• Business

    Σε αναμονή (ακόμα) της απόφασης του Πρωτοδικείου για την εξυγίανση η Pasal

    • Τέτη Ηγουμενίδη
    Pasal

    Σωτήρης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος Pasal Development


    Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τη συζήτηση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 106β, που υπέβαλε η Pasal Development στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση.

    Η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατατέθηκε στις 29.03.2018 και συζητήθηκε στις 23 Μαΐου 2018.

    Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η πώληση του εμπορικού της κέντρου Athens Heart, αλλά και οποιαδήποτε άλλη κίνηση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός είναι, εφόσον εκδοθεί η απόφαση, το Athens Heart να περάσει στον έλεγχο της Hines, βάσει συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα, η οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει «κούρεμα» του δανείου που βαρύνει το εμπορικό κέντρο (ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ). Στη συνέχεια θα αλλάξει το μίγμα των καταστημάτων του με στόχο να καταστεί εκπτωτικό εμπορικό κέντρο με δεδομένο ότι μελέτες έχουν δείξει πως η θέση του και το μέγεθός του ενδείκνυται για να αποκτήσει αυτόν τον χαρακτήρα.

    Σχετικά με την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία της Pasal (τέσσερα ακίνητα σε Λαύριο, Βοτανικό, Δυτική Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα – αποθήκες Σκλαβενίτη) με αποτίμηση στα βιβλία της περίπου στα 35 εκατ. ευρώ, το στοίχημα είναι αν θα μπορέσει να την αξιοποιήσει προσελκύοντας στρατηγικό εταίρο, ώστε να καταστεί δυνατό να παραμείνει «ζωντανή» ως εταιρεία. Προϋπόθεση είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου να είναι θετική για την εταιρεία.

    Οι πιστωτές που συναινούν στο σχέδιο εξυγίανσης είναι η Alpha Bank στην οποία αντιστοιχεί το 59,58% του συνόλου των υποχρεώσεων (46,309 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα με 1% (778,245 χιλ. ευρώ) και έτσι συγκεντρώνεται το 60,58% (σύνολο συναινούντων πιστωτών) που είναι αναγκαίο για να προχωρήσει συμφωνία εξυγίανσης.

    Το 2018 η Pasal παρουσίασε λειτουργικά έσοδα (ενοίκια και παροχή υπηρεσιών) 3,29 εκατ. ευρώ έναντι 3,17 εκατ. το 2017. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ζημιές 6,52 εκατ. έναντι ζημιών 21,47 εκατ. Ευρώ. Το σύνολο των οφειλών της Pasal κατά την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης ήταν 77,917 εκατ. ευρώ.

    H γενική συνέλευση της εταιρείας χθες ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερησίας διάταξης.



    ΣΧΟΛΙΑ