• Business

    Πώς ο Mark Zuckerberg έγινε κατά 20 δισ. δολάρια πλουσιότερος από τον Warren Buffett

    • Newsroom

    Mark Zuckerberg (αριστερά), Warren Buffett


    Η καθαρή αξία της περιουσίας του CEO του Facebook, Mark Zuckerberg ξεπέρασε κατά 20 δισ. δολάρια αυτή του μεγαλοεπενδυτή και CEO της Berkshire Hathaway, Warren Buffett κατά την τελευταία εβδομάδα.

    Η διαφορά αυτή δεν οφείλεται μόνο στην υπεραπόδοση της μετοχής του Facebook έναντι της μετοχή της Berkshire Hathaway, αλλά και στο γεγονός ότι ο Buffett διαθέτει πολύ περισσότερο χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον νεαρό δισεκατομμυριούχο των social media.

    Όπως αναφέρει το marketsinsider, η καθαρή αξία της περιουσία του “Μάντη της Ομάχα”, έχει καταγράψει απώλειες άνω των 20 δισ. δολαρίων και διαμορφώνεται στα 69 δισ. δολάρια, ενώ αντίθετα ο πλούτος του Mark Zuckerberg αυξήθηκε κατά 11 δισ. δολάρια και ανέρχεται στα 89 δισ. δολάρια, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index.

    Και στις δύο περιπτώσεις, οι περιουσίες τους είναι στενά συνδεδεμένες με την πορεία των μετοχών των εταιρειών στην οποίες είναι βασικοί μέτοχοι: Ο Buffett κατέχει περίπου 16% του μετοχικού κεφαλαίου της Berkshire, ενώ ο Zuckerberg κατέχει το  13% του Facebook.

    Η βουτιά κατά περίπου 23% που έχει καταγράψει από τις αρχές Ιανουαρίου ο τίτλος της Berkshire, ψαλίδισε την περιουσία του Buffett, ενώ αντίθετα η άνοδος κατά 14% της μετοχής του Facebook την ίδια περίοδο εκτίναξε τα κέρδη του ιδρυτή της.

    Ωστόσο, ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας για το άνοιγμα της ψαλίδας του πλούτου των δύο ισχυρών επιχειρηματιών, είναι η κλίμακα της φιλανθρωπίας.

    Ο Buffett έχει διαθέσει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μεταξύ 2014 και 2018, επισκιάζοντας κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που έδωσαν ο Zuckerberg και η σύζυγος του, Priscilla Chan, σύμφωνα με μια λίστα που περιλαμβάνει τους 25 μεγαλύτερους δωρητές της Αμερικής, την οποία συνέταξαν οι Forbes και η SHOOK Research.

    Χωρίς αυτές τις δωρεές το χάσμα θα ήταν πολύ μικρότερο, αφού ο Buffett θα είχε στους λογαριασμούς του περίπου 84 δισ. δολάρια και ο Zuckerberg 90 δισ. δολάρια.

    Ωστόσο, η εικόνα αυτή πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον, καθώς και οι δύο μεγιστάνες σχεδιάζουν να δωρίσουν σχεδόν όλα τους τα χρήματα.

    “Περισσότερο από το 99% του πλούτου μου θα δοθεί σε φιλανθρωπίες κατά τη διάρκεια της ζωής μου ή κατά το θάνατό μου”, έχει δεσμευτεί ο Buffett στο πλαίσιο του The Giving Pledge, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τον Bill και τη Melinda Gates το 2006, για να ενθαρρύνει τους δισεκατομμυριούχους να δώσουν την πλειοψηφία της περιουσίας τους.

    “Θα δώσουμε το 99% των μετοχών μας στο Facebook – επί του παρόντος περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια – κατά τη διάρκεια της ζωής μας για να προωθήσουμε αυτήν την αποστολή”, είχαν αναφέρει οι Zuckerberg και Chan σε δημόσια επιστολή προς τη νεογέννητη κόρη τους το 2015. Το ζευγάρι είχε υπογράψει το The Giving Pledge πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2010.



    ΣΧΟΛΙΑ