• Ναυτιλία

    Χριστοδουλίδης: Σκοπός μας η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο μέσω της ναυτιλίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης


    Επίσημο δείπνο για την επέτειο των 60 χρόνων από τη δημιουργία του Κυπριακού Νηολογίου, παρέθεσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, καλωσόρισε με τον χαιρετισμό της τους παρευρισκόμενους, και αναφέρθηκε στα 60 χρόνια των συνεχών προσπαθειών, σχεδιασμών και αποφάσεων, και όπως είπε «δύσκολων διαδρομών, με απρόβλεπτες και πολύπλοκες προκλήσεις, με μοναδικό στόχο πάντα την ανάδειξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας ισχυρής ναυτιλίας, σε ρόλο πρωταγωνιστή».

    Η Μαρίνα Χατζημανώλη αναφέρθηκε στους κομβικούς σταθμούς που καθόρισαν την εξελικτική πορεία της κυπριακής ναυτιλίας, τους οποίους αποτελούν, η ίδρυση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας το 1977, η εκλογή της Κύπρου στο συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού το 1987 και με την επανεκλογή της πρόσφατα, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η οποία οδήγησε στον εκσυγχρονισμό της ναυτιλιακής νομοθεσίας, στην εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην υιοθέτηση ενός ελκυστικού φορολογικού συστήματος για τη ναυτιλία, και η ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, τον Μάρτιο του 2018.

    «Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ» τόνισε η υφυπουργός, «στην πολιτική βούληση όλων των Κυβερνήσεων για ισχυρή στήριξη της κυπριακής ναυτιλίας και φυσικά το γεγονός ότι η κυπριακή ναυτιλία παραμένει εκτός του κάδρου οποιωνδήποτε πολιτικών αντιπαραθέσεων, μια σημαντική παράμετρος, που νιώθω το χρέος και την υποχρέωση να υπογραμμίσω, επιβεβαιώνοντας ότι συλλογικά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».

    Η υφυπουργός κλείνοντας αναφέρθηκε στο πολυτιμότερο και ισχυρότερο συστατικό της κυπριακής ναυτιλίας που όπως είπε «είναι οι άνθρωποι της, είσαστε εσείς, οι επαγγελματίες του κλάδου, πρωταγωνιστές και πρεσβευτές της. Σε αυτή τη διαδρομή των 60 χρόνων, θυμόμαστε και τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που άνοιξαν τον δρόμο και συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στη δημιουργία του Κυπριακού Νηολογίου». Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους στενούς διαχρονικούς συνεργάτες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας όλα αυτά τα χρόνια, την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, οι οποίοι όπως είπε «στέκονται αρωγοί και θεσμοφύλακες της προσπάθειας μας, για περαιτέρω ενίσχυση και συνεχή βελτίωση του ναυτιλιακού συμπλέγματος».

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στον δικό του χαιρετισμό, υπογράμμισε ότι η ναυτιλία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες που διαχρονικά συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας και ότι η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ, αποδεικνύοντας στην πράξη την εμπιστοσύνη της στο Κυπριακό Νηολόγιο, στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα και στην οικονομία της Κύπρου γενικότερα. «Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μας μέσω της ναυτιλίας», είπε, «είναι για την Πολιτεία πρωταρχικός στόχος και είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που στηρίζουμε στην πράξη κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ο Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία που αποδίδει τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η κυβέρνηση στο σύνολό της, στη ναυτιλία και διαβεβαίωσε ότι η εν λόγω στήριξη όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά στόχος είναι να ενισχυθεί με συγκεκριμένες δράσεις, ως αποτέλεσμα του συνεχούς διαλόγου με την ναυτιλιακή κοινότητα.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχάρηκε όλους όσους εργάστηκαν διαχρονικά και εργάζονται μέχρι και σήμερα έτσι ώστε η κυπριακή ναυτιλία να απολαμβάνει αυτή την εκλεκτή θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. «Τα επιτεύγματα των προηγούμενων 60 χρόνων αποτελούν την αφετηρία για τις μελλοντικές μας επιτυχίες. Επιτυχίες, η επίτευξη των οποίων αποτελεί τόσο για την Πολιτεία όσο και για όλους εσάς, ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε».

    Με το πέρας των χαιρετισμών, ακολούθησε μια ιστορική και καθόλα συγκινητική αναδρομή στα 60 χρόνια του Κυπριακού Νηολογίου, με τη συμμετοχή μουσικών, ηθοποιών και παιδιών της παιδικής χορωδίας του Αγίου Τύχωνα.

    Για την επέτειο των 60 χρόνων του Κυπριακού Νηολογίου, εκδόθηκε επετειακό Λεύκωμα, αναδρομή στην πορεία της κυπριακής ναυτιλίας, αφιερωμένο στους οραματιστές και στους πρωτεργάτες της.



    ΣΧΟΛΙΑ