• Business

    Πότε θα φτάσει το ευρώ με το δολάριο στην απόλυτη ισοτιμία

    euro


    Το ευρώ είναι πιθανό να προσεγγίσει την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία την Άνοιξη του 2107 , σύμφωνα με την Societe Generale, η οποία αναμένει το ενιαίο νόμισμα να αποδυναμωθεί λόγω των αυξημένων πολιτικών απειλών και των περαιτέρω μέτρων τόνωσης από την ΕΚΤ.

    Το ευρώ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% έναντι του δολαρίου μετά την εκλογή του Trump, εν μέσω φόβων ότι η νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου θα ενθαρρύνει τον προστατευτισμό και τις λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

    Η Societe Generale εκτιμά ότι το νόμισμα θα εξασθενήσει έως το $ 1,00 μέχρι το Μάρτιο του 2017 πριν σκαρφαλώσει μέχρι το $ 1,09 πριν από το τέλος του έτους.

    Ενώ η δύναμη του δολαρίου, που τροφοδοτήθηκε από τις ελπίδες για δημοσιονομική τόνωση η οποία θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξης και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, ήταν το βασικό story στις αγορές συναλλάγματος μετά τις εκλογές, ωστόσο η απειλή του πολιτικού κινδύνου και του κατακερματισμού της Ευρώπης είναι αυτή που θα μπορούσε να ωθήσει το ευρώ να φθάσει την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από το 2002, όπως τονίζει η SG.

    Όπως επισημαίνει, η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω συνέχισης του κύκλου σύσφιξης της Fed, φτιάχνει το έδαφος έτσι ώστε το ευρώ να αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου εδώ και πάνω από 14 χρόνια.

    “Καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση προς το ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, μπορεί κανείς να κάνει έναν παραλληλισμό με τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου στο πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν η κεντροαριστερά στην Ιταλία κέρδισε τις γενικές εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου και το κίνημα των “Πέντε Αστέρων” ξεπέρασε τον συνασπισμό του Mario Monti στην τρίτη θέση”, σημειώνει η τράπεζα.

    Όπως προσθέτει, στις τρεις εβδομάδες πριν από εκείνες τις εκλογές στην Ιταλία το ευρώ υποχώρησε 3,3% από το 1,3660 στο 1,3194, ενώ αποδυναμώθηκε ένα περαιτέρω 3,2% στο 1,2772 κατά τις τέσσερις εβδομάδες που ακολούθησαν τα αποτελέσματα, όταν και τα ιταλικά spreads εκτοξεύθηκαν.

    “Η νευρικότητα για τις πολιτικές προοπτικές και τις δυνατότητες για μια ακόμα λαϊκιστική έκπληξη θα κρατήσει το ευρώ υπό πίεση”, όπως σημειώνει η τράπεζα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Moody’s: Αναβαθμίζει σε σταθερό το outlook για τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Dow Jones: Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τις 19.000 μονάδες

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Alpha Bank: Η Citigroup αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή σε Buy – Τι προβλέπει για τα κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ