• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε διασταυρούμενα πυρά το ευρώ – Ποια είναι «χρυσή τριάδα» των επενδύσεων σε συνάλλαγμα αυτήν τη στιγμή

    • Bloomberg


    Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στρέφει το στόχαστρό του στην Τουρκία, το ευρώ βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Πυρών που οδήγησαν την Παρασκευή το κοινό νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα και πλέον μηνών.

    Η τουρκική λίρα υποχώρησε, την Παρασκευή, σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, επηρεασμένη από την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ με αφορμή την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία. Το τελευταίο επεισόδιο στην κρίση που γιγαντώνεται τις τελευταίες ημέρες ήταν η εντολή Τραμπ να διπλασιαστούν κάποιοι από τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές μετάλλων από την Τουρκία.

    Το τσουνάμι που προκλήθηκε στις αγορές ήταν άμεσο και επεκτάθηκε γρήγορα από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες αγορές: Το ευρώ έφτασε να υποχωρεί έως και 1,2%, στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, διευρύνοντας τις απώλειες που είχε πυροδοτήσει νωρίτερα το δημοσίευμα των Financial Times που υποστήριζε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις, λόγω της έκθεσης κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

    Αν δεν λυθεί γρήγορα το αδιέξοδο στη διαμάχη ΗΠΑ-Τουρκίας, το κοινό νόμισμα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, επηρεαζόμενο από την ανησυχία για τις επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες, υποστηρίζει ο Shahab Jalinoos, επικεφαλής στρατηγικής FX στην Credit Suisse.

    «Όσο οι αγορές υποψιάζονται ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι εκτεθειμένος [στην Τουρκία], το ευρώ θα δέχεται πιέσεις, ακόμη κι αν αυτές είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν», λέει χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, προσθέτει, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το ευρώ: το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών.

    Το ευρώ έφτασε να υποχωρεί, την Παρασκευή, στα 1,1395 δολάρια, με τις απώλειές του έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διαμορφώνονται γύρω στο 5% για φέτος.

    Για τον Jalinoos, το επόμενο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι ο κινητός μέσος όρος των τελευταίων 200 εβδομάδων, ο οποίος βρίσκεται στα 1,1367 δολάρια. Όπως λέει, το επίπεδο αυτό λειτούργησε ως σημείο αντίστασης στο β’ εξάμηνο του 2016.

    «Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές που έχει ξεσπάσει λόγω Τουρκίας προκαλεί φόβο στις αγορές», λέει ο Brad Bechtel, managing director της Jefferies Group.

    «Τα μοναδικά νομίσματα που αξίζει να έχει κανείς σε αυτές τις συνθήκες είναι το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν», προσθέτει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε ιταλοτουρκική μέγγενη η Ελλάδα – Βουτιά στο κενό η έξοδος στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευτυχώς οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν νωρίς!



    ΣΧΟΛΙΑ