Business

Ψήφος εμπιστοσύνης από την EBRD στο ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα

  • NewsRoom
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια το α΄εξάμηνο - Το Top-5

Γιώργος Περιστέρης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


Ποσό 57,5 εκατ. ευρώ επένδυσε η EBRD στο 7ετές ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας για άλλη μια φορά έμπρακτα την ελληνική οικονομία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Οικονομική Διευθύντρια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πηνελόπη Λαζαρίδου, ανέφερε: “Θέλουμε ειλικρινά να ευχαριστήσουμε την EBRD για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για μία ακόμη φορά. Η συμμετοχή της στο ομόλογο, μας δίνει ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες των επενδυτών μας, των εργαζόμενων αλλά και των συνεργατών μας αλλά και με σκοπό να συνεισφέρουμε στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας”.

Εκ μέρους της EBRD, η επικεφαλής για την Ελλάδα και Κύπρο, Andreea Moraru, ανέφερε: “Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την επένδυσή μας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η συναλλαγή αυτή στέλνει το μήνυμα, πως τα ομόλογα είναι μια βιώσιμη πηγή χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα και η EBRD, εξακολουθεί να τα στηρίζει. Η EBRD υποστηρίζει ενεργά εκδόσεις ομολόγων στη χώρα. Εχουμε επενδύσει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ σε εκδόσεις ομολόγων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και έχουμε επιτυχώς μοχλεύσει πάνω από 2,1 δισ. ευρώ εισηγμένων ομολόγων μέχρι στιγμής. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση, αυτή της στροφής σε ένα “πράσινο” σύστημα ενέργειας. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελεί ήδη έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον τομέα αυτό και χαιρόμαστε που μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να είναι ένας βασικός παίκτης σε αυτή τη μετάβαση”.

Το 2019, η EBRD επένδυσε 18 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση 7ετούς πράσινου ομολόγου 150 εκατομμυρίων ευρώ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ το 2018 η Τράπεζα συμμετείχε με 15 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση ομολόγων 120 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναφέρει σε ανακοίνωση.

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 60 έργα στους σε εταιρείες και σε τομείς όπως ο χρηματοοικονομικός, η ενέργεια και οι υποδομές.

Στον Γιώργο Περιστέρη το καμπανάκι της σημερινής συνεδρίασης

Στο μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε σήμερα την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του εταιρικού της ομολόγου, της πρώτης μετά την έναρξη της πανδημίας Covid -19 έκδοσης. Συνολικά αντλήθηκαν 500.000.000 ευρώ με επιτόκιο 2,75%. Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης χτύπησαν οι κ.κ. Γιώργος Περιστέρης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και Πηνελόπη Λαζαρίδου Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.

Καλωσορίζοντας την Διοίκηση του Ομίλου  ΓΕΚ Τέρνα , ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα εορταστική καθώς «μετά το lockdown  βρισκόμαστε όλοι ξανά  με αφορμή μία  επιτυχημένη εισαγωγή και μάλιστα  την  μεγαλύτερη έκδοση που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στην εγχώρια αγορά ομολόγων»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, ανέφερε: «Εκ μέρους του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματικά μεγάλη επιτυχία της ομολογιακής μας έκδοσης, ειδικά σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη περίοδο. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, τις αρμόδιες αρχές του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς για την άριστη συνεργασία, τους Συμβούλους κι Αναδόχους μας για την πολύτιμη υποστήριξη που μας προσέφεραν, όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου μας που επί πενήντα χρόνια εργάζονται σκληρά για να φτάσει ο Όμιλος εδώ που έχει φτάσει σήμερα, τα στελέχη μας που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους  για την επιτυχία της έκδοσης και φυσικά και πάνω από όλα τους χιλιάδες επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, που για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη πόσο πολύ μας εμπιστεύονται».

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ευχαρίστησε τον κ. Γιώργο Περιστέρη και τα υπόλοιπα στελέχη του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η εν λόγω έκδοση είναι ενδεικτική για τον  σημαντικό ρόλο που η ελληνική κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο ειδικότερα πρόκειται να διαδραματίσουν στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων  συμβάλλοντας δραστικά στην ταχεία ανάκαμψη της  ελληνικής οικονομίας, σε αυτή την μετά τον κορονοϊό περίοδο».

Aπό την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, συνεχάρη την Διοίκηση του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα για την αποφασιστικότητα που επέδειξε αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν και σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία να αντλήσουν κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την πλευρά της επικροτεί τέτοιες προσπάθειες» ενώ προανήγγειλε την έναρξη κύκλου συναντήσεων με όλες τις εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού τα θέματα που απασχολούν τις εταιρείες και το Χρηματιστήριο να αποτελέσει για όλες πηγή χρηματοδότησης.ΣΧΟΛΙΑ