• Business

    Πώς θα γίνεται ο συμψηφισμός φόρων λόγω «κουρεμένων» ενοικίων

    • NewsRoom
    Αύξηση 9,1% στις τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2021


    Μέσω ειδικής εφαρμογής στο taxisnet θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι για το ύψος της αποζημίωσης που τους αναλογεί λόγω απωλειών από εκπτώσεις σε ενοίκια.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν να δεχθούν μειώσεις των ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους ή είχαν ενταχθεί στις πληττόμενες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μείωση εισοδήματος από μειωμένες εισπράξεις ενοικίων θα δουν την πίστωση του φόρου να συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές, όπως ο φετινός ΕΝΦΙΑ ή ρυθμισμένες και μη φορολογικές οφειλές.

    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο ενοίκιο έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων που εισέπραξαν.

    Έτσι, το αρχικό μηνιαίο μίσθωμα ήταν 1.000 ευρώ και το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα που εισέπραξε ανήλθε τελικά στα 600 ευρώ μηνιαίως (για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο).

    Βάσει των νέων διατάξεων, ο εν λόγω εκμισθωτής δικαιούται έκπτωση ποσού ύψους 240 ευρώ (600 Χ 2 = 1.200. 1.200 Χ 20% = 240). Το ποσό αυτό δικαιούται να το εκπέσει από μελλοντικές οφειλές.

    Έτσι, κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ποσοστόίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματικής του απώλειας, η οποία προκαλείται από την αναγκαστική μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%.

    Επίσης το 40% των ενοικίων που δεν θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στο απαλλασσόμενο ποσό συμπεριλαμβάνεται κι αυτό που θα πάρουν πίσω με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Η απαλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί το 2021 κατά την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

    Οι αναγκαστικές μειώσεις των ενοικίων κατά 40% επεκτάθηκαν εκτός του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου και συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας και φοιτητικής στέγης.



    ΣΧΟΛΙΑ