Κάθε επιχείρηση, κάθε οργανισμός είναι οι άνθρωποι του. Οι άνθρωποι που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να μπορεί να θέτει ολοένα υψηλότερους στόχους και να γράφει ιστορίες επιτυχίας. Γι’ αυτό και το εργασιακό περιβάλλον οφείλει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ώστε να ενθαρρύνει την εξέλιξη των εργαζομένων τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ομάδας.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, είναι βασικό, ωστόσο, να υπάρχουν συγκεκριμένες αξίες. Όχι μόνο στη θεωρία, αλλά στην πράξη. Αυτό είναι που διαφοροποιεί τις εταιρείες που διακρίνονται για συγκεκριμένες πρακτικές, όπως η εταιρεία Πλαίσιο, η οποία φέτος αναδείχθηκε Best Workplace for Women, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία των εταιρειών με πάνω από 1.000 εργαζόμενους. Μία διάκριση που δικαιώνει και, ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει το Πλαίσιο στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τη θέση που κατείχε στην ίδια αξιολόγηση το 2024, από την 8η θέση στην οποία βρισκόταν την περυσινή χρονιά.
Γιατί για το Πλαίσιο ο στόχος της εξισορρόπησης εργασίας-προσωπικής ζωής δεν σημαίνει απαραίτητα «γυάλινη οροφή». Διαχρονικός στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι γυναίκες έχουν πραγματικές ευκαιρίες εξέλιξης χωρίς περιορισμούς. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχεδόν η μισή εταιρεία αποτελείται από γυναίκες. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχεδόν η μισή εταιρεία είναι σήμερα 48% γυναίκες – 52% άνδρες στους 1.600 και πλέον εργαζόμενους της.
Την ίδια ώρα, οι γυναίκες έχουν σημαντική παρουσία και σε ηγετικές θέσεις, με το 37,5% του management team να αποτελείται από γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης (leadership roles και team leads) και θέσεις λήψης αποφάσεων.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι ίδιες οι εργαζόμενες στις ανώνυμες έρευνες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός Great Place to Work προκειμένου να αναδείξει τις επιχειρήσεις που διακρίνονται για το εργασιακό περιβάλλον τους, το 86% των γυναικών που εργάζονται στο Πλαίσιο θεωρεί ότι τους δίνονται ευκαιρίες εξέλιξης. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι 182 από τις εργαζόμενες της εταιρείας είναι μητέρες και, παράλληλα, 51 γυναίκες εργάζονται στην εταιρεία περισσότερο από 20 χρόνια.
Η φιλοσοφία της εταιρείας Πλαίσιο είναι το «promotion from within», να δίνει, δηλαδή, πραγματικές προοπτικές εξέλιξης σε όλους. Παρέχοντας ευκαιρίες, εκπαίδευση, ενδυνάμωση και ανάπτυξη. Απόδειξη αυτού είναι ότι το 2024, το 57% των γυναικών στην εταιρεία προήχθησαν και ανέλαβαν νέες, διευρυμένες ευθύνες.
Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η προσπάθεια εξισορρόπησης επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων είναι για όλους δύσκολη υπόθεση, η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα ευέλικτων μορφών εργασίας, δυνατότητα που χρησιμοποιεί το 34% των εργαζομένων.
Τέλος, στην εταιρεία, η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τις επαγγελματικές δεξιότητες, αλλά και τη ζωή εκτός εργασίας, καθώς η ισορροπία στην προσωπική – οικογενειακή ζωή παίζει, αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο και στις επιδόσεις που έχει κάποιος στον επαγγελματικό στίβο. Γι’ αυτό και το Πλαίσιο, πέρα από την ενδυνάμωση για τα επαγγελματικά καθήκοντα, προσφέρει και σεμινάρια που συμβάλλουν στην προσωπική και οικογενειακή εξέλιξη, όπως:
– Workshops με θέμα «Γονεϊκότητα και εργασία»
– Workshops με θέμα «Θετική διαπαιδαγώγηση»
Λίγα λόγια για τον θεσμό Best Workplace for Women
Η διάκριση Best Workplace for Women δίνεται από τον οργανισμό Great Place to Work, και αναγνωρίζει επιχειρήσεις που δημιουργούν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες. Αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση, που βασίζεται κυρίως σε αξιολογήσεις που κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω ανώνυμων ερευνών.
Η βασική λογική πίσω από το «Best Workplace for Women» δεν είναι να διαχωρίσει, αλλά να αναδείξει και να στηρίξει ενεργά ομάδες που ιστορικά αντιμετωπίζουν ανισότητες ή εμπόδια στην εργασιακή ζωή τους. Στην προκειμένη περίπτωση, οι γυναίκες εξακολουθούν σε πολλές εταιρείες να έχουν χαμηλότερη εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις, να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς και να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη. Το Best Workplace for Women δεν είναι διάκριση με την έννοια της διαφορετικής μεταχείρισης, αλλά περισσότερο μία αναγνώριση της προσπάθειας των εταιρειών να εξασφαλίσουν ένα πραγματικά ισότιμο περιβάλλον εργασίας. Όταν η ισότητα γίνει πραγματικότητα σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, πρωτοβουλίες όπως αυτή δεν θα είναι πλέον αναγκαίες.
Ποια είναι τα κριτήρια
Τα κριτήρια αξιολόγησης συνήθως περιλαμβάνουν:
Ίσες Ευκαιρίες και Ισορροπία
Αφορά την ισότητα στις ευκαιρίες καριέρας, τις προαγωγές και την αμοιβή, ανεξαρτήτως φύλου.
Ενδυνάμωση και Εξέλιξη
Αφορά πολιτικές που ενισχύουν την εξέλιξη των γυναικών (mentorship, εκπαίδευση, υποστήριξη μητρότητας κ.ά.).
Περιβάλλον Εργασίας και Κουλτούρα
Εκτίμηση της κουλτούρας συμπερίληψης, σεβασμού και υποστήριξης των γυναικών εργαζομένων, καθώς και της προστασίας από διακρίσεις ή παρενόχληση.
Εκπροσώπηση Γυναικών σε Leadership θέσεις
Εξετάζεται η ύπαρξη και ανάδειξη γυναικών σε ηγετικές θέσεις μέσα στην εταιρεία.
Η βράβευση αναδεικνύει εταιρείες που ξεχωρίζουν για τη δέσμευσή τους στην ισότητα, την πολυμορφία και την ουσιαστική στήριξη των γυναικών.
