• Business

    Η Pillarstone μετά τα κόκκινα δάνεια της Alpha και της Eurobank «χτυπάει» την Premuda

    John Davison Pillarstone

    John Davison. Pillarstone


    Αλλάζει η ιδιοκτησία της ιταλικής εταιρείας τάνκερ και bulker Premuda. Η πλατφόρμα διαχείρισης χρέους Pillarstone με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη John Davison αναμένεται να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία με έδρα τη Γένοβα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της. Η Pillarstone (που, σημειωτέον, δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα, έχοντας αναλάβει να διαχειριστεί «κόκκινα» δάνεια της Alpha Bank και της Eurobank)  θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Premuda μετά τη μεταβίβαση δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ από τρεις ιταλικές τράπεζες, σύμφωνα με το TradeWinds.

    Η Pillarstone αναμένεται να μετατρέψει το χρέος σε μετοχές, σε μία κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα να της ανήκει ποσοστό άνω του 50% των μετοχών της Premuda.

    Ο διευθυντής της Premuda Stefano Rosina υποστηρίζει ότι το deal είναι απαραίτητο για να επιτρέψει στην εταιρεία να επιβιώσει, ενώ παραδέχεται πως η Premuda έχει πληγεί βαριά από τα προβλήματα στην αγορά dry bulk. «Πρέπει πρώτα να σώσουμε την εταιρεία και μετά να σκεφτούμε τη θέση μας», δήλωσε.

    Βάσει της συμφωνίας, οι πιστωτές της Premuda Banca Carige, Unicredit και Gruppo Intesa θα μεταβιβάσουν τα εκκρεμή δάνειά τους στην Pillarstone Italy.

    Οι διαπραγματεύσεις με την Premuda άρχισαν τον περασμένο Αύγουστο και η Pillarstone επελέγη από μία σειρά εταιρειών, καθώς έδωσε μία πιο μακροπρόθεσμη προοπτική για την εταιρεία στις συζητήσεις, σύμφωνα με τον Rosina. Η Pillarstone αναμένεται, εξάλλου, να αφήσει άθικτη τη διευθυντική ομάδα της εταιρείας.

    Οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας και το ποσοστό των μετοχών που θα λάβει η Pillarstone δεν θα αποσαφηνιστούν μέχρι η Premuda να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2016.

    Ο Rosina πιστεύει ότι η εμπλοκή της Pillarstone ανοίγει το δρόμο για την «αναγέννηση» της εταιρείας, ελπίζοντας ότι θα παράσχει τους απαραίτητους πόρους που θα επιτρέψουν στην εταιρεία να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε μία πεσμένη αγορά.

    Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο για την Premuda, που για πάνω από 30 χρόνια διοικείται από μία κοινοπραξία με επικεφαλής τον Alcide Rosina, μαζί με τον όμιλο Generali και τη χαλυβουργία Duferco. Οι μέτοχοι αυτοί διακρατούν σχεδόν τα τρία τέταρτα των μετοχών, με μόνο το 23,73% στο χρηματιστήριο.

    Η Premuda κατέγραψε το 2015 ζημίες ύψους 80 εκατ. ευρώ, μετά από ζημίες 41 εκατ. ευρώ το 2014. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 συσσώρευσε ακόμα 7,2 εκατ. ευρώ χρέους και η αξία των μετοχών της έχει υποχωρήσει τα τελευταία πέντε χρόνια από τα 0,7 ευρώ το 2011 στα 0,07 ευρώ τον Μάιο.

    Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών αποδίδεται στον εννεαμελή στόλο της Premuda, ενώ ένα άλλο μέρος οφείλεται στις ζημίες από την αναγκαστική πώληση έναντι 50,3 εκατομμυρίων ευρώ δύο σύγχρονων τάνκερ aframax, προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/esiodoxia-gia-ti-fetini-touristiki-chronia-ekfrazi-se-meleti-tis-i-eurobank/50542



    ΣΧΟΛΙΑ