• Eurobank - Ψηφιακός μετασχηματισμός

    Business

    Ψηφιακός μετασχηματισμός και επιχειρήσεις: Τα απαραίτητα βήματα

    • NewsRoom

    Οι κινήσεις που πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση, προκειμένου να βρίσκεται σταθερά στο «τρένο» του ψηφιακού μετασχηματισμού

    Σε μία άκρως ανταγωνιστική και δύσκολη εποχή, κάθε επιχειρηματίας έχει κληθεί να περάσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από εμπόδια και ταχύτατες αλλαγές, αλλά και να αντιμετωπίσει πολλές διαφορετικές προκλήσεις. Τα καλά νέα όμως είναι ότι έχει πλέον τα ψηφιακά εργαλεία εκείνα που θα τον βοηθήσουν στις επόμενες κινήσεις του, αρκεί να είναι ενημερωμένος για τις τάσεις της εποχής, να επιλέγει τους σωστούς συμβούλους, αλλά και να πραγματοποιεί με προσοχή τα βήματα εκείνα που θα τον οδηγήσουν σε μία επιτυχημένη πορεία στο μέλλον. 

    Πού πρέπει να επενδύσετε για να ξεκινήσετε την ψηφιακή μετάβαση

    Η συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, εξελίξεις όπως η εμφάνιση της πανδημίας και η είσοδος των σύγχρονων τεχνολογιών σχεδόν σε κάθε τομέα της καθημερινότητας επιτάχυναν τις διαδικασίες. Κάθε επιχείρηση καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την ψηφιακή της μετάβαση και να προσαρμοστεί, το ταχύτερο δυνατό, στις τάσεις της εποχής, λαμβάνοντας αποφάσεις, αξιοποιώντας εργαλεία και επιλέγοντας συνεργάτες που θα τη βοηθήσουν να πραγματοποιήσει με επιτυχία αυτό το – δύσκολο σε κάποιες περιπτώσεις – εγχείρημα. Το να μπορέσει μία επιχείρηση να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, είναι κάτι που απαιτεί σίγουρα τις σωστές υποδομές, αλλά και την κατάλληλη εκπαίδευση. 

    Ενισχύστε την διαδικτυακή σας παρουσία για να μπορέσετε να έρθετε σε επαφή με κοινό που αποφεύγει τις μετακινήσεις, βελτιώστε την εξυπηρέτηση πελατών σας προσφέροντας νέα, ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας για να τους κρατάτε ενήμερους για δράσεις και προσφορές, αυξήστε την ασφάλεια των συναλλαγών για να διασφαλίσετε απρόσκοπτη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, επενδύστε στη βελτίωση των προϊόντων ή υπηρεσιών σας ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας εποχής και της μεταβαλλόμενης συμπεριφοράς των καταναλωτών. 

    Εάν επενδύσετε σωστά σε αυτά, το αποτέλεσμα θα είναι σε κάθε περίπτωση θετικό, καθώς η μετάβαση δημιουργεί σε μία επιχείρηση νέες ευκαιρίες.

    Ψηφιακός μετασχηματισμός

    Οι πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού κάθε επιχείρησης

    Τα βήματα που πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε να οδηγηθεί με επιτυχία σ’ αυτό τον νέο δρόμο της, ξεκινούν από τον σωστό σχεδιασμό της στρατηγικής της. Με πυλώνες την ισχυροποίηση της ευελιξίας της, τη δημιουργία εμπιστοσύνης αλλά και την αξιοποίηση των δεδομένων της, μία επιχείρηση καλείται να κάνει την ψηφιακή της μετάβαση. 

    Μιλώντας για το κομμάτι της ευελιξίας, τεχνολογίες όπως το cloud computing έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ειδικότερα στην περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, να μπορέσουν να επεκταθούν, ξεπερνώντας τα στενά όρια της λειτουργίας σε ένα γραφείο. Επενδύοντας σε λύσεις που προσφέρουν μεταφορά διαδικασιών και δεδομένων στο cloud, χρήση online εργαλείων συνεργασίας, πραγματοποίηση virtual events κ.ά., οι επιχειρήσεις μπορούν να σταθούν ισχυρές στο σήμερα και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο αύριο. 

    Καθώς η αξία των δεδομένων είναι ολοένα και πιο σημαντική και καθοριστική, η χρήση και αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η ανάλυση data θεωρούνται επίσης επιτακτική ανάγκη. Γνωρίζοντας μοτίβα συμπεριφοράς και αγοραστικές συνήθειες, θα ανακαλύψετε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της επιχείρησής σας, ώστε να αναλάβετε γρήγορα δράση. 

    Τέλος, η διασφάλιση της εμπιστοσύνης πρέπει να βρίσκεται στις προτεραιότητες κάθε επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να βρίσκει μεταξύ άλλων τους τρόπους να διαχειρίζεται τους κινδύνους και τις απειλές που μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

    Η σωστή επιλογή συνεργατών smart κίνηση για το μέλλον

    Σε μία προσπάθεια να ακολουθήσει σωστά τον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι σημαντικό για μία επιχείρηση να επιλέγει τους σωστούς συνεργάτες αλλά και τα εργαλεία εκείνα που θα τη βοηθήσουν να κινηθεί μπροστά, κάνοντας έξυπνες επιλογές και απομακρύνοντας ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε κάθε νέα διαδικασία.

    Η Eurobank με τη στρατηγική της υποστηρίζει έμπρακτα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της χώρας, ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες διαχρονικά στηρίζει τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, προσφέρει ένα νέο app, με την ονομασία Smart POS, το οποίο θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις-πελάτες της να μετατρέπουν το Android κινητό τους σε POS. Μέσω αυτής της υπηρεσίας, η τράπεζα αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας tap to phone και προσφέρει έναν σύγχρονο τρόπο πληρωμής ανέπαφων συναλλαγών χωρίς κόστος για την επιχείρηση (παρά μόνο την προβλεπόμενη προμήθεια εκκαθάρισης των συναλλαγών), με στόχο να στηρίξει την επιχείρηση στη μετάβασή της στην νέα εποχή των συναλλαγών μέσω POS.

    Η υπηρεσία είναι δωρεάν και, μέσω της εφαρμογής Merchant Portal, παρέχει, σε όσους τη χρησιμοποιήσουν, αυτονομία στη διαχείριση του Smart POS προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες, ενώ είναι σημαντικό ότι δεν απαιτείται επένδυση για την αγορά κάποιου εξοπλισμού. Σε τρία απλά βήματα, ο έμπορος δέχεται πληρωμές με κάρτα ή ψηφιακό πορτοφόλι εύκολα και γρήγορα και με ασφάλεια μέσα από την εφαρμογή, ενώ υπάρχει δυνατότητα αποδοχής όλων των ποσών και όλων των καρτών άλλων τραπεζών. Παράλληλα, το διαχειριστικό εργαλείο επιτρέπει τη σύνδεση απεριόριστων χρηστών της επιχείρησης και με διαφορετικά κινητά τηλέφωνα.

    Το Smart POS έχει λάβει πιστοποίηση από τη Visa και τη MasterCard, ενώ δεν αποθηκεύει τα δεδομένα των καρτών των πελατών. Ενδεικτικοί κλάδοι που μπορούν να αξιοποιήσουν την υπηρεσία είναι εστιατόρια-cafe, κάθε είδους υπηρεσίες delivery και courier, ταξί, καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες.