα έχει αυξήσει τη συμμετοχή της στη ναυτιλιακή σχεδόν στο 40%

    Γιάννης Κούστας

    Γιάννης Κούστας Πηγή: Money Marine


    Ο πρόεδρος της Danaos Corporation δρ. Γιάννης Κούστας και η οικογένεια του κατέχουν σχεδόν 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης ναυτιλιακής.

    Σύμφωνα με την τελευταία γνωστοποίηση στην SEC, η εταιρεία Danaos Investment Limited ως διαχειρίστρια του 883 Trust, κατέχει 8,041,651 κοινές μετοχές της Danaos, ποσοστό 39%.

    Οι δικαιούχοι του 883 Trust είναι ο Δρ. Κούστας και μέλη της άμεσης οικογένειάς του, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεφαλαιαγοράς.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου, 265,116 κοινές μετοχές της Danaos μεταφέρθηκαν στην Danaos Investment Limited, από εταιρεία που συνδέεται με την μητέρα του κ. Κούστα. Σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της εισηγμένης, η αξία των συγκεκριμένων τίτλων ανέρχεται σε 21,7 εκατ. δολάρια.

    Η μετοχή της Danaos Corporation έκλεισε την Παρασκευή στα 81,30 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 2,21%. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους έχει καταγράψει θεαματικά κέρδη, καθώς από τα 22 δολάρια που διαπραγματεύονταν στις αρχές Ιανουαρίου 2021, εκτινάχθηκε μέχρι τα 87 δολάρια, εντός του Σεπτεμβρίου. H κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 1,67 δισ. δολάρια.

    Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση του kiplinger.com, ο τίτλος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της (NAV) που εκτιμάται στα 144 δολάρια ανά μετοχή.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία, διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της, καθώς η κερδοφορία της εκτινάχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους με μοχλό τη σημαντική ανάκαμψη του κλάδου των containerships.

    Λόγω της ισχυρής οικονομικής της κατάστασης αλλά και των αισιόδοξων εκτιμήσεων της για το μέλλον, η διοίκηση της αποφάσισε φέτος τη διανομή σταθερού τριμηνιαίου μερίσματος 0,50 δολαρίων ανά μετοχή.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2006 και είχε διανείμει τελευταία φορά μέρισμα το 2008.

    Εκτίναξη κερδών

    Η ναυτιλιακή ανακοίνωσε στο πρώτο εξάμηνο του έτους έσοδα από την δραστηριοποίηση του στόλου της ύψους 278,5 εκατ. δολαρίων αυξημένα κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Danaos ανήλθαν σε 126,9 εκατ. δολάρια, κατά 51 εκατ. δολάρια περισσότερα από το πρώτο εξάμηνο του 2020.

    Επιπλέον, τα κέρδη της Danaos Corporation από την επένδυση της στην ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών ΖΙΜ, που εισήχθη φέτος στο χρηματιστήριο, ανήλθαν στα 444,2 εκατ. δολάρια.

    Η εταιρεία διαθέτει ρευστότητα άνω των 600 εκατ. δολαρίων, και προβλεπόμενα έσοδα από ναυλοσύμφωνα για τα επόμενα χρόνια ύψους 1,75 δισ. δολαρίων

    Η Danaos κατέχει στόλο με 71 containerships, χωρητικότητας 436,589 teu, ενώ τον Ιούλιο προχώρησε στην εξαγορά έξι επιπλέον containerships, χωρητικότητας 5,466 teu έκαστο, τα οποία αναμένεται να παραλάβει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ