Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Shein στις προσυνεδριακές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη διαπραγμάτευσης της εταιρείας. Η μετοχή της κινεζικής online εταιρείας fast fashion υποχώρησε περισσότερο από 10% στη λεγόμενη «γκρίζα αγορά», ενισχύοντας τις ανησυχίες για την αποτίμησή της ενόψει της εισαγωγής της.

Η Shein άντλησε περίπου 1,7 δισ. δολάρια από την πώληση μετοχών στην τιμή των 48,56 δολαρίων Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή, με την αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται περίπου στα 26,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, με την επίσημη τιμή διάθεσης να αναμένεται εντός της ημέρας.

1

Λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, οι μετοχές της Shein εμφάνισαν απώλειες άνω του 10% στις πλατφόρμες μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των οποίων οι Futu Securities, Bright Smart και Phillip Securities.

Στη Futu, τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία λιανικής του Χονγκ Κονγκ βάσει όγκου συναλλαγών, η μετοχή της Shein διαπραγματευόταν τελευταία περίπου στα 42 δολάρια Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την εφαρμογή της εταιρείας.

Η «γκρίζα αγορά» αφορά τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών πριν από την επίσημη εισαγωγή μιας μετοχής σε οργανωμένο χρηματιστήριο. Οι συγκεκριμένες τιμές χρησιμοποιούνται συχνά ως πρώτη ένδειξη για το πώς υποδέχεται η αγορά μια νέα εισαγωγή.

Η σημερινή αποτίμηση της Shein βρίσκεται πλέον λίγο πάνω από το ένα τέταρτο της κορυφαίας ιδιωτικής αποτίμησης που είχε καταγράψει η εταιρεία το 2022, όταν είχε φτάσει σχεδόν τα 100 δισ. δολάρια. Σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση της αξίας της έχουν διαδραματίσει οι αλλαγές στους δασμούς και στο καθεστώς εισαγωγών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν αυξήσει τις πιέσεις στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας.

Ο Bevis Ho, senior analyst στη Futu Securities, απέδωσε τη σημαντική μείωση της αποτίμησης στη μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα που εμφανίζουν τόσο οι ιδιώτες όσο και οι θεσμικοί επενδυτές. Όπως εκτίμησε, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την περίοδο στρέφεται περισσότερο προς τους κλάδους της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εταιρειών fast fashion.

 

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Σε υψηλό 15ετίας το 10ετές ομόλογο μετά τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων

Titan: Νέα τιμή-στόχος στα 70,75 ευρώ – Περιθώριο ανόδου 33% βλέπει η Ambrosia Capital

Mercedes-Benz: Επαναγορά ιδίων μετοχών έως 1 δισ. ευρώ εν μέσω πιέσεων στην Κίνα