• Business

    Reuters: Η ιδιοκτήτρια του Nord Stream 2 εξετάζει το ενδεχόμενο πτώχευσης

    • NewsRoom
    τμήμα του αγωγού Nord Stream 2

    Nord Stream 2


    Η ελβετική εταιρεία που κατασκεύασε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρει το Reuters.

    Η εταιρεία προσπαθεί να διευθετήσει τις εκκρεμότητές της, πριν από την προθεσμία για την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του έργου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία Nord Stream 2 AG την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ρωσία αναγνώρισε δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία πριν από την εισβολή της στη χώρα, κίνηση πυροδότησε κύμα οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση.

    Η κατασκευάστρια του αγωγού, η οποία είναι εγκατεστημένη στην Ελβετία και ανήκει στον ρωσικό κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, ολοκλήρωσε πέρυσι το έργο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

    Οι δύο πηγές, που μίλησαν τηρώντας την ανωνυμία τους, επειδή οι συζητήσεις για πιθανή αφερεγγυότητα είναι εμπιστευτικές, δήλωσαν ότι η εταιρεία συνεργάζεται με έναν οικονομικό σύμβουλο για την εκκαθάριση ορισμένων εκ των υποχρεώσεων της και θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία αφερεγγυότητας (πτώχευσης) σε ελβετικό δικαστήριο ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

    Η Nord Stream 2 AG δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters, ενώ η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ο αγωγός μήκους 1.230 χλμ δεν είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του επειδή εκκρεμούσε η πιστοποίηση του από τη Γερμανία, η οποία, ωστόσο, πάγωσε τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.

    Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα στις 23 Φεβρουαρίου, με το οποίο εξουσιοδοτεί «την εκκαθάριση των συναλλαγών που αφορούν τη Nord Stream 2 AG» ή «οποιαδήποτε οντότητα στην οποία η αυτή κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο» έως τις 2 Μαρτίου.

    Η Gazprom πλήρωσε το μισό κόστος κατασκευής του αγωγού, με το υπόλοιπο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων να χρηματοδοτείται από τη βρετανική Shell, την αυστριακή OMV, την γαλλική Engie και την γερμανική Uniper & Wintershall DEA.

    Ένας εκπρόσωπος της Uniper είπε ότι η εταιρεία «δεν έχει προς το παρόν τέτοιες πληροφορίες», όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με την πιθανή υποβολή αίτησης για πτώχευση, από την Nord Stream 2 AG. Η Shell, η Engie, η Wintershall DEA και η OMV δεν σχολίασαν το θέμα.

    Η Nord Stream 2 AG τερματίζει επίσης τις συμβάσεις των εργαζομένων, ανέφεραν οι πηγές. Δεν ήταν σαφές εάν όλες οι οντότητες που σχετίζονται με τη Nord Stream 2 AG θα κλείσουν.

    Ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας, Γκι Παρμελίν, δήλωσε σε συνέντευξη στην ελβετική ραδιοφωνική υπηρεσία RTS τη Δευτέρα ότι όλο το προσωπικό του Nord Stream, περισσότεροι από 140 υπάλληλοι που εργάζονταν για την εταιρεία στην ελβετική πόλη Ζουγκ, απολύθηκαν.

    Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αρκετές μεγάλες εταιρείες δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τις επενδύσεις τους σε ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shell, η οποία δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στον Nord Stream 2, μεταξύ άλλων επενδύσεων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κύμα φυγής: Αυτές είναι οι εταιρείες κολοσσοί που αποχωρούν από τη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ