• Business

    Πώς οι αλγόριθμοι ανέβασαν τις μετοχές ενώ οι traders ήταν στα σπίτια τους

    • NewsRoom

    Masanari Takada, αναλυτής της Nomura


    Οι φανατικοί οπαδοί της τηλεοπτικής σειράς BILLIOΝS στο Netflix σίγουρα έχουν δει τους traders της AXE CAPITAL να αγοράζουν και να πουλάνε μετοχές. Πολλές φορές όμως δεν αποφασίζουν οι ίδιοι, αλλά οι αλγόριθμοι που έχουν εισάγει στα τερματικά τους.

    Πριν από δύο εβδομάδες, υπήρξε μια παράξενη κινητικότητα στις αγορές, καθώς ενώ οι μετοχές ανέβαιναν, το επενδυτικό αίσθημα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Όπως γράφει ο Masanari Takada, αναλυτής της Nomura, οι παγκόσμιες αγορές μετοχών επέκτειναν τα κέρδη τους, ωθώντας στιγμιαία τον S&P 500 πάνω από τις 2.900 μονάδες, καθώς κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει τολμηρά βήματα για να στηρίξουν τις εθνικές οικονομίες, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

    Ωστόσο, οι επενδυτές δεν βλέπουν το λόγο να εισέλθουν ακόμη στις αγορές.

    Και όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Nomura για πρώτη φορά στα μέσα Απριλίου, “η αγορά μετοχών που βλέπουμε έχει έντονη τεχνική γεύση, καθώς προφανώς καθοδηγείται από αλγόριθμους που ακολουθούν τάσεις (CTAs, κίνδυνος – κεφάλαια ισοτιμίας), συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης κάλυψης.

    Και, όπως παρατηρήθηκε επίσης πριν από δύο εβδομάδες, ενώ “οι μηχανές ενδέχεται να επιστρέφουν στην αγορά, οι επενδυτές φαίνεται να μένουν στο σπίτι τους.

    Με τους συμμετέχοντες στην αγορά να μένουν στο σπίτι (κυριολεκτικά και εικονικά), οι μηχανές προχώρησαν σε συστηματικές αγορές μετοχών”.

    Μέσα στη σφαίρα των μηχανών, ένας αξιοσημείωτος αγοραστής είναι ο κλάδος κινδύνου-ισοτιμίας, ο οποίος αφού κατέρρευσε στις αρχές Μαρτίου αρχίζει να ανακάμπτει και, σύμφωνα με την Nomura, «τα κεφάλαια κινδύνου φαίνεται να έχουν ελαφρώς αυξήσει τις κατανομές σε μετοχές αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών στο πλαίσιο της εξισορρόπησής τους στο τέλος του μήνα”.
    Αυτό συμβαίνει νωρίτερα από ό,τι περίμενε η Nomura, δεδομένου ότι η μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών εξακολουθεί να είναι υψηλή.

    Ωστόσο, όπως προτείνει η Nomura, είναι καλύτερο να υποθέσουμε ότι τα κεφάλαια κινδύνου αγοράζουν μετοχές απλώς ως μια προεπιλεγμένη εναλλακτική λύση για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης που έχουν πουλήσει.
    Το βάρος του χαρτοφυλακίου που αποδίδουν σε ομόλογα υψηλής απόδοσης είναι πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013, οπότε η αγορά μετοχών με αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου (λόγω έλλειψης καλύτερης εναλλακτικής λύσης έναντι των ομολόγων υψηλής απόδοσης) φαίνεται πιθανό να αυξηθεί σύντομα.
    Εν τω μεταξύ, η Nomura σημειώνει ότι οι CTA που κυνηγούν τις τάσεις κυνηγούν επίσης τις αγορές μελλοντικών μετοχών των ΗΠΑ.

    Εκτός από την επιστροφή των ακόλουθων τάσεων στις ΗΠΑ, οι CTA φαίνεται να παίρνουν θέσεις από την αναμενόμενη ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές μετοχές.
    Σύμφωνα με τη Nomura, η δυναμική προσφοράς-ζήτησης μεταξύ των CTA μοιάζει σχεδόν ίδια στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.
    Σε αυτό το σημείο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον FTSE 100, τον IBEX 25 και τον RTS είναι οι μόνες αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών EMEA στις οποίες οι CTA εξακολουθούν να είναι θετικοί.



    ΣΧΟΛΙΑ