• Business

    Πτώχευσης συνέχεια: «Λουκέτο» και στην γερμανική Thomas Cook

    • NewsRoom


    Με την χθεσινή ανακοίνωση του τουριστικού ομίλου, που γνωστοποιεί ότι ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια για το 2020, έπεσε επίσημα και το τελευταίο προπύργιο της Thomas Cook.

    Οι ελπίδες για τη διάσωση της γερμανικής θυγατρικής Thomas Cook σβήνουν πλέον, αφήνοντας στον «αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες του ταξιδιωτικού ομίλου της Γερμανίας, οι οποίοι είδαν τα προγραμματισμένα τους ταξίδια να γίνονται «καπνός».

    Χθες, Τρίτη, ο γερμανικός τουριστικός όμιλος ακύρωσε όλα τα ταξίδια που είχε προγραμματίσει για το ερχόμενο έτος, ακόμη και αυτά που έχουν ήδη πληρωθεί, μερικώς ή εξ ολοκλήρου από τους πελάτες της ταξιδιωτικής εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μητρική εταιρεία, η βρετανική Thomas Cook κήρυξε πτώχευση κάτω από το βάρος των οικονομικών χρεών που αντιμετώπιζε. Οι θυγατρικές εταιρείες δεν μπορούσαν, φυσικά, να μείνουν ανεπηρέαστες, με πολλές από αυτές να καταρρέουν σαν ντόμινο αμέσως μετά την μητρική.

    Ωστόσο, η γερμανική θυγατρική έδειχνε ότι παρουσιάζει ελπίδες διάσωσης και στέκεται κόντρα στα δραματικά δεδομένα που εκτυλίχθηκαν μετά την πτώχευση του ομίλου Thomas Cook. Η γερμανική θυγατρική είχε κηρύξει πτώχευση στις 25 Σεπτεμβρίου, ακυρώνοντας, καταρχήν, όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια που επρόκειτο να γίνουν μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο οι ελπίδες για την διάσωσή της παρέμεναν ζωντανές.

    «Λυπούμαστε πάρα πολύ που μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα πλέον και σε εκείνους τους πελάτες μας που θα ταξίδευαν την ερχόμενη χρονιά», ανέφερε η επικεφαλής του ομίλου, Στέφανι Μπερκ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακυρώσεις αφορούν σε όλα τα brands της Thomas Cook στην Γερμανία, μεταξύ αυτών τα Neckermann Reisen, Öger Tours, Bucher Reisen και Air Marin, καθώς επίσης τα πακέτα διακοπών που κλείστηκαν μέσω της Thomas Cook International.

    Ο τουριστικός όμιλος παρέλειψε να αναφερθεί στον αριθμό των επιβατών που πλήττονται από το διαφαινόμενο λουκέτο. Ωστόσο, πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο, εκτιμούν ότι πλήττονται περί τις 660.000 περίπου κρατήσεις συνολικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τα δεδομένα της Γερμανίας, η θυγατρική της Thomas Cook αποτελούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό όμιλο στην χώρα, απασχολώντας περίπου 2.100 εργαζομένους.

    Μετά την τελευταία εξέλιξη, όλα δείχνουν πλέον αδιέξοδο και το σενάριο διάσωσης της εταιρείας μοιάζει πλέον αδύνατο να εκπληρωθεί. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία προσφορά για την εξαγορά της χρεοκοπημένης εταιρίας και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον κάποιων επενδυτών επικεντρώνεται μόνο στην εξαγορά μεμονωμένων τμημάτων του ομίλου. Συγκριμένες προσφορές φέρεται να έχουν κατατεθεί για τις Öger Tours και Bucher Reisen.

    Παρ’ όλα τα δυσμενή δεδομένα, η διοίκηση του ομίλου παρουσιάζεται πρόθυμη να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διάσωσή του μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

    Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν όσοι είχαν κλείσει τις διακοπές τους μέσω της Thomas Cook Γερμανίας, αυτοί θα πρέπει να καταθέσουν, καταρχήν, αίτηση αποζημίωσης. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι και πολύ αισιόδοξα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η ασφάλεια του ομίλου δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των αξιώσεων.

    Συγκεκριμένα, η γερμανική Thomas Cook είχε ασφαλιστεί έναντι ζημιών έως 110 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, όμως, μέχρι την 1η Νοεμβρίου είχαν κατατεθεί ήδη περί τις 150.000 αιτήσεις, με το ύψος των σχετικών αξιώσεων να ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομίλου, καθημερινά καταφθάνουν περίπου 1.000 αιτήσεις καταβολής αποζημίωσης. Σε αυτές θα έρθουν να προστεθούν τώρα και εκείνες για τα ακυρωθέντα ταξίδια του 2020.

    Επομένως, όπως όλα δείχνουν, μεγάλο μέρος των πελατών της Thomas Cook πρόκειται να χάσει τα χρήματά του.



    ΣΧΟΛΙΑ