• Business

    Ρύθμιση 100 δόσεων: Οι κρίσιμες επόμενες 2 εβδομάδες

    Εφορία

    Εφορία


    Η πρώτη φορολογική υποχρέωση του έτους είναι προ των πυλών, καθώς στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πέμπτης δόσης του περσινού ΕΝΦΙΑ. Για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο, η ημερομηνία αυτή είναι σημαδιακή, καθώς για πρώτη φορά θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ρύθμισή τους ακόμα και αν καθυστερήσουν μία μόλις μέρα να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

    Κι αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2018 έχει καταργηθεί η ευνοϊκή διάταξη που έδινε περιθώριο 15 ημερών στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις, προτού χάσουν τη ρύθμιση. Πλέον, την επόμενη κιόλας ημέρα που η νέα φορολογική υποχρέωση (π.χ. δόση ΕΝΦΙΑ, δόση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ) καθίσταται ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος θα χάνει τη ρύθμιση και το εναπομείναν ποσό θα καθίσταται άμεσα απαιτητό, μαζί με τις προσαυξήσεις που θα γλίτωνε.

    Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία κατάφωρη αδικία, ειδικά για εκείνους που εκμεταλλεύθηκαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και έκτοτε έχουν καταφέρει με νύχια και με δόντια να τη διατηρήσουν, πληρώνοντας παράλληλα τις δόσεις τους, αλλά και τις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν τώρα να “τιμωρηθούν” αν δεν πληρώσουν εγκαίρως τη δόση ενός φόρου, χάνοντας τη ρύθμιση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ρυθμίσουν εκ νέου τα χρέη τους, αυτή τη φορά με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, και άρα με πολύ μεγαλύτερο ποσό δόσης.

    Για να γλιτώσει ο φορολογούμενος από αυτόν τον εφιάλτη υπάρχει μία λύση: να ρυθμίσει εμπρόθεσμα, πριν δηλαδή καταστεί ληξιπρόθεσμη, τη νέα φορολογική οφειλή που δεν μπορεί να πληρώσει, με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

    Ωστόσο, και σε αυτή τη λύση υπάρχουν ακόμα εμπόδια. Συγκεκριμένα, η σχετική δυνατότητα στο Taxisnet που θα επιτρέπει στους φορολογούμενους να ρυθμίζουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές οφειλές τους εμπρόθεσμα δεν υπάρχει ακόμα, παρότι είμαστε πλέον μόλις δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη δόση του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, για την ώρα η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο με τη φυσική παρουσία του φορολογούμενου στη ΔΟΥ, αν και από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι εντός του μήνα θα μπορεί να γίνεται και μέσω Taxisnet.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη διαιτησία κατά της Fraport προσφεύγει το ελληνικό Δημόσιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ισχύ οι νέοι κανόνες για τις ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ευρώπη, όχι όμως (ακόμα) στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο ξανά όσοι είχαν έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ