• Business

    Sanofi: Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Actelion

    sanofi

    Sanofi


    Μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσημη υποχώρηση της Johnson & Johnson από το «παιχνίδι» για την εξαγορά της Actelion, η Sanofi φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε μια συμφωνία με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ανακοίνωση για την εν λόγω εξαγορά ενδέχεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο, δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις, αν και προχωρημένες, να βρεθούν τελικά στο… κενό.

    Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι δύο πλευρές συζητούν την τιμή των περίπου 275 δολαρίων ανά μετοχή της Actelion, η οποία  θα της έδινε αξία 29,6 δις.  Η  συμφωνία, ωστόσο, ενδέχεται να περιλαμβάνει «υπό όρους δικαιώματα αξίας (CVR)» για τις μετοχές της ελβετικής εταιρίας,  τα οποία θα πληρώσει η Sanofi, μόνο αν τα υπό έρευνα και ανάπτυξη φάρμακα «πιάσουν» συγκεκριμένους στόχους.

    Όσον αφορά στο ποια θα είναι τα φάρμακα που θα συμπεριληφθούν, οι δύο εταιρίες προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει, ωστόσο, η πονεσιμόδη, η οποία διερευνάται σε συνδυασμό, για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, πιθανολογείται ότι θα είναι ένα από αυτά.

    Η Sanofi, η οποία είδε την Pfizer να της παίρνει την Medivation «μέσα από τα χέρια», τον περασμένο Αύγουστο, φέρεται κάτι παραπάνω από πρόθυμη να καταλήξει σε μία συμφωνία και ενδεχομένως μία υψηλή τιμή να μην την «τρομάξει», εκτιμούν οι πηγές του Bloomberg.

    Μια συμφωνία  30 δισ δολαρίων θα ισοδυναμούσε με 13 φορές τις πωλήσεις της Actelion και 30 φορές τα κέρδη της (προ φόρων και τόκων), σύμφωνα με τον Tim Anderson, αναλυτή της Wall Street, με κύριο τομέα την υγειονομική περίθαλψη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Nοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Υπέρβαση κατά 283 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο 1,5 τρισ. δολάρια η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη το 2021

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ι. Μπασκόζος: Δικαίως διαμαρτύρεται η φαρμακοβιομηχανία για το clawback



    ΣΧΟΛΙΑ