• Business

    Προς τη Nova «κλείνει» ο διαγωνισμός για την επιλογή Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας

    Νίκος ΣταθόπουλοςΠρόεδρος Ευρώπης της BC Partners και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nova - Wind

    Νίκος Σταθόπουλος Πρόεδρος Ευρώπης της BC Partners και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nova – Wind


    Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επιλογή Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με την Nova να είναι ο μοναδικός ανάδοχος για να αναλάβει το έργο.

    Μετά από δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη από την ΕΕΤΤ, η Nova κρίθηκε αξιόπιστη ως πάροχος Καθολικής Υπηρεσίας και ικανοποιεί τα κριτήρια της από 18 Μαρτίου απόφασης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η παρεχόμενη σύνδεση επιτρέπει στους δικαιούχους να έχουν πρόσβαση σε προσιτή τιμή, σε υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και σε υπηρεσίες φωνητικών επικοινωνιών, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης.

    Συγκεκριμένα, ο πάροχος καλείται να παρέχει υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και ανόδου (upload) 1 Mbps και με πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) όχι μικρότερη από 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GBytes διαθέσιμα το μήνα σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με σταθερή πάγια χρέωση (flat rate) ανεξαρτήτως κατανάλωσης δεδομένων.

    Επιπροσθέτως ο πάροχος που θα αναλάβει την Καθολική Υπηρεσία, η διάρκεια της οποίας είναι για τρία έτη, προβλέπεται με βάση την απόφαση, να αναλάβει και το κόστος της σύνδεσης των απομακρυσμένων περιοχών, εάν αυτό δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, τη διαφορά αναλαμβάνει να καλύψει ο τελικός χρήστης.

    Σύμφωνα με την απόφαση για όλα τα παραπάνω, η χρέωση στον τελικό χρήστη δεν δύναται να υπερβαίνει τα 27 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και τελών.

    Σημειώνεται το περιεχόμενο της Καθολικής Υπηρεσίας έχει τροποποιηθεί. Ειδικότερα στην καθολική υπηρεσία προστέθηκε η υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ δεν συνιστούν πλέον περιεχόμενο της καθολικής υπηρεσίας α) οι υπηρεσίες πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου και καταλόγων συνδρομητών σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή και β) τα κοινόχρηστα τηλέφωνα.

    Χρονική διάρκεια και γεωγραφική έκταση υποχρέωσης παροχής Καθολικής Υπηρεσίας

    1.Ο ελάχιστος χρόνος παροχής υπηρεσιών από τον υπόχρεο πάροχο ορίζεται σε τρία (3) έτη. Διαδικασία επανακαθορισμού του παρόχου καθολικής υπηρεσίας για μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) ετών ξεκινά στις παρακάτω περιπτώσεις:

    α) η καθορισμένη επιχείρηση δεν επιθυμεί να συνεχίσει την παροχή Καθολικής Υπηρεσίας, μετά την παρέλευση ελάχιστου χρόνου τριών (3) ετών ή

    β) υποβολή αιτήματος άλλης επιχείρησης, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 12 της παρούσας.
    Σε κάθε περίπτωση η ΕΕΤΤ δύναται να εκκινήσει διαδικασία επανακαθορισμού του παρόχου καθολικής υπηρεσίας, οποτεδήποτε εάν κρίνει ότι συντρέχουν σχετικοί λόγοι.

    2.Σε περίπτωση, που, πριν από την λήξη του καθορισμένου χρόνου παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, τροποποιηθεί το περιεχόμενο της Καθολικής Υπηρεσίας, είναι δυνατόν να επανεξεταστεί, κατόπιν απαίτησης της καθορισμένης επιχείρησης, το ποσό της αποζημίωσης του Καθαρού Κόστους Καθολικής Υπηρεσίας προς αυτή, με βάση τους ισχύοντες νόμους, διατάξεις, κανονισμούς και αποφάσεις.

    Στην περίπτωση που οι υφιστάμενες καθορισμένες επιχειρήσεις δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να αναλάβουν τις νέες υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από την ως άνω τροποποίηση, ή έχει εκδηλωθεί επίσημα ενδιαφέρον από άλλες επιχειρήσεις να παράσχουν τις υπηρεσίες αυτές ή η ΕΕΤΤ κρίνει ότι απαιτείται νέα διαδικασία ανάθεσης λόγω του εύρους της τροποποίησης, ξεκινά διαδικασία επανακαθορισμού του παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας. Ειδικά στην περίπτωση που τυχόν τροποποιηθεί το περιεχόμενο της καθολικής υπηρεσίας με την αφαίρεση υπηρεσιών, είναι δυνατό να επανεξεταστεί το ποσό αποζημίωσης του Καθαρού Κόστους Καθολικής Υπηρεσίας με απόφαση της ΕΕΤΤ στο λογικό μέτρο.

    3.Κατάλληλο ελάχιστο γεωγραφικό μέγεθος αναφοράς για τον καθορισμό υποχρέωσης παροχής Καθολικής Υπηρεσίας είναι η περιφέρεια. Είναι δυνατόν να γίνουν κατάλληλες προσαρμογές επί της μονάδας αυτής (είτε αύξηση είτε μείωση αυτής), ώστε να επιτυγχάνεται ο υπολογισμός του Καθαρού Κόστους της καθορισμένης επιχείρησης. Η αρμοδιότητα προσδιορισμού των επιμέρους γεωγραφικών περιοχών, στις οποίες δύναται να διαιρεθεί η ελληνική επικράτεια, προκειμένου να είναι δυνατόν να οριστεί διαφορετική καθορισμένη επιχείρηση ανά περιοχή, ανήκει στην ΕΕΤΤ. Τα κριτήρια, που ορίζονται με σχετική απόφαση της ΕΕΤΤ περί γεωγραφικού διαχωρισμού, πρέπει να είναι σύμφωνα με τις αρχές που αναφέρονται στην παρ. 5 του άρθρου 11 της παρούσας.

    4.Κατά τη χρονική περίοδο της διαδικασίας επανακαθορισμού παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας, η ΕΕΤΤ είναι δυνατόν να ορίσει, με αιτιολογημένη απόφασή της, βάσει των κριτηρίων του άρθρου 12 της παρούσας, μεταβατική καθορισμένη επιχείρηση, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας στους χρήστες.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάνουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ έσοδα ετησίως οι συνδρομητικές από την δράση των «πειρατών»



    ΣΧΟΛΙΑ