• Ναυτιλία

    Δ. Προκοπίου: Δύο πωλήσεις και μία εξαγορά από τη Centrofin

    • Εριέττα Κομνηνού


    Στην πώληση δύο δεξαμενόπλοιων VLCC προχώρησε η ναυτιλιακή Centrofin, συμφερόντων του εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου, κίνηση που σχολιάστηκε από ναυλομεσίτες ως ενδεχόμενη πρόθεση της να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

    Σύμφωνα με τις ναυλομεσιτικές Intermodal και Banchero Costa η εταιρεία πούλησε σε άγνωστο αγοραστή τα χωρητικότητας 299,000 dwt και κατασκευής 2000, αδελφά πλοία VLCC, Kalymnos και Cerigo, στην τιμή των 25 εκατ. δολαρίων έκαστο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα πλοία πρόκειται να υποστούν μετατροπή. 

    Σημειώνεται ότι η τιμή πώλησης είναι υψηλότερη κατά 9 εκατ. δολάρια σε σχέση με τις εκτιμώμενες τιμές scrap, καθώς τα 19 ετών πλοία σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται στα διαλυτήρια.

    Παρά το γεγονός ότι η Centrofin πέτυχε ικανοποιητικό τίμημα, θα καταγράψει ζημιές από τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Είχε εξαγοράσει τα συγκεκριμένα πλοία το 2011 έναντι 31 εκατ. δολαρίων έκαστο από τη νορβηγική Saga Tankers. Η προηγούμενη ονομασία τους ήταν Saga Agnes και Saga Julie.

    Εκτός από την πώληση των δύο πλοίων, πηγές αναφέρουν ότι η ναυτιλιακή δραστηριοποιείται και στις αγορές. Ναυλομεσίτες υποστηρίζουν ότι έκλεισε συμφωνία με την ταϊβανέζικη Formosa Plastics και εξαγόρασε το χωρητικότητας 46,800-dwt FPMC 19 (κατασκευής 2009) έναντι 11,3 εκατ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο πλοίο θα περάσει ειδική επιθεώρηση τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Centrofin επιλέγει να αγοράσει πλοία της Formosa: Τον περασμένο Μάρτιο η ναυτιλιακή απέκτησε το τάνκερ FPMC P Fortune (χωρητικότητας 74.900 dwt, κατασκευής 2009) έναντι 16,1 εκατ. δολαρίων.

    Επίσης, το Νοέμβριο 2018 η εταιρεία του Δημήτρη Προκοπίου αγόρασε από την Formosa τα πλοία FPMC P Glory (χωρητικότητας 74.900 dwt, κατασκευής 2009, μετονομάστηκε σε Apanemo) και FPMC 17 (χωρητικότητας 46.900 dwt, κατασκευής 2009, μετονομάστηκε σε Merapi). Η τιμή πώλησης των δύο πλοίων ανήλθε περίπου στα 14,5 εκατ. δολάρια και 10,5 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ