• Οικονομία

    Σχέδια για αύξηση του αριθμού δόσεων σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

    • NewsRoom


    Διάφορα σχέδια για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, προκειμένου να αυξήσουν την εισπραξιμότητα των φόρων που βαραίνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, επεξεργάζονται οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ, εκτιμώντας ότι έτσι θα διευκολύνουν όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν στην ώρα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των δύο βασικών φόρων, διαμορφώνεται περίπου στο 75%. Αυτό σημαίνει ότι το ένα στα τέσσερα ευρώ των δύο φόρων δεν πληρώνεται εμπρόθεσμα.

    Ανάμεσα στις λύσεις που προκρίνονται είναι οι περισσότερες δόσεις για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, καθώς και αλλαγή των ημερομηνιών πληρωμής τους. Για τον φόρο εισοδήματος, το σενάριο που επικρατεί είναι η αύξηση των δόσεων σε έξι μηνιαίες, από τρεις διμηνιαίες που είναι σήμερα και αφετηρία πληρωμής να είναι ο Ιούνιος και όχι ο Ιούλιος.

    Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, το πλάνο προβλέπει δέκα μηνιαίες δόσεις αντί για το «καθεστώς» των έξι που ισχύει σήμερα και έναρξη πληρωμής τον Μάρτιο κάθε έτους.

    Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι διευκολύνσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση μιας νέας, έκτακτης γενικευμένης ρύθμισης για όλους όσους έχουν οφειλές προς την Εφορία καθώς και την πάγια ρύθμιση 12 δόσεων ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στις 24.

    Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, ο μεγαλύτερος αριθμός των φορολογούμενων, αδυνατεί να πληρώσει στη ώρα του, τους εν λόγω φόρους καθώς πολλές από τις φορολογικές υποχρεώσεις καθώς και πληρωμές δόσεων από παλαιές ρυθμισμένες οφειλές, συμπίπτουν χρονικά, με συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τους τις υποχρεώσεις αφήνοντας έτσι κάποιες δόσεις ανεξόφλητες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΝΦΙΑ: «Ισχνές» και με «κόφτη» οι μειώσεις-Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΦΙΑ 2019: Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και με παγίδες οι μειώσεις Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΠΟΜΙΔΑ: Άδικη, αντιαναπτυξιακή και ψεύτικη η… «δήθεν μείωση» του ΕΝΦΙΑ

     



    ΣΧΟΛΙΑ