• Business

    Saudi Aramco: Εκτίναξη κερδών στα 42,4 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο

    • Bloomberg
    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Η Saudi Aramco ανακοίνωσε τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη της ως εισηγμένη εταιρεία χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αν και οι δραστηριότητές της σε διυλισμένα καύσιμα και χημικά επλήγησαν από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

    Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας διατήρησε το μέρισμά της – το μεγαλύτερο στον κόσμο – αμετάβλητο στα 18,8 δισ. δολάρια για το τρίτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι δημιούργησε ρεκόρ ταμειακών ροών ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα καθαρά έσοδα της Aramco ανήλθαν στα 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο. Ήταν χαμηλότερα από τα κέρδη ρεκόρ των 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων το διάστημα Απριλίου και Ιουνίου, αλλά αυξήθηκαν περίπου 40% σε ετήσια βάση.

    Η BP Plc και η Exxon Mobil παρουσίασαν εξίσου ισχυρά αποτελέσματα.

    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλά 14 ετών του Μαρτίου, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία.

    Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent εξακολουθούν να έχουν κερδίσει περισσότερο από 20% φέτος και διαπραγματεύονται περίπου στα 94 δολάρια το βαρέλι.

    Still High | Saudi Aramco made its second-highest net profit in the third quarter
    Η Saudi Aramco ανακοίνωσε στο τρίτο τρίμηνο τα δεύτερα υψηλότερα καθαρά κέρδη

    «Ενώ οι παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, η μακροπρόθεσμη άποψή μας είναι ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για το υπόλοιπο της δεκαετίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Amin Nasser.

     

    Record Oil Output | Aramco's likely to pump more oil than ever in 2022
    Η Aramco είναι πιθανό να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ το 2022

    Ο Nasser είπε ακόμη ότι η Aramco θα αποτελέσει εξαίρεση στην «παγκόσμια υποεπένδυση στον τομέα μας» και ότι θα συνεχίσει να ενισχύει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι στον Περσικό Κόλπο έχουν επικρίνει δυτικές εταιρείες και επενδυτές ότι προσπαθούν να μεταβούν στην καθαρή ενέργεια πολύ γρήγορα.

    Η Aramco επωφελήθηκε από τον ΟΠΕΚ+ αυξάνοντας την παραγωγή φέτος. Η εταιρεία άντλησε 11 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα τον Σεπτέμβριο και βρέθηκε κοντά σε νέο ρεκόρ.

    Ο ΟΠΕΚ + μειώνει την παραγωγή από αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσει την αποδυνάμωση της ζήτησης ενέργειας στις μεγάλες οικονομίες. Ωστόσο, η Aramco εξακολουθεί να είναι πιθανό να έχει κατά μέσο όρο φέτος την υψηλότερη παραγωγή αργού που έχει σημειώσει ποτέ.

    Η Aramco εισήχθη στην αγορά του Ριάντ το 2019, αν και εξακολουθεί να είναι κατά 94% κρατική. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 6,7% φέτος, με την χρηματιστηριακή της αξία να αυξάνεται στα 2 τρισ. δολάρια, φέρνοντας την στη δεύτερη θέση μετά την Apple.

    Διαβάστε ακόμη:

    Saudi Aramco: Εξαγοράζει το τμήμα διεθνών προϊόντων της Valvoline έναντι 2,65 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ