• Business

    Πώς ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής ευνόησε τον Ε. Grimaldi των Μινωικών γραμμών. Το παρασκήνιο και τα επιχειρηματικά συμφέροντα 

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group


    Αφωνη έχει μείνει η κοινότητα της ακτοπλοίας με την ενέργεια του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (YNA) , Παναγιώτη Κουρουμπλή να προκαταλάβει απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και να ανακοινώσει μέσω δήλωσής του σε ΜΜΕ ότι, στην ουσία, θα δοθεί, εκπροθέσμως, άδεια δρομολόγησης στο «ΜYCONOS Palace» των Μινωικών Γραμμών του Ομίλου Γκριμάλντι για τη γραμμή Πειραιάς – Χανιά. 

    Το εντυπωσιακό είναι ότι αμέσως με τον υπουργό συμφώνησε ο Γενικος Γραμματεας του ΥΝΑ, Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών το οποιο πρέπει να συνεδριάσει για να δώσει την άδεια.

    Στην πράξη ο υπουργός καταργεί το ΣΑΣ και σε αυτό συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας.

    Πηγες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αναφέρουν ότι: «Πρώτη φορά στη ναυτιλία βλέπουμε να συμβαίνει υπουργός να προκαταλαμβάνει απόφαση του ΣΑΣ. Πόσο μάλλον που το αίτημα είναι εκπρόθεσμο» και προσέθεσαν:

    «Ο υπουργός θα μπορούσε να δρομολόγιο εκπρόθεσμο εφόσον υπήρχε ανάγκη κάλυψης εκτάκτων δρομολογιακών αναγκών στη γραμμή. Όμως δεν υπάρχουν έκτακτες δρομολογιακές ανάγκες. 

    Όποιος θέλει μπορεί να δρομολογήσει πλοίο εάν υποβάλλει την αίτηση εμπρόθεσμα και για δρομολόγια χρονικής διάρκειας ενός 12 μήνου».

    Υπενθυμιζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Παναγιωτης Κουρουμπλης σε δηλώσεις του σε οικονομική εφημερίδα  επεσήμανε ότι «Με την δρομολόγηση του νέου πλοίου σπάει το μονοπώλιο στη γραμμή Πειραιάς- Χανιά».

    Επίσης στις δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα ο γγ του ΥΝΑ, Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε ότι το υπουργείο εξασφάλισε την ύψωση ελληνικής σημαίας αντί της ιταλικής που είχε υψώσει αρχικά το πλοίο και αυξημένη σύνθεση. Δήλωση η οποία δίνει σε όλους να καταλάβουν ότι η συμφωνία έχει ήδη κλείσει μετά από διαπραγματεύσεις.

    Το ΣΑΣ θα συνεδριάσει στις 11 Ιουνίου.

    Οι Μινωϊκές Γραμμές από την πλευρά τους δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Έσπευσαν να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία «χαιρετίζουν τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, αναφορικά με την πρόθεσή του να δοθεί άδεια δρομολόγησης στο uπερσύγχρονο πλοίο της εταιρείας Cruise Ferry MYKONOS PALACE, στη γραμμή Χανιά-Πειραιάς – Χανιά».

    Αναλυτικά:

    «Ο Πρόεδρος κ. Emanuele Grimaldi και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ κ. Αντώνης Μανιαδάκης, χαιρετίζουν τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, αναφορικά με την πρόθεσή του να δοθεί άδεια δρομολόγησης στο υπερσύγχρονο πλοίο της εταιρείας Cruise Ferry MYKONOS PALACE, στη γραμμή Χανιά-Πειραιάς – Χανιά Ειδικότερα, η διοίκηση της Minoan ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται για τα ακόλουθα:

    -Να υψώσει άμεσα την ελληνική σημαία στο πλοίο.

    -Να επανδρώσει το πλοίο αποκλειστικά με ελληνικά πληρώματα, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την έγκριση δρομολόγησής του στην ως άνω γραμμή.

    -Να μεταβιβαστεί το πλοίο, από την 100% θυγατρική εταιρεία των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, Minoan Italia Spa, στη μητρική εταιρεία, ακολουθώντας όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες που απαιτούνται.



    ΣΧΟΛΙΑ