• Business

    Ποιος είναι ο Τ. Ρουμελιώτης, που κανείς δεν θέλει να φύγει από την εταιρεία του


    Όταν κάποιος εντάσσεται στο δυναμικό της εταιρείας παραγωγής λογισμικού Location Labs, μένει για πάντα. Η εταιρεία δεν έχει απολύσει ποτέ κανέναν υπάλληλο και μπορεί να υπερηφανεύεται για το εντυπωσιακό ποσοστό διατήρησης των εργαζομένων που έχει: 95%! Και το καλύτερο; Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι Έλληνας!

    Πρόκειται για τον Τάσο Ρουμελιώτη, τον οποίο… εκθειάζει σε συνέντευξή του στο First Round Review o Joel Grossman, ο οποίο προσελήφθη στην εταιρεία ως ασκούμενος πριν από δέκα χρόνια, και στο διάστημα αυτό ανελίχθηκε σε επιχειρησιακό διευθυντή της Location Labs, η οποία το 2014 εξαγοράστηκε από την εταιρεία online ασφάλειας AVG.

    Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό του Τάσου Ρουμελιώτη; Προσλαμβάνει πολλά υποσχόμενους ανθρώπους, που θέλουν να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης όχι για τα λεφτά, αλλά για τους σωστούς λόγους, και τους βάζει αμέσως στα βαθιά. «Έκανα πολλά λάθη στη διαδρομή μου, αλλά είναι ένα μέρος που το καταλαβαίνει και το εκτιμά αυτό», λέει ο Grossman.

    Πώς όμως μπορεί μία εταιρεία να καταλάβει εκ των προτέρων αν ένας υπάλληλος αξίζει να τον κρατήσει… επ’ άπειρον; Ένας σημαντικός παράγοντας είναι αν έχει μιλήσει με καλά λόγια γι’ αυτόν κάποιος από τους εργαζομένους στην εταιρεία – πάνω από το 40% των εργαζομένων στη Location Labs είναι «συστημένοι» από άλλους υπαλλήλους.

    Η Location Labs πιστεύει επίσης στην εκδήλωση των διαφωνιών που πάντα υπάρχουν μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, ώστε όταν ληφθεί μία απόφαση να είναι όλοι συσπειρωμένοι γύρω από αυτήν, ενώ σημαντικοί παράγοντες είναι ασφαλώς το πάθος και το ομαδικό πνεύμα – για το οποίο, μάλιστα, στη Location Labs υπάρχει ένα ειδικό βραβείο που απονέμεται σε ειδικές περιπτώσεις, και λέγεται «Σπαρτιατική Ασπίδα».

    sparta

    «Μία σπαρτιατική ασπίδα είναι κυριολεκτικά μία μεγάλη ασπίδα, που δεν είναι σχεδιασμένη να προστατεύσει τόσο εσένα, όσο τον διπλανό σου. Οι Σπαρτιάτες παρατάσσονταν ως μονή φάλαγγα – όχι μεμονωμένοι στρατιώτες, αλλά μία ενιαία ομάδα ισχυρότερη από το άθροισμα τω στρατιωτών της. Ο καθένας εξαρτάται από την ασπίδα του διπλανού του. Κρατάς τον διπλανό σου ασφαλή», εξηγεί ο Grossman.

    Πάνω απ’ όλα, ένα εργασιακό περιβάλλον με υψηλά ποσοστά διατήρησης εργαζομένων είναι ένα παραγωγικό περιβάλλον. «Αυτοί που είναι ευτυχισμένοι μένουν και κάνουν την πιο αποτελεσματική δουλειά», υποστηρίζει ο Grossman, προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο συστατικό της ευτυχίας δεν είναι τα λεφτά ή το κύρος, αλλά η ευκαιρία να κάνεις μία δουλειά που έχει σημαντική επίδραση. «Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να αισθάνονται ενδυναμωμένοι και παραγωγικοί», σημειώνει.



    ΣΧΟΛΙΑ