• Business

    Ποιους επενδυτές θα δουν στη Νέα Υόρκη Έλληνες υπουργοί, τραπεζίτες και επιχειρηματίες


    Κρίσιμες επαφές θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum, μεταξύ Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρήσεων και μεγάλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, με αντικείμενο την περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

    Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τραπέζης Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Άρης Ξενόφως αλλά και ο διευθυντής Διεύθυνσης Καθυστερήσεων Wholesale Banking της Alpha Bank, Θεόδωρος Αθανασόπουλος και ο Senior Advisor to the CEO, Special Situations Group της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόφιλος Κωνσταντινίδης. Η παρουσία των δυο τελευταίων κορυφαίων στελεχών αποκαλύπτει ίσως και την έμφαση που θα δοθεί στο θέμα των επενδύσεων στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια και την δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για αυτά στην Ελλάδα με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το Σάββατο στην Βουλή.

    Στην ίδια εκδήλωση θα είναι παρών και το κουαρτέτο και συγκεκριμένα οι Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM, Ράσμους Ρέφερ της EKT και, βέβαια, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να παρευρεθούν τελικά μόνον ο υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Δ. Μάρδας και η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γ. Χουλιαράκης που επρόκειτο να συμμετάσχει δεν μπόρεσε τελικά να ταξιδέψει για λόγους υγείας ενώ ο υπουργός οικονομίας Γ. Σταθάκης ματαίωσε την επίσκεψη του επικαλούμενος φόρτο εργασίας . Όμως στο forum θα μεταδοθούν ηχογραφημένα μηνύματα του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομίας.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση που θα έχει, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας με περί τους 20 διαχειριστές κεφαλαίων από μεγάλα hedge funds.

    Από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη βρίσκονται σήμερα ο Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development, ο Γιώργος Χρυσικός της Grivalia, ο Αριστοτέλης Καρυτινός της Πανγαία καθώς και εκπρόσωποι από την Ελλάκτωρ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Aegean Airlines & Olympic Air, την Intralot, την Energean Oil & Gas, όλες τις τράπεζες, αλλά και εφοπλιστές, όπως ο Νίκος Τσάκος και ο Γιάννης Κούστας και χρηματιστές όπως ο Ευάγγελος Χαρατσής της Beta Securities, ο Γ. Λινάτσας της Axia Ventures Group.

    Το ραντεβού στη Νέα Υόρκη έχει δοθεί στο Metropolitan Club, την κλειστή αυτή λέσχη που έφτιαξε το 1891 ο John Pierpont “J.P.” Morgan . Μεταξύ των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων ξεχωρίζουν πολλά από αυτά που έχουν ήδη τοποθετήσει σημαντικότατα ποσά στη χώρα και είναι ήδη μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων των ελληνικών τραπεζών. Αυτοί είναι ο John Alfred Paulson (της Paulson & Co.), ο Wilbur Ross (της WL Ross & Co.), ο William Vrattos (της York Capital Management), o Γιώργος Λογοθέτης του Libra Group, ο Χρήστος Μεγάλου για λογαριασμό της Fairfax (είναι CEO της Tite Capital Limited, Advisor to Fairfax Financial Holdings), στελέχη από τις Deutsche Bank, Goldman Sachs, BNP Paribas, Citibank, Credit Suisse, Bank of America Merrill Lynch, Mizuho Securities, εκπρόσωποι του New York Stock Exchange και άλλοι.



    ΣΧΟΛΙΑ