• Pharma & Health

    Κορονοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

    • NewsRoom
    Εμβόλιο Pfizer: Πέφτει στο 47% η προστασία μετά τους πέντε μήνες

    Albert Bourla, CEO Pfizer


    Καλά νέα για τον κορονοϊό

    Αποτελεσματικό και για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία το μεσημέρι της Πέμπτης. Επικαλούμενες ανανεωμένα στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται άτομα που έχουν εμβολιασθεί εδώ και έξι μήνες, οι εταιρείες γνωστοποίησαν ότι ο εμβόλιό τους κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα περίπου 91% στην πρόληψη της νόσου.

    Το εμβόλιο έχει επίσης 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσησης μεταξύ ατόμων που συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή στην Νότια Αφρική, όπου κυριαρχεί η παραλλαγή B1351 του ιού, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι σχετικά μικρός και ανέρχεται σε 800.

    Αν και η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται σε 91,3% και είναι χαμηλότερη από την αρχικά ανακοινωθείσα 95% τον Νοέμβριο έπειτα από κλινική δοκιμή επί 44.000 ατόμων, έκτοτε σειρά παραλλαγών του ιού έχει κυριαρχήσει σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

    Ο γενικός διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι τα ανανεωμένα αποτελέσματα, που περιλαμβάνουν στοιχεία για περισσότερα των 12.000 άτομα πλήρως εμβολιασμένα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες φέρνουν τις δύο εταιρείες σε θέση να αιτηθούν πλήρους αδείας από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή.

    Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από την αμερικανική FDA.

    Οι κλινικές δοκιμές «προσφέρουν τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα ότι ένα εμβόλιο μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά από τις παραλλαγές που κυκλοφορούν, παράγοντας κρίσιμος για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας και το τέλος της πανδημίας αυτής; για τον παγκόσμιο πληθυσμό», δηλώνει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν.

    Οι ειδικοί φοβούνται ότι οι νέες παραλλαγές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας είναι πιθανόν να είναι ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια.

    Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης όπως ορίζεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και 95,3% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης όπως ορίζεται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    Η εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι κατά την κλινική δοκιμή δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας μέχρι έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση.

    Διευκρινίζουν επίσης ότι γενικά είναι το ίδιο αποτελεσματικό ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, φύλου και εθνότητας και μεταξύ ατόμων με διάφορα υποκείμενα νοσήματα.

    Η κλινική δοκιμή επανεξέτασε περισσότερα από 900 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν συμμετέχοντες που έλαβαν placebo.

    Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιό της κατά του Covid-19 είναι ασφαλές και 100% αποτελεσματικό σε μια κλινική δοκιμή φάσης 3, στην οποία δοκίμασε το εμβόλιό της σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικό 100% στους εφήβους 12 έως 15 ετών

    Σκληρή στάση ΠΟΥ προς την Ευρώπη: «Απαράδεκτα» αργοί οι ρυθμοί του εμβολιασμού

    Johnson & Johnson: Καταστράφηκαν 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου από λάθος σε εργοστάσιο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ