• Pharma & Health

    Γ. Γιαννόπουλος: Στο τέλος της εβδομάδας η τελική εισήγηση για τα υποψήφια στελέχη της επιτροπής ΗΤΑ

    • NewsRoom

    Γιώργος Γιαννόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας


    Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελική εισήγηση προς τον υπουργό για τα άτομα που θα στελεχώσουν τη νέα επιτροπή ΗΤΑ, όπως ανακοίνωσε ο  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου “HTA Conference: Towards an Integrated HTA framework”.

    Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής, ο ίδιος τόνισε ότι κυρίαρχη θέση στη δέσμη των κριτηρίων θα κατέχει το κλινικό όφελος, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της νόσου.

    Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, ο Γενικός Γραμματέας, σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή θα ενσωματωθεί ως οργανικό στοιχείο της ΗΤΑ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος που υπάρχει στη χώρα μας όσον αφορά στα μητρώα ασθενών, που αποτελούν καθοριστικής σημασίας εργαλείο για τον μηχανισμό αξιολόγησης, καθώς και στις συμβολαιακές συμφωνίες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην παρούσα φάση λειτουργίας της Επιτροπής Αξιολόγησης.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ.  Γιαννόπουλος ανέλυσε τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά στο φάρμακο, με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση όλων στο φάρμακο, στην ανάγκη να ανταποκρίνεται το σύστημα στις ανάγκες των ασθενών, στην αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του ύψους των δημόσιων δαπανών για την υγεία και την αύξηση της δαπάνης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την Ευρωζώνη. Επίσης, αναφέρθηκε σε μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος και στη θεσμική θωράκιση και αναπροσανατολισμό του συστήματος στην ΠΦΥ, κεντρικοποίηση προμηθειών κ.ά.

    Τέλος, τόνισε ότι η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί πρόκληση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας διεθνώς και απαιτεί πολύ προσεκτικές και στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας.



    ΣΧΟΛΙΑ