• Ναυτιλία

    Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ): Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η συνταγματική κατοχύρωση του φορολογικού συστήματος για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες

    • NewsRoom
    O βουλευτής Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης

    O βουλευτής Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης


    «Η υπό συζήτηση ρύθμιση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εγείρει ένα θέμα, το οποίο είναι μείζον για τα εθνικά συμφέροντα, την οικονομία αλλά και κατ΄ επέκταση και για όλους τους εργαζόμενους στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ναυτικούς και μη», τόνισε ο βουλευτής Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπιάγκης στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αναφέρεται και στη φορολόγηση των μερισμάτων από ναυτιλιακές δραστηριότητες και πρόσθεσε:

    «Θεωρώ ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σήμερα το ζήτημα της ίδιας της συνταγματικής κατοχύρωσης του φορολογικού συστήματος που αφορά στις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες και για πρακτικούς αλλά κυρίως για ουσιαστικούς λόγους και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις γενικές διατάξεις φορολόγησης επιχειρήσεων. Και αυτό λόγω της ιδιαιτερότητας των ναυτιλιακών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω διαχειριστριών εταιρειών πλοίων που δεν δεσμεύονται ως προς τον τόπο εγκατάστασής τους και ως επί τω πλείστον αφορούν διεθνείς συναλλαγές.

    Ένα σύστημα που εφαρμόζεται για τους ίδιους ή παρεμφερείς λόγους στη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων ναυτιλιακών κρατών εντός και εκτός Ευρώπης, η οικονομία των οποίων θα ωφελούνταν από την τυχόν αναθεώρησή του στην Ελλάδα».

    Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δημήτρης Μπιάγκης, υπογράμμισε: «Εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη στον περασμένο αιώνα τόσο οργανωτικά όσο και λειτουργικά, με υπερβολική γραφειοκρατία, αναξιοκρατία και απαρχαιωμένο μοντέλο διοίκησης. Χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας ακόμη και με τα εξελισσόμενα ανοικτά νηολόγια σε επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλικότητας προς τους χρήστες.

    Δεν έχει καταφέρει να αναστρέψει την τάση αποδυνάμωσης του ελληνικού νηολογίου ενώ παράλληλα δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για αύξηση του αριθμού των ναυτιλιακών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα ακόμη και μετά την ευκαιρία που δόθηκε μετά το BREXIT.

    Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως υπεύθυνος φορέας Αντιπολίτευσης κατέθεσε και καταθέτει διαρκώς τεκμηριωμένες προτάσεις, χωρίς μικροκομματικές αγκυλώσεις και δογματισμούς,
    παραμένοντας πάντα πιστοί στις αρχές και τις ιδέες μας. Κλείνοντας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτική με γνώμονα το Εθνικό Συμφέρον, τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη».

    Διαβάστε επίσης:

    Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ): Ερώτηση στη Βουλή για να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι ματαίωσης του διαγωνισμού για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης



    ΣΧΟΛΙΑ