• Pharma & Health

    Νέα στοιχεία για τη θεραπεία των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή

    • NewsRoom


    Νέα δεδομένα για τη θεραπεία των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή παρουσιάστηκαν ως έκτακτη ανακοίνωση (late-breaker) στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

    Σύμφωνα με αυτά, η διπλή θεραπεία με δαβιγατράνη έδειξε χαμηλότερα ποσοστά μείζονος αιμορραγίας σε σύγκριση με την τριπλή θεραπεία με βαρφαρίνη σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβλήθηκαν σε διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI) με τοποθέτηση stent.

    Η κλινική μελέτη RE-DUAL PCI™ διερεύνησε την αντιπηκτική δράση της διπλής θεραπείας με δαβιγατράνη χωρίς τη χρήση ασπιρίνης σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή μετά την πραγματοποίηση διαδερμικής στεφανιαίας παρέμβασης (PCI) και τοποθέτηση stent: Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό μειζόνων ή κλινικώς σημαντικών μη μειζόνων αιμορραγικών επεισοδίων για τη διπλή θεραπεία με δαβιγατράνη σε σύγκριση με την τριπλή θεραπεία με βαρφαρίνη. Ο κίνδυνος για το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ασφάλειας ήταν χαμηλότερος κατά 48% για τη διπλή θεραπεία με δαβιγατράνη 110 mg και κατά 28% για τη διπλή θεραπεία με δαβιγατράνη 150 mg, με παρόμοια ποσοστά για το σύνολο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Και οι δύο δόσεις δαβιγατράνης έχουν εγκριθεί από ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου στην κολπική μαρμαρυγή.

    Περίπου το 20–30% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι λαμβάνουν σταθερή αγωγή με από του στόματος αντιπηκτικό παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή παρουσιάζει συνυπάρχουσα στεφανιαία νόσο και ενδέχεται να χρειάζεται να υποβληθεί σε PCI με τοποθέτηση stent, με στόχο τη βελτίωση της αιματικής ροής στο μυοκάρδιο. Ο συνδυασμός ισχυρών αντιθρομβωτικών θεραπειών, δηλαδή η τριπλή θεραπεία με βαρφαρίνη και δύο αντιαιμοπεταλιακά, σχετίζεται με υψηλά ποσοστά μείζονος αιμορραγίας σε αυτούς τους ασθενείς. Η μελέτη RE-DUAL PCIέλεγξε μία εναλλακτική θεραπευτική στρατηγική: διπλή θεραπεία με δαβιγατράνη και ένα μόνο αντιαιμοπεταλιακό, χωρίς όμως τη χορήγηση ασπιρίνης.

    «Για εκείνους που αντιμετωπίζουν ασθενείς με ΚΜ που υποβάλλονται σε PCI είναι ύψιστης σημασίας να ισορροπήσουν μεταξύ της αποτελεσματικότητας και του κίνδυνου αιμορραγίας. Μέχρι σήμερα τα κλινικά δεδομένα για αυτούς τους ασθενείς ήταν περιορισμένα, για το λόγο αυτό τα αποτελέσματα της μελέτης REDUAL-PCI είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καλύτερη διαχείριση αυτών των ασθενών» σχολίασε ο καθηγητής Πάνος Βάρδας, Εθνικός συντονιστής για την Ελλάδα της μελέτης RE-DUAL PCI™ και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. «Με τη μελέτη REDUAL-PCI θα μπορούσε να ειπωθεί ότι εισερχόμαστε στην εποχή της διπλής αντιθρομβωτικής αγωγής στους ασθενείς με ΚΜ που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική συνδυάζοντας έναν αντιπηκτικό συνδυασμό όπως τη δαβιγατράνη, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της θρομβοεμβολής σε ασθενείς με ΚΜ και ένα αντιαιμοπεταλιακό όπως οι P2Y12 αναστολείς»

    Σχετικά με τη δαβιγατράνη

    Η κλινική εμπειρία με την δαβιγατράνη αντιστοιχεί σε περισσότερα από 7,9 εκατομμύρια ανθρωποέτη-ασθενών σε όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις παγκοσμίως. Η δαβιγατράνη κυκλοφορεί στην αγορά για περισσότερα από οκτώ χρόνια και έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 100 χώρες.

    Οι ενδείξεις στις οποίες έχει λάβει έγκριση η δαβιγατράνη είναι:

    • Πρόληψη αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο
    • Πρωτογενής πρόληψη φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης γόνατος
    • Αντιμετώπιση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΦΘ) και της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) και πρόληψη της υποτροπιάζουσας ΕΦΘ και ΠΕ σε ενήλικες

    Η δαβιγατράνη, ένας άμεσος αναστολέας της θρομβίνης (DTI), ήταν το πρώτο ευρέως εγκεκριμένο φάρμακο  από τη νέα γενιά άμεσων από του στόματος αντιπηκτικών για την κάλυψη της σημαντικής ιατρικής ανάγκης για πρόληψη και θεραπεία οξέων και χρόνιων θρομβοεμβολικών ασθενειών. Ισχυρή αντιθρομβωτική επίδραση επιτυγχάνεται με άμεσους αναστολείς της θρομβίνης μέσω ειδικής παρεμπόδισης της δράσης της θρομβίνης, του βασικού ενζύμου που λαμβάνει μέρος στη διαδικασία δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της βιταμίνης K, οι οποίοι δρουν με διάφορους τρόπους μέσω διαφορετικών παραγόντων πήξης, η δαβιγατράνη παρέχει αντιπηκτική δράση η οποία είναι αποτελεσματική, προβλέψιμη και μπορεί να αναπαραχθεί, με χαμηλή πιθανότητα αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα και μηδενική αλληλεπίδραση με τροφές, χωρίς την ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αντιπηκτικής αγωγής ή υποχρεωτική προσαρμογή της δοσολογίας.

    Είναι το μοναδικό από του στόματος αντιπηκτικό μη ανταγωνιστής της βιταμίνης K για τον οποίο διατίθεται εγκεκριμένος παράγοντας αναστροφής. Η ιδαρουσιζουμάμπη έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για ενήλικες ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με δαβιγατράνη οι οποίοι και χρειάζονται ταχεία αναστροφή των αντιπηκτικών αποτελεσμάτων της πριν από επείγουσες ιατρικές πράξεις/χειρουργικές επεμβάσεις ή σε περίπτωση απειλητικής για τη ζωή ή μη ελεγχόμενης αιμορραγίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή (από την οποία λέγεται ότι πάσχει ο Παύλος Πολάκης)
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρδιαγγειακά: Νέος (απρόσμενος) παράγοντας κινδύνου
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστημονική ανακάλυψη: Η καρδιά διαθέτει φυσικές εφεδρικές «μπαταρίες»

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ