• Business

    Πρωτοποριακή κίνηση από την Barclays: Συνεργάζεται με εφαρμογή που λειτουργεί με bitcoins


    Η πρώτη βρετανική τράπεζα που συνεργάζεται με εταιρεία η οποία λειτουργεί με βάση το ψηφιακό νόμισμα bitcoin έγινε η Barclays, σε μία επαναστατική κίνηση που φέρνει τη Βρετανία πιο κοντά στο να γίνει η πρωτεύουσα της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας.

    Η Barclays, λοιπόν, ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με την εφαρμογή «κοινωνικών πληρωμών» Circle. Πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους χρήστες της όχι μόνο να στέλνουν γραπτά μηνύματα μαζί με τις μεταφορές χρημάτων τους, αλλά και να στέλνουν κινούμενες εικόνες (.gif) και emojis, χωρίς χρέωση, στο δρόμο που χάραξαν οι κινεζικές WeChat Pay και AliPay. Παράλληλα, επιτρέπει στους χρήστες της να αγοράζουν και να πωλούν bitcoins.

    «Το ιδρυτικό όραμα του Sean και το δικό μου ήταν ότι τα χρήματα θα έπρεπε να λειτουργούν όπως το Internet», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Circle, Jeremy Allaire, που ίδρυσε την επιχείρηση μαζί με τον Sean Neville. «Αυτό είναι το πράγμα που νομίζω ότι όλοι μαθαίνουμε από τους Κινέζους: ότι αυτή η σύζευξη μηνυμάτων, πολυμέσων και πληρωμών πραγματικά έχει νόημα για τον κόσμο».

    Η Circle ξεκίνησε τη λειτουργία της στις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του 2015, και πλέον επιτρέπει μεταφορές από λίρες σε δολάρια και αντιστρόφως, σε ισοτιμίες που υποστηρίζει ότι είναι καλύτερες από αυτές άλλων υπηρεσιών αποστολής χρημάτων, και χωρίς πρόσθετες χρεώσεις. Σύντομα θα επιτρέπει και συναλλαγές σε ευρώ, όταν αργότερα φέτος θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    «Για πρώτη φορά κάθε καταναλωτής στις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα μπορεί να στείλει και να λάβει λίρες και δολάρια άμεσα, δωρεάν. Αυτό ποτέ δεν ήταν εφικτό», επισημαίνει ο Allaire.

    Όμως τι γίνεται αν ένας πελάτης της Circle στείλει χρήματα μέσω της εφαρμογής σε κάποιον που βρίσκεται σε μία χώρα όπου το Circle δεν έχει ακόμη δραστηριοποιηθεί; Πολύ απλά, το ποσό μεταφέρεται σε bitcoins, και μέσα σε λίγα λεπτά τοποθετείται στο δίκτυο που επαληθεύει τις συναλλαγές με bitcoins. Το bitcoin μετατρέπεται κατόπιν στο νόμισμα της χώρας αυτής.

    Η Circle λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πελάτες της να μπορούν να διατηρήσουν τα χρήματά τους στο νόμισμα της εκάστοτε χώρας, και να μην πλήττονται από τις μεγάλες διακυμάνσεις στην αξία του bitcoin. Όταν ένας πελάτης θέλει να μεταφέρει χρήματα σε μία άλλη χώρα, μπορεί να αγοράσει bitcoins για το μικρό χρονικό διάστημα που κρατά η μεταφορά, ή απλά να μεταφέρει τα χρήματα από έναν συνδεδεμένο τραπεζικό λογαριασμό.

    Η στήριξη της Barclays σε μία εταιρεία που λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι κάτι το πρωτοποριακό, καθώς οι τράπεζες στην πλειοψηφία τους αποφεύγουν να συνεργαστούν με οποιαδήποτε επιχείρηση εμπλέκεται με bitcoins, λόγω του ότι το ψηφιακό νόμισμα συνδέεται με το «σκοτεινό δίκτυο» και σειρά παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων, από αγορές παράνομων προϊόντων μέχρι χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Υπεγράφη ένα από τα deals της δεκαετίας στην αγορά ακινήτων στο Mayfair



    ΣΧΟΛΙΑ