ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Celestyal, στο πλαίσιο του θεσμού Ημέρες Θάλασσας 2025, πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση «Διατροφικές συνήθειες & βιωσιμότητα στα πλοία», η οποία φιλοξενήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Journey στον Πειραιά. Η εκδήλωση αποτέλεσε καρπό της συνεργασίας της Celestyal με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ), συγκεντρώνοντας εκπροσώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τον κλάδο της κρουαζιέρας και του τουρισμού.
Στην εκδήλωση αναδείχθηκε ο ενεργός ρόλος που αναλαμβάνει η Celestyal στην προώθηση της βιώσιμης γαστρονομίας εν πλω, ενισχύοντας τη χρήση τοπικών ελληνικών προϊόντων και πρώτων υλών. Μέσω στοχευμένων συνεργασιών με Έλληνες παραγωγούς, στηρίζει την εγχώρια αλυσίδα ανεφοδιασμού και ενισχύει την τοπική οικονομία. Με υπεύθυνες πρακτικές κατανάλωσης και έμφαση στη μηδενική σπατάλη, διαμορφώνει ένα πρότυπο διατροφικής βιωσιμότητας στη ναυτιλία και το θαλάσσιο τουρισμό, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάχυση της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας διεθνώς και καθιστώντας την ελληνική γαστρονομία πρεσβευτή ποιότητας, αυθεντικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης σε κάθε προορισμό.
Προκειμένου να προσφέρει μία πλήρη αλλά αυθεντική μεσογειακή εμπειρία χρησιμοποιεί περισσότερους από 4,000 κωδικούς προϊόντων και πρώτων υλών και ανάμεσά τους βρίσκονται τόσο εποχιακά προϊόντα, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και τοπικά προϊόντα, όπως οι περισσότερες από 40 ετικέτες οινοπαραγωγών από όλη την Ελλάδα.
Οι Έλληνες προμηθευτές αποτελούν το 80% επί του συνόλου των προμηθευτών της, ενισχύοντας τις προσπάθειες για αλλαγή της νοοτροπίας υπέρ της ελληνικής αλυσίδας ανεφοδιασμού και τη στήριξή της. Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ελληνική γαστρονομία μέσα από τα εστιατόρια Greek Deli, Thalassa και Taverna, αλλά και μέσα από δράσεις όπως η οινογευσία, οι θεματικές βραδιές, τα μαθήματα μαγειρικής με παραδοσιακά προϊόντα (μαστίχα, ελιές, κά), καθώς και σε περιηγήσεις γευσιγνωσίας (Food on Foot) στους προορισμούς.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρακολούθησαν και φοιτητές/σπουδαστές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το ερευνητικό έργο CUL MAR Skills από την ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα την καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, κα Μαρία Λεκάκου, με έμφαση στην υγιεινή διατροφή εν πλω, τη διαχείριση σίτισης και την ευεξία των ναυτικών. Η ανάγκη για σύγχρονες και βιώσιμες πρακτικές όπως η αγορά τοπικών προϊόντων, η χρήση των πλεοναζόντων τροφίμων και επαναχρησιμοποιούμενων σκευών στον σχεδιασμό γευμάτων αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς για τη Celestyal, η οποία παρουσίασε τη στρατηγική της πάνω στη βιώσιμη τροφοδοσία, δίνοντας έμφαση στην τοπικότητα, την ποιότητα και την υπεύθυνη κατανάλωση.
Ο cap. Γιώργος Κουμπενάς, Επιχειρησιακός Διευθυντής της Celestyal, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας. Επενδύουμε συστηματικά στη βελτίωση των υπηρεσιών μας, δίνοντας έμφαση τόσο στην προέλευση των πρώτων υλών όσο και στις δεξιότητες των ανθρώπων μας εν πλω. Όλο το πλήρωμά μας εκπαιδεύεται σε τεχνικές βιώσιμης διαχείρισης τροφίμων, ορθής μερίδας και περιορισμού αποβλήτων, ενώ η αξιοποίηση ποιοτικών περισσευμάτων στα γεύματα πληρώματος αποτελεί οργανικό κομμάτι της πολιτικής μας για μηδενική σπατάλη.
Προσφέρουμε κατά μέσο όρο τρία γεύματα ανά διανυκτέρευση, με μενού έντονου ελληνικού χαρακτήρα, πιστοποιημένο για την ποιότητα και την ασφάλειά του. Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με φορείς όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο την καλλιέργεια συνείδησης και διαλόγου γύρω από τις πρακτικές βιώσιμης διατροφής στη ναυτιλία».
Ο Νίκος Μαυρίκος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων, τόνισε: «Η δυναμική της ελληνικής κρουαζιέρας και η αύξηση του homeporting δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για τον κλάδο μας. Είναι κρίσιμο να επιμείνουμε στην ενίσχυση του ρόλου των ελληνικών επιχειρήσεων στον εφοδιασμό με τοπικά και ποιοτικά προϊόντα, καθώς αυτό συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα και τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η χώρα μας στους επισκέπτες. Η Celestyal είναι εταιρεία πρότυπο που στηρίζει συστηματικά τα ελληνικά προϊόντα, όχι μόνο στα εντός Ελλάδας δρομολόγια, αλλά και στις διεθνείς της δραστηριότητες. Η στρατηγική της εταιρείας αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει συνέπεια και όραμα, ο ελληνικός εφοδιασμός μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά και διεθνώς».
Η Μαρία Λεκάκου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus + Culmarskills δήλωσε: «Η βιωσιμότητα στη ναυτιλία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και τις καθημερινές πρακτικές των ναυτικών και ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή. Το έργο CUL MAR Skills ερεύνησε και ανέδειξε τις στάσεις των πληρωμάτων απέναντι σε θέματα όπως η αποφυγή πλαστικών, η χρήση τοπικών προϊόντων και η αξιοποίηση περισσευμάτων.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης. Η συνεργασία μας με τη Celestyal και τον ΠΣΕΠΕ είναι κρίσιμη, γιατί συνδέει την έρευνα με την καινοτομία και την πράξη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν ναυτιλιακό κλάδο πιο υπεύθυνο, πιο ανθρώπινο και πιο ευαισθητοποιημένο στις προκλήσεις της εποχής, τη βιωσιμότητα αλλά και την επιχειρηματικότητα».
Διαβάστε επίσης:
Σε εξέλιξη η απεργία της ΠΝΟ στα πλοία της Αδριατικής
Νέα ώθηση στις Κυκλάδες από την Attica Group: Εκπτώσεις και καθημερινές συνδέσεις με ταχύπλοα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Ολοκληρωμένη Προστασία από Ατυχήματα με τα Νέα Προγράμματα «Personal Accident Protect»
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ απαγορεύει την είσοδο ταξιδιωτών από 12 χώρες
- Χρηματιστήριο: Γιατί ξεχωρίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Πουκαμισάς – Πανελλαδικές: Τα θέματα και οι απαντήσεις για Ανατομία-Φυσιολογία, ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας των μαθητών των ΕΠΑΛ
