• Business

    «Πυρά» Γερμανίας κατά Κίνας: Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της Lufthansa

    Γερμανός Yπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ


    Ο υπουργός άφησε αιχμές για την Κίνα, που «πιστεύει ότι μπορεί να πάρει σε τιμή ευκαιρίας φημισμένες γερμανικές εταιρίες».

    Η Lufthansa ανήκει στα «ασημικά» της γερμανικής οικονομίας, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο δεν θα αφήσει την αεροπορική εταιρία να καταστραφεί, ούτε να περάσει σε χέρια ξένων επενδυτών.

    Όπως εξήγησε, άλλωστε, εξαρτώνται από αυτήν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

    «Γι’ αυτό ακριβώς και θα εμποδίσουμε ενδεχόμενο ξεπούλημα αυτών των ασημικών», δηλώνει ο κ. Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στην σημερινή BILD και εξηγεί ότι ο όμιλος θα διασωθεί από το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα και θα έχει στην διάθεσή του «πολλά» δισεκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη της εταιρίας, διευκρινίζει, θα συνδέεται βεβαίως και με όρους.

    Απευθυνόμενος εμμέσως στην Κίνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα σε αυστηρό τόνο ότι η Γερμανία «θα αντισταθεί σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν σε τιμή ευκαιρίας φημισμένες γερμανικές εταιρίες».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στήριξη του κράτους θα λάβει και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του ιού.

    Ο κ. Αλτμάιερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και πάλι σύστημα επιδότησης της απόσυρσης παλαιών οχημάτων για την αγορά νέων. «Προσωπικά, θυμάμαι πολύ καλά την περίοδο 2008-9. Τότε, είχαμε αποφασίσει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα απόσυρσης, το οποίο όμως τελικά συνέβαλε σημαντικά στην επιστροφή στην ανάπτυξη – ήταν καλό και για την αυτοκινητοβιομηχανία και για τις θέσεις εργασίας», αναφέρει ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή τη φορά, εφόσον εφαρμοστεί ανάλογο μέτρο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία του κλίματος.

    Ο κ. Αλτμάιερ αναφέρεται, στη συνέντευξή του, και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι μπορούν να περιμένουν κρατική στήριξη.

    Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για την γαστρονομία και τον τουρισμό, αλλά και για επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι, με την ώθηση που θα δοθεί, θα επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα, θα ξοδεύονται περισσότερα χρήματα και «θα κυλούν και πάλι τα ευρώ».

    Αναφερόμενος πάντως στην προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για συντονισμό των μέτρων χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία, ο υπουργός Οικονομίας δηλώνει «απογοητευμένος» από την στάση των κυβερνήσεων κάποιων κρατιδίων. «Για το μέλλον, εύχομαι περισσότερη ενότητα», λέει χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ