• Business

    Πίεση του SSM στις τράπεζες και για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων

    Νουί

    Ντανιέλ Νουί, Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Danièle Nouy


    Εντείνει τις πιέσεις στις τράπεζες για τις αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ο SSM, ο οποίος ζητά τη μεγιστοποίηση των ανακτήσεων ενεχύρων. 

    Ο SSM επιθυμεί να δει αύξηση των κοινών λύσεων ρύθμισης σε κοινούς πελάτες μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τραπεζών, αύξηση των περιπτώσεων μεγάλων επιχειρήσεων στις οποίες οι τράπεζες έχουν ορίσει εξειδικευμένο στέλεχος για την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης και αύξηση του ποσοστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες οι τράπεζες έχουν διενεργήσει ανάλυση βιωσιμότητας.

    Ως προς το τελευταίο ζητούμενο, οι τράπεζες στοχεύουν στη βελτίωσή τους στο συγκεκριμένο πεδίο, μέσω της αύξησης του ποσοστού των επιχειρήσεων για τις οποίες διενεργείται ανάλυση βιωσιμότητας στο 71% – 97% το 2019, έτσι ώστε να βελτιωθούν αντίστοιχα και οι προσφερόμενες λύσεις ρύθμισης.

    Σε επίπεδο από κοινού προσφερόμενων λύσεων σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες οι τράπεζες είναι κοινοί πιστωτές, οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών. Παρόλα αυτά, οι τράπεζες έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους, προσβλέποντας ότι οι προσπάθειες για κοινές λύσεις ρύθμισης θα αποδώσουν επειδή θα εντατικοποιηθούν τους προσεχείς μήνες. Ειδικά για τις περιπτώσεις μεγάλων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στις οποίες θα οριστεί εξειδικευμένο στέλεχος για τις αναδιαρθρώσεις των χρεών τους, οι τράπεζες θέτουν ως στόχο τον διπλασιασμό τους το 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017.

    Η πίεση του SSM για την επίσπευση των αναδιαρθρώσεων είναι χαρακτηριστικό μιας γενικής επιδίωξης των εποπτικών αρχών για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, πόσο μάλλον σε Οικονομίες, όπως η ελληνική, που υποφέρουν από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Γκάζι» στις πωλήσεις κόκκινων δανείων πατούν οι τράπεζες μετά τον νέο όρο του SSM: «Κατεβάστε στο 20% τα NPEs μέχρι το 2021»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SSM: Προτείνει το «σπάσιμο» των κόκκινων στεγαστικών δανείων με πάγωμα μέρους της οφειλής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Deutsche Bank: Γιατί θα αυξηθεί η «όρεξη» των θεσμικών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Ποια θα κάνει ρεκόρ



    ΣΧΟΛΙΑ