• Business

    ΣΦΕΕ: «Κόφτης» στην ελπίδα των ασθενών τα νέα μέτρα του υπ. Υγείας – Τι απαντά ο Ανδρέας Ξανθός

    • Έφη Τσιβίκα
    ΣΦΕΕ

    Aπό αριστερά προς δεξιά: Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπλ. Πρόεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ, Jim Sage, Πρόεδρος ΔΣ PIF.


    «Καταστροφικές» χαρακτηρίστηκαν οι επιπτώσεις από τα προτεινόμενα νέα μέτρα που προκρίνει το Υπουργείο Υγείας τόσο για το δικαίωμα των Ελλήνων ασθενών στην απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες, όσο και για τη Δημόσια Υγεία και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

    Τα στελέχη του ΣΦΕΕ, έκαναν λόγο για  φαρμακευτική φτωχοποίηση με ολέθριες διαστάσεις, που αγγίζουν την ανθρωπιστική και κοινωνική απειλή, με πρώτη και κύρια την παρεμπόδιση στην πρόσβαση των βαρέως και χρονίως πασχόντων σε  καινοτόμες θεραπείες. Σύμφωνα με τους ομιλητές, με την εφαρμογή των νέων μέτρων οι νέες θεραπείες θα καθυστερούν έως και 4 χρόνια, να εισαχθούν στην ελληνική αγορά, αφού θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθούν σε 14 χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων οι 7 θα πρέπει να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας-HTA).

    Διπλό είναι το «χτύπημα», ωστόσο, για τις καινοτόμες θεραπείες, καθώς «τιμωρούνται», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα στελέχη του ΣΦΕΕ, με ποσοστό 25 % επιπλέον προκαταβολικών εκπτώσεων (rebate), φτάνοντας τη συνολική επιβάρυνσή  τους  σε ποσοστό άνω του 60% ( rebate όγκου 20% + rebate 25% των νέων φαρμάκων + clawback 17% μέσος όρος).  Το γεγονός αυτό πλήττει και τους ασθενείς, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν εταιρίες που θα επιλέξουν να μην τις εισάγουν στη χώρα μας, λόγω ασύμφορων συνθηκών.

    Ο αυθαίρετος προσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, η επιβάρυνση της τριτοβάθμιας υγείας αλλά και η ραγδαία  αύξηση των ανασφάλιστων, αποτελεί άλλο ένα από τα «φλέγοντα» θέματα για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς οδηγεί σε υπέρβαση του ορίου, με αποτέλεσμα οι  επιπλέον ανάγκες να καλύπτονται από τους ασθενείς (από το 9% το 2009 η μέση συμμετοχή ανήλθε στο 26% το 2015) και από τις εταιρίες, που με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρηματοδοτούν το 25% των φαρμακευτικών δαπανών (δηλαδή, τη χρήση ενός στα τέσσερα φάρμακα την καλύπτει ο φαρμακευτικός κλάδος).

    Στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο, με clawback και rebates εκτός ελέγχου, αυξάνονται επιπλέον οι φοροεισπρακτικές επιβαρύνσεις, με ενδεικτικό το παράδειγμα του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει αυξηθεί κατά 42.3% από το αντίστοιχο του 2015 το Α’ εξάμηνο του 2016.

    Όπως τόνισαν οι ομιλητές, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά αντί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα μειώσουν το ανορθολογικό και άδικο clawback κατά 30% το 2017 – που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή δέσμευση – στην πραγματικότητα, μεταφέρει τη μείωση από το clawback στο αυξημένο rebate, δημιουργώντας συνθήκες εξόντωσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, απειλώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας συνθήκες αποεπένδυσης στον κλάδο.

    Όλα αυτά ενώ τα στελέχη και τα μέλη του Συνδέσμου, έχουν καταθέσει έγκαιρα στο Υπουργείο Υγείας εφικτές, κοστολογημένες, και δοκιμασμένες με επιτυχή αποτελέσματα λύσεις, οι οποίες όμως ποτέ δεν συζητήθηκαν.

     «Η Κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει συνεργατικά και ορθολογικά  για το καλό των Ελλήνων ασθενών  και της οικονομίας, αλλά και να αποτιμήσει έγκαιρα και ρεαλιστικά τις πραγματικές συνέπειες των επιλογών της. Άλλωστε, αγαθές προθέσεις με λάθος πολιτικές παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης.

    ξανθός

    Τι απαντά ο υπουργός Υγείας

    Ούτε «κόφτης ελπίδας», ούτε «φαρμακευτική φτωχοποίηση», ούτε «πόλεμος» στην  καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του φαρμάκου, αναφέρει ο υπουργός Υγείας, σε ανακοίνωση – απάντηση στις καταγγελίες τις φαρμακοβιομηχανίας.

    Ο κ. Ξανθός, διαβεβαιώνει ότι μέλημα του υπουργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και ταυτόχρονα  η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού Συστήματος.

    Τονίζει, ωστόσο, ότι ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία και την αποζημίωση νέων καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων,  τα οποία εντάσσονται στη θετική λίστα χωρίς να προηγείται μέχρι σήμερα έλεγχος από  μηχανισμό αξιολόγησης (HTA) και διαπραγμάτευση τιμής.

    Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι, μέχρι να λειτουργήσει ένα έγκυρο σύστημα HTA (το οποίο προετοιμάζεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου) και να επιταχυνθεί η διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» στην έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας.

    Τέλος, το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων. Καλεί, ωστόσο, τις φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως τις πολυεθνικές να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Novartis Hellas: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα ένδειξη για το Nivolumab της Bristol-Myers Squibb 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H ELPEN διατηρεί και αυξάνει τα στελέχη της σε νευραλγικές θέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ