• Business

    Rogers Communications: Νέα «βεντέτα» σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες του Καναδά

    • Bloomberg

    Melinda Rogers-Hixon Πηγή: Bloomberg


    Αναζωπυρώνεται η κόντρα σε ένα παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα στα μέλη μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες του Καναδά και ιδιοκτήτες, εκτός άλλων, το κολοσσού Rogers Communications.

    Ειδικότερα, δύο μέλη της οικογένειας δισεκατομμυριούχων, προχώρησαν σε αγωγή κατά της εταιρείας, λέγοντας ότι δεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και δεν μπορούν να λάβουν πληροφορίες.

    Η Μελίντα Ρότζερς-Χίξον σημειώνει – σε επιστολή που κατατέθηκε σε δικαστήριο – ότι αποτελεί στόχο μιας «προσωπικής βεντέτας» από τον μεγαλύτερο αδερφό της, τον πρόεδρο της εταιρείας Έντουαρντ Ρότζερς.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τα αδέρφια της Ρότζερς ήταν κοντά σε μια συμφωνία που θα είχε επιλύσει τις μακροχρόνιες διαφορές τους, ωστόσο, ο Έντουαρντ Ρότζερς την αρνήθηκε, σύμφωνα με την αποστολή της 20ης Σεπτεμβρίου της Ρότζερς, η οποία στάλθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τόνι Σταφιέρι.

    Η αίτηση στο δικαστήριο κατατέθηκε από την Rogers-Hixon και την αδερφή της, Martha Rogers, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η εταιρεία ήταν «καταπιεστική» προς εκείνες, με τα έγγραφα να αποδεικνύουν ότι οι τριγμοί μέσα στην επιφανή οικογένεια του Τορόντο δεν επουλώθηκαν ποτέ.

    Οι μετοχές της Rogers αύξησαν τις απώλειες μετά την είδηση ​​της αγωγής, κλείνοντας στα 2,2% στα 53,07 C$ στο Τορόντο, ενώ έχουν βυθιστεί κατά 16% φέτος.

    Ποια είναι η Rogers Communications

    Η Rogers Communications, είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ασύρματης σύνδεσης της χώρας, στην οποία ανήκει μια αυτοκρατορία στον τομέα της καλωδιακής τηλεόρασης, η ομάδα μπέιζμπολ του Toronto Blue Jays και άλλα.

    Το μερίδιο ελέγχου της οικογένειας στη δημόσια εταιρεία ανέρχεται σχεδόν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (5,9 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στα αρχεία της εταιρείας.

    Τα παιδιά του αείμνηστου ιδρυτή Τεντ Ρότζερς έχουν συχνά τσακωθεί μεταξύ τους, ενώ αυτό επηρεάζει και τις μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη διακυβέρνηση της εταιρείας.

    Οι κακές σχέσεις πήραν πλήρη διάσταση τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο Έντουαρντ Ρότζερς “πολέμησε” δημόσια τις αδερφές του και τη μητέρα του για τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου και κέρδισε στο δικαστήριο.

    Το αποτέλεσμα ήταν να απολυθούν πέντε διευθυντές της Rogers Communications, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από πέντε συμμάχους του Edward Rogers.

    Αμέσως μετά, ο τότε διευθύνων σύμβουλος Joe Natale απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Staffieri, τον πρώην οικονομικό διευθυντή.

    Οι Rogers-Hixon και η Martha Rogers είχαν τότε  αντιταχθεί στην αλλαγή του CEO.

    Στις αρχές του 2022, τα μέλη της οικογένειας συμφώνησαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις διαφωνίες τους, σύμφωνα με την δικαστική κατάθεση αυτής της εβδομάδας, για να αποφευχθεί η αρνητική δημοσιότητα, καθώς η εταιρεία ζήτησε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για την εξαγορά της Shaw Communications.

    Η συναλλαγή των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων C$ ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία της εταιρείας και από τις μεγαλύτερες εταιρικές συναλλαγές στην ιστορία του Καναδά.

    Κατάρρευση των διαπραγματεύσεων

    Ως μέρος αυτής της «ανακωχής», οι Rogers-Hixon και Martha Rogers συμφώνησαν να μην συμμετάσχουν στις συζητήσεις του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τη συμφωνία Shaw ή να λάβουν υλικό σχετικά με αυτήν.

    Η εξαγορά της Shaw τελικά έκλεισε στις 3 Απριλίου του τρέχοντος έτους και τα αδέρφια Rogers συμμετείχαν σε συνομιλίες ενώ «σκόπευαν να επιλύσουν όλα τα ζητήματα μεταξύ μας», δήλωσε η Rogers-Hixon σε μια ένορκη κατάθεση.

    «Ήλπιζα ότι όλα τα ζητήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν χωρίς αρνητική δημοσιότητα. Αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα», είπε.

    Δεν είναι σαφές από τις καταθέσεις του δικαστηρίου εάν οι συζητήσεις περιελάμβαναν την πιθανότητα κάποια μέλη της οικογένειας Rogers να πουλήσουν το μερίδιό τους στην Rogers Communications, να εγκαταλείψουν τους ρόλους τους στην εταιρεία ή να αποχωρήσουν από τα δικαιώματά τους.

    «Αυτό το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί ιδιωτικά», δήλωσε μέσω email η εκπρόσωπος της Rogers Communications, Sarah Schmidt.

    «Πειραγμένα» έγγραφα

    Τόσο η Rogers-Hixon όσο και η Martha Rogers δήλωσαν εγγράφως ότι εξακολουθούν να αποκλείονται από ορισμένα μέρη των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών, ενώ τους δίνονται «πειραγμένα» έγγραφα του διοικητικού συμβουλίου.

    «Δεν μπορώ να εκτελέσω σωστά τα καθήκοντά μου ως διευθυντής, εάν οι πληροφορίες που παρέχονται στους υπόλοιπους διευθυντές μου αποκρύπτονται», ανέφερε η Ρότζερς-Χίξον στην ένορκη κατάθεσή της.

    Παράλληλα, οι δύο αδερφές ζητούν δικαστική εντολή, προκειμένου η εταιρεία να αναγκαστεί να μοιραστεί πληροφορίες μαζί τους και να τους επιτρέψει να παρευρεθούν σε όλες τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και στις επιτροπές του διοικητικού συμβουλίου στις οποίες ανήκουν.

    Η Rogers έλαβε «λογικά μέτρα» για να προστατεύσει τις πληροφορίες της εταιρείας από έναν ανταγωνιστή, σημείωσε η Schmidt.

    Η Rogers-Hixon και η Martha Rogers θα μπορούσαν να έχουν επιλύσει το θέμα επιλέγοντας διαφορετικό δικηγόρο, «και επέλεξαν να μην το κάνουν», πρόσθεσε.

    Επιπλέον, από την δικογραφία φαίνεται ότι η Rogers-Hixon αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ρόλο της ως διευθύντρια της Maple Leaf Sports & Entertainment. της εταιρείας που κατέχει τις επαγγελματικές ομάδες χόκεϋ και μπάσκετ του Τορόντο, στις οποίες μερίδιο κατέχει η Rogers Communications.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τζιμ Ράτκλιφ: Εφικτό το όνειρο απόκτησης της Manchester United; – Ανταγωνίζεται επενδυτές από Κατάρ

    Microsoft: Ανοίγει ο δρόμος για το mega deal $69 δισ. εξαγοράς της Activision

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στην τελική ευθεία για το Ultra Fast Broadband



    ΣΧΟΛΙΑ