• Business

    Σε ποιους απευθύνεται το φιλόδοξο πρόγραμμα εθελουσίας στην Εθνική Τράπεζα

    • NewsRoom
    Έβελυν Μαραγκουδάκη

    Έβελυν Μαραγκουδάκη. Εθνική Τράπεζα


    Με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά τουλάχιστον 1.763 άτομα φέτος και πρόθεση ο αριθμός αυτός να ανέβει πάνω από τους 2.000 υπαλλήλους, ώστε να υλοποιηθεί νωρίτερα η δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης, η Εθνική Τράπεζα “τρέχει” μέσα στους επόμενους ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Η όλη διαδικασία εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες υπό την εποπτεία της Εβελυν Μαραγκουδάκη και με το πρόγραμμα θα δίνονται κίνητρα τόσο για τους εργαζομένους σε ώριμη συνταξιοδοτική ηλικία, όσο και σε εκείνους μικρότερης ηλικίας.υπό

    Ειδικότερα, η τράπεζα έχει δεσμευθεί και προτίθεται να περιορίσει άμεσα το εν Ελλάδι απασχολούμενο προσωπικό του ομίλου από 12.013 άτομα σε 10.250 στο τέλος του 2017 και 9.950 στο τέλος του 2018.

    Με βάση την παραπάνω δέσμευση, η Εθνική σχημάτισε στο δ’ τρίμηνο της χρήσης 2015 πρόβλεψη ύψους 118 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

    Όπως είχε αποκαλύψει το mononews, η Έβελυν Μαραγκουδάκη με τεράστια εμπειρία στην διαχείριση προσωπικού, ανέθεσε  σε ανεξάρτητη εταιρεία την αξιολόγηση των ανθρώπων της τράπεζας  κίνηση που συνδέεται με τις προωθούμενες αλλαγές στο οργανόγραμμα του ομίλου. Η αξιολόγηση, που έχει ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνει προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά και διατύπωση γνώμης από όσους συνεργάζονται μαζί τους (σε ανώτερες ή κατώτερες διοικητικές βαθμίδες).

    Τα οποία συμπεράσματα θα κατατεθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας (προφανώς έως τότε θα έχει ορισθεί και ο νέος πρόεδρος ) και θα συνυπολογισθούν στις αλλαγές του οργανογράμματος.

    Η πρόσληψή της Έβελυν Μαραγκουδάκη στην Εθνική ήταν η αιτία για το οριστικό «διαζύγιο» της τράπεζας με τον Ζώη Πεπέ, επί χρόνια στέλεχος της ΕΤΕ με έντονη συνδικαλιστική δράση και χαρακτηριζόμενο από πολλούς ως «άνθρωπο του ΣΥΡΙΖΑ». Ο  Ζώης Πεπές είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για γενικότερα θέματα στρατηγικής, μεταξύ των οποίων και το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων.

    H διοίκηση της Εθνικής ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων McKinsey μελέτη αναδιοργάνωσης της διοικητικής της δομής. Αντίστοιχη μελέτη διενεργείται και από τις διευθύνσεις οργάνωσης και στρατηγικής της τράπεζας. Με βάση τις δύο παραπάνω μελέτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής θα κληθεί να αποφασίσει το νέο οργανόγραμμα του ομίλου, το οποίο θα πρέπει να υπηρετεί την στρατηγική προτεραιότητα επανόδου στην κερδοφορία και να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι δεσμεύσεις της τράπεζας για μείωση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικό και Ελλάδα.

    Η μείωση του προσωπικού θα οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων ήδη από τη φετινή χρήση ενώ το πλήρες όφελος θα αποτυπωθεί το 2017. Η Εθνική έχει ήδη καλύψει τη δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για περαιτέρω περιορισμό του δικτύου καταστημάτων της στα 540 ως το τέλος του 2017. Στο τέλος Ιουνίου, η τράπεζα διέθετε 524 καταστήματα. Επίσης, έχει ήδη επιτύχει περιορισμό του κόστους καταθέσεων στην Ελλάδα, που συνάδει με τις προβλέψεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, ενώ και ο λόγος δανείων προς καταθέσεις για την εγχώρια δραστηριότητα διαμορφώθηκε στο 90,9%, αισθητά κάτω από τον στόχο για 115% στο τέλος του 2018. Η τράπεζα δεσμεύεται να αποεπενδυθεί από ορισμένες εγχώριες μη τραπεζικές δραστηριότητες (Εθνική Ασφαλιστική ως το τέλος του 2017) και να μειώσει το κόστος καταθέσεων, δέσμευση που υλοποιείται ήδη σύμφωνα με το πλάνο.

    Όσον αφορά στις δραστηριότητες εξωτερικού, η Εθνική δεσμεύεται να περιορίσει περαιτέρω την παρουσία της με πωλήσεις θυγατρικών και κλείσιμο καταστημάτων. Η ΕΤΕ θα προχωρήσει και στη μείωση των επενδύσεων σε μετοχές, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά ομόλογα.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/giannis-stournaras-o-iptamenos-kentrikos-trapezitis/72763



    ΣΧΟΛΙΑ